• süper babanın bir bölümünde denizin alime bahsettiği yazar.o dizide ne işi vardı anlayan var mı bilmem
  • 1935 doğumlu japon yazar, ikinci dünya savaşı yıllarında küçük bir köyde yaşyan küçücük bir çocukmuş. onyedi yaşına kadar çıkmadığı, artık haritalarda bile olmayan bu küçük köyden ayrılmaya hiç niyeti yokmuş. fakat üniversiteye gitmesi gerekince tokyo'ya gitmiş ve lehçe farkı yüzünden yeniden japonca öğrenmek zorunda kalmış. işte bu sralarda ilk romanını yazmaya başlamış, romanının konusu uzak kaldığı ve bağlarını koparmak istemediği küçük köyünün tarihçesiymiş. pek çok kısa hikaye ve ülkesinin "ulitzer"ini alan th atch isimli bir de roman yazmış. yine de eleştirmenler ve okurlar tarafından sevilmeyen karanlık bir yazar olarak görülüyormuş.
    1963'de oğlu hikari doğmuş. kafatasında bir biçimsizlik olan çocuk bedensel ve zihinsel özürlü imiş, oe ve karısı ilk önce yaşamayacağı, yaşasa da ileri derecede özürlü olacağı için çocuğun yaşamamasına karar vermişler. fakat o arada oe hiroşima'da ölenler için yapılmış bir anıtı ziyaret etmiş ve bu fikirden vaz geçmiş. nadide ülkemizde de can yayınları tarafından yayımlanan "kişisel bir sorun" isimli romanı yazmış, oe'ye asıl ünü kazndıran roman bu olmuş.
    1994'te nobel edebiyat ödülü'nü alan oe hemen arkasından japonya'nın en yüksek ödüllerinden olan kültürel liyakat nişanı'nı reddetmiş. ayrıca nobel'i aldıktan sonra artık roman yazmaktan vaz geçtiğini açıklamış. besteci olmaya karar vermiş ve tüm dünyada iki adet cd'si yayınlanmış. satışlar hiç de fena değilmiş.
  • "insan, tüm ruhların zirvesindedir. adabına uygun hükümet edilmeyip de, halk acıya düşerse değişim kaçınılmaz olur."

    "sessiz çığlık" romanından

    (bkz: can yayınları)
    çev. (bkz: hüseyin can erkin)
  • okuduğum en mükemmel romanların yazarı...japonca yazdığını düşününce içim titriyor...
    (bkz: kurbanı beslemek)
    (bkz: gözyaşlarımı sileceği gün)
    bir alıntı
    "o ölmeli, sen ondan daha küçüksün."
  • nobel edebiyat ödülü alma gerekçesi olarak;

    "günümüz insanlığının kötü durumunu kaygılı resmiyle yoğunlaşan; efsane ve gerçeğin karışımından oluşan, şiirsel gücüyle yarattığı hayal dünyası için"(wikipedia)

    denmiştir. herhangi bir kitabı nobel almamıştır çünkü nobel edebiyat ödülü kitaba değil yazara verilir. zaten bob dylan'ın nobel alması bunun en güzel örneğidir.
  • aman aman bir yazar değildir belki ama şu cümleciğiyle sağlı sollu girişir, duvardan duvara vurur: "gözyaşlarım başımın içinde boşluklar açmıştı ve duygusallık bu boşluklara bal lezzetiyle giriyordu."
  • kendi halinde bir adamın dünyanın bir ucundan gelip de size dokunması ne kadar acayip. onu okurken çaresizliği bir süre sonra sizin de çaresizliğiniz oluyor. tabi diğer duyguları da. o adama kızamıyorsunuz düşündüklerini okuyunca. ama düşündüğünüz de buz gibi kötü adama hak verdiğinizi fark ediyorsunuz. işte bu yüzden hayatınızın bir noktasında gelip size dokunabiliyor oe.
  • nobel edebiyat komitesi gerekceli karari soyle aciklamistir. "who with poetic force creates an imagined world, where life and myth condense to form a disconcerting picture of the human predicament today."
    ayrica intihar neyin etmemistir. intihar edeni icin (bkz: yasunari kawabata).
  • toru takemitsu'ya rain tree sketches'i besteleten yazar.
  • zihinsel engelli oğluyla ilgili özyaşamöyküsel temelli romanlarıyla anılıp duran ama aslında kurbanı beslemek, gözyaşlarımı sileceği gün, sessiz çığlık romanlarıyla uzakdoğu mistizmi ve 20 yy absürdlüğünü buluşturmayı başaran... ne diyodum ...
hesabın var mı? giriş yap