• 1967 yılında gerçekleşen 13.conférence générale des poids et mesures (cgpm)'den itibaren sağında solunda "derece" ifadesi olmayan, sıcaklık maksadıyla (kelime olarak) yazdığımız takdirde küçük harf ile başlayan, sembol olarak kullanacağımız takdirde ise büyük k harfiyle gösterilen sıcaklık birimi.

    o tarihte tam tanımı ise şu şekilde yapılmış:

    "the kelvin, unit of thermodynamic temperature, is the fraction 1/273.16 of the thermodynamic temperature of the triple point of water."

    "kelvin, termodinamik sıcaklığın birimi, suyun kaynama noktasının termodinamik sıcaklığının 273,16'da 1'i kadardır."
    (dikkat ettiysen türkçe olanına 273.16 degil 273,16 yazdım. neden acaba?)

    ayrıca günümüzde prof'ların bile bu hataya düşmesini mazur görecek bir madde (dördüncü madde) eklemişler toplandıda:

    "the decisions mentioned in the opening paragraph concerning the name of the unit of thermodynamic temperature, its symbol and the designation of the unit to express an interval or a difference of temperatures are abrogated, but the usages which derive from these decisions remain permissible for the time being."

    özetle tercümesi : "bunu kullanmak alışkanlık isteyecek. bi süre eskisi gibi kullanırsanız mazur görecez. öptük."

    toplantıda kelvin hakkında alınan kararların tamamı için : http://www.bipm.org/en/cgpm/db/13/3/

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • bir sicaklik birimi. sicaklik ifadesinde metalurji ve malzeme muhendisleri kelvin, meteorolojiciler santigrat kullanir. bu da metalurji ile meteorolojiyi ayiran onemli bir farktir...
  • ışığın renk ısısıdır.

    sarı ışık 3000 kelvin derece iken mavi bulutlu gökyüzü 8000 kelvindir.

    kameralardaki beyaz ayarı direk olarak renk ısısı değeriyle ilişkilidir.

    eğer sarı ışık kullanılan bir yerde güneş ışığına göre beyaz ayarı seçilirse sapsarı tuhaf bir görüntü elde ederiz.

    eğer beyaz ışık yada güneşli havada iken sarı ışığa göre beyaz ayarı seçilirse abartılı mavi kötü bir görüntü elde ederiz.

    floresan ışık renk ısısı 4700 k
    day light gün ışığı 5600 k
    stüdyo ortamı sarı ışık 3200 k
    mavi bulutlu gökyüzü 8000-9000 k
    gün doğumu batımı 1800 k
    mum ışığı 1600 k

    görüntü yönetmeni olmak isteyen biri bunları ezbere bilmelidir.
  • isınan ışık kaynaklarının içinde bulunan black radiator ın ısısının birimi. bu black radiator denilen şeyin ısısının değişimine göre ışığın verdiği renk değişiklik gösterir. kelvin oranı düşdükçe daha turuncumsu-kırmızımsı bir renk alır, arttıkça daha mavimsi-beyazımsı bir ton alır. en bilinen değerler 3200 (tungsten) ve 5500 (gün ışığıı) dir. ayrıca gün ışığı da günün hangi saatinde olduğumuza göre değişiklik gösterir. güneş açısı değiştikçe ışık dalgalarının dağılımı farklılık gösterir. bu yüzden gün batımı sırasında güneş ışığı iyice tuncumsu-kırmızımsı bir renk alır. bu sırada renk ısımız ortalama 2000 kelvine kadar düşer bile.
  • sıcaklık birimi.
    bildiğim kadarıyla sıcaklık ile taneciklerin titreşimlerini oranlayıp bir grafiğe dökünce ve titreşim sıfıra inecek şekilde grafik uzatılınca celcius (santigrat da diyoruz) olarak -273 bulunmuş. bu noktaya da gerçek sıfır derece burası diye mutlak sıfır denmiştir. bu noktadan başlayan bir sıcaklık birimi de kelvin olmuştur. basamak büyüklükleri celcius (santigrat) ile aynı olmasına rağmen sıfır kabul ettiği nokta farklıdır. yani sıcaklık 10 derece arttığında hem celcius hem de kelvin cinsinden 10'ardır bu. ama birisi 283'ten 293'e yükselirken diğeri 10'dan 20'ye yükselir. bilimsel hesaplamalarda sıcaklık genelde kelvin cinsinden alınır.
  • solaris yapıtının baş kahramanı, bilim insanı, aşkını unutamayan romantik kimse...
  • 1848 yılında iskoçyalı fizikçi kelvin tarafından geliştirilen sıcaklık ölçüm birimi (ıskalasıdır).
    suyun donma noktasını 273.15, kaynama noktasını 373.15 aldığı gibi, mutlak sıfır noktasını da 0 almıştır...
  • bir de 4.33 (4 dakika 33 saniye) saniyeye çevrildiğinde 273 çıkıyormuş. -273 derece celsius, 0 derece kelvin; mutlak sıfır, enerjinin yok olacağı varsayılan sıcaklık. (bkz: 4.33/@ibisile)
  • bide kalvin sicaklik eseli vardirki oda -273 santigrad dir.
    dunyada bu isida donmayan element yoktur.
    yada butun elementler icin ortak katilasma derecesidir.
hesabın var mı? giriş yap