• tamamen yanlış anlaşılan bir kelimedir.
    "tanrı vergisi olan" anlamına gelir. ressam, müzisyen, oyuncu gibi "doğuştan gelen" bir yetenek gerektirdiğine inanılan işleri yapanlara karizmatik denir aslında. doğuştan torpilli gibi birşey.
    eski hükümdarlar karizmatikti çünkü seçimle değil tanrı'nın lutfuyla kral oluyorlardı.
    (bkz: tanrıkut)(bkz: idikut)
  • hristiyanlığın, özellikle de evangelist akımın "kutsal ruh'un armağanları" kavramına vurgu yapan koluna verilen isim. kelime anlamı olarak "armağanlı" demektir.

    öncelikle kutsal ruh'un armağanları kavramını ve kendisine "karizmatik" diyen bu grubun belirleyici özelliklerini biraz açalım. incil'de anlatıldığına göre isa ölümden dirilip, havarileri ile bir süre daha birlikte olduktan sonra tekrar göğe alınmştır. bu göğe alınma hadisesinden önce ise havarilerine, bulundukları evden ayrılmamalarını, dua edip beklemelerini, kendisinin baba'nın yanına döndükten sonra bir "yardımcı" göndereceğini, bu "yardımcının" onlara ne yapmaları gerektiğini göstereceğini söylemiştir.

    aradan geçen zaman boyunca öğrenciler evden çıkmamışlar, isa'nın kendilerine öğütlediği gibi geleceğini düşündükleri "yardımcıyı" beklemişlerdir. pentikost olarak bilinen gün, evdeki öğrencilerin üzerine kutsal ruh inmiş ve tüm öğrenciler ilahi bir güçle dolarak, daha önce hiç duymadıkları, bilmedikleri dillerde konuşmaya başlamışlardır. bu manevi doluluk hali içerisinde, evden dışarı fırlamışlar ve -yine incil'de aktarıldığına göre- yabancı ülkelerden kudüs'e ticaret amacıyla gelen ve yoldan geçmekte olan tüccarları şaşkına çevirmişlerdir. çünkü havariler daha önce bilmedikleri bir çok dilde konuşurken, aslında o dillerde isa'ya övgüler sunmaktadır. nitekim incil'in elçilerin işleri isimli kitabında detaylı bir şekilde anlatılan olayda, söz konusu gün, birçok farklı ülkeden gelen tüccar ve gezginlerin, evden dışarı çıkan öğrencilerin kendi dillerinde isa'yı anlattığına hayret ederek, hemen oracıkta iman etmişlerdir.

    bu bilinmeyen dillerde konuşmak, kutsal ruh'un armağanları denen şeyin yalnızca küçük bir parçasıdır. inanışa göre öğrenciler kutsal ruh'la dolduktan sonra "hastalara şifa vermek", "kötü ruhlara (cinlere) tutsak kişileri özgür kılmak", "gelecekten haber vermek", vs. gibi daha birçok doğa üstü özellik kazanmışlardır.

    işe bu noktada hristiyanlık (özellikle protestan hristiyanlık) kendi içinde iki temel akıma ayrılmaktadır. luther ve calvin geleneğinden gelen reformistler, kutsal ruh'un armağanları denen şeylerin o döneme özgü olduğunu, hristiyanlığın yayılması sırasında insanları etkileyecek mucizeler görülmesi için tanrı tarafından verildiğini, ama süresi dolunca bu armağanların geçerliliğini yitirdiğini iddia eder. karizmatik hristiyanlık anlayışı ise bu armağanların bugün de devam ettiğini, incil'de bu armağanların belirli bir süre için lütfedildiğine dair bir ifade olmadığını, iman eden her hristiyanın bu armağanlardan bazılarını aldığını iddia ederler.

    kimilerinin televizyonda gördüğü (bkz: god tv), bazılarının jesus camp'te izlediği, bazılarının ise türkiye'deki bazı protestan topluluklarında bizzat tanık olup hayrete düştüğü olaylar zinciri işte bu "armağanlı olma" kabulü ile alakalıdır. örneğin karizmatikler birbirlerinin üzerine ellerini koyarak yüksek sesle bilinmeyen, göksel olduklarına inandıkları dillerde dua ederler. cinlere ve kötü ruhlara tutsak olduklarına inandıkları kişileri bu dua seanslarına alarak, onları maruz kaldıklarını düşündükleri karanlık etkiden kurtarmaya çalışırlar. bu armağanlar sayesinde bugün bile bazı hastaların iyileştiğini, körlerin gözlerinin açıldığını, sakatların yeniden yürümeye başladığını, vs. iddia ederler. onlara göre etrafta tanrı ve şeytan arasında ruhsal bir savaş sürekli devam etmektedir ve hristiyanlar da bu ruhsal savaşta sahip oldukları armağanlar sayesinde tanrı'nın hükümdarlığı için gayret eden müminlerdir.

    bazı karizmatik topluluklar işi öylesine uç noktaya götürürler ki cansız nesnelerden bile kötü ruh kovarlar. mesela ikinci el bir masa aldınız. ama masanın sizden önce kime ait olduğunu biliyor musunuz? hayır. belki de sizden önceki sahibi bir satanistti. (vay canına!!!) bu yüzden masanın üzerine el koyup dua etmeniz, onu üzerine eski sahibi sebebiyle "sinmiş" olabilecek kötü ruhsal etkilerden arındırmanız gerekir! eşyalarınızı, evinizi, odanızı bu dua kalkanı ile, ruhsal savaşta kurtarılmış bölgeler hale getirip, kutsal ruh'la mesh edebilirsiniz!

    reformist protestanlar karizmatiklerin yaptığı tüm bu cin çıkarma, hasta iyileştirme, mucize yaratma gibi aktiviteler için "sapkınlık" derken, müslümanlar "tövbe estağfurullah", septikler "ulan acaba?", ateistler ise "yavrum sizin işiniz yok mu?" demekle yetinirler.

    konu hakkında daha detaylı bilgi için: http://en.wikipedia.org/wiki/charismatic_movement
  • yakışıklıların kapış kapış olduğunu gören kadın kısmının, birlikte oldukları/olmayı düşündükleri erkekleri kafalarında meşrulaştırmak için kullandıkları hayali maske. karadelik gibi mübarek, dilediğin defoyu at içine.
  • şahsına münhasır diye de bir karşılığı vardır aslında ama karizmatik kelimesine zamanla çok daha fazla anlam yüklenmiştir.

    karizamtik insanalrın yakışıklı, seksi, etkileyici olmaları da beklenir oysa ki 'her uzun boylu zayıf değildir', 'her kısa boylu şişman değildir' gibi önermeleri irdeleyecek olursanız göreceksiniz ki karizmatik olmak yakışıklı ya da güzel olmayı gerektirmez. gizemli bakmayı, balık gözlü olmayı ya da uzaklara dalmayı hiç gerektirmez.

    hayır efenim karizma doğuştan da gelmez. kazanılır ama piyangodan da çıkmaz. bi günde olmaz yani boşuna ayna karşısında dolanıp durmayın . şahsına münhasır bir kişi o şahsın yaratılması eylleminde kendi akıl yolunu çizerek uzun zaman harcamıştır. kendine ait bir benlik yaratmıştır ki bunu çekinmeden de ortaya koymaktadır. elbette bir de bu varolanı anlayacak ortalama bir algı durumu taşıyan insan gereklidir bu çıkarımda bulunmak için. işte bu gözümüzle görüp elimizle dokunamadığımız şeydir karizma.

    karizmatik insanalrın gizemli bir hava yaratıyor olması ya da hayranlık uyandırıyor olması da çok doğaldır çünkü kendi sarmal ağını yaratmış bu şahsına münhasır karizmatik kişiyi çözmek çok da basit değildir. aradaki mesafe de zamanla kişilerin karizmatik olarak algılanmasına neden olabilir*pekala. bilmediğimiz birine istediğiniz anlamı yükleme hakkına elbette ki sahipsiniz tanışınca ve çözünce ağlamayın yeter.
  • baktiğinda "göremediğin, anlayamadiğin; kaçirdiğin çok şey var" hissiyati uyandiran kişilere karizmatik denir.
  • yakışıklı olmayan fakat yine de bir takım niteliklere haiz erkeklere mansiyon ödülü babında uygun görülen sıfat...
  • cem yılmaz'ın "ben ve benim gibiler o tanım çıktığından beri öyle rahatladı ki, kim bulduysa o kelimeyi allah razı olsun." yorumuyla koparttığı kelime, sıfat, tanım.
  • içine 1 tl atınca tek kullanımlık kendinden macunlu diş fırçası, saç jölesi, nemlendirici krem ve parfüm alabileceğiniz, yakın bir zamanda tüm umumi tuvaletlerde görmeyi umut ettiğim kişisel bakım otomatına verilen isim.
  • anlaşılmaz bir şekilde anlaşılmaz olan.

    (bkz: gizemli)
  • (bkz: skoer)
hesabın var mı? giriş yap