• köppen geiger'in kendi ismiyle anılan iklim sınıflandırmasına göre dünyada karasal iklime sahip bölgelerin görünümü. köppen iklim sınıflandırmasına dair daha detaylı bilgiler için.

    birkaç gündür bir yazarla karasal iklim üzerine fazlaca konuşunca içim kabardı. karasal iklimle ilgili teknik detayları işin uzmanından aktardıktan sonra kendimce bir karasal iklim tasviri yapacağım. benim doğduğum yerin coğrafi özellikleri sanki karasal iklim için tasarlanmış. bir köy düşünün ve güney cephesi boydan boya heybetli dağlar ile kapalı olsun. dağlar o kadar yüksektir ki yazın en sıcak zamanları dışında zirvesinde kar eksik olmaz. eğer güneyiniz yüksek dağlar ile kaplıysa özellikle kış mevsiminde sıcak hava akımlarının o dağ kümesini aşması pek zor olur. köyün kuzey cephesi ise kilometrelerce düzlükten oluşmakta. yani kuzeyden gelecek rüzgarlar hiçbir engele takılmadan bütün gücüyle eser kış boyu. köyün ortalama yükseltisi de 1200 metre civarında. aynı zamanda yakın çevresinde oradan daha ağaçlık bir yer olmayınca ve dağların da katkısıyla kış mevsiminde yağış köyümde yoğunlaşır. bunların hepsi bir araya geldiğinde, doğduğum yerde bol karlı ve soğuğun kendisini hiç unutturmadığı kışlar yıllardır yaşanıyor. metreyi bulan karlar, donan sular, geceleri -30 dereceyi bulan soğuklar ve o muazzam kış sessizliğini seviyorum. kara kış sahne aldığında başka hiçbir oyuncuya yer kalmaz. tüm sahne kışa aittir artık. müzikleri rüzgar çalar. dramın ve acının dozunu soğuk belirler. sevinci kar verir. karasal iklim hakimiyet demek. karasal iklimle uyumlu olmak zorundasınız. ona uyum sağlamak çok zordur. yazları arazide kalırken, öğle saatlerinde sanki cehennem sıcağı olurdu. fakat güneş ortadan kaybolduğunda hava öyle hızlı soğurdu ki sabaha karşı kışlık montlarımızı giymek zorunda kalırdık. akılalmaz gelirdi o anlar bana. yaz demişken karasal iklimin rengi kahverengi olmalı. allah'ın en güzel dokunuşlarından biri bence tüm doğa boyunca kendini gösteren kahve tonlarına dair görünümdür. karasal iklimin bir tavrı varsa o da sert ve kasvetli yapısı olmalıdır. acımasız ama gerçekçi. merhametsiz ama kucaklayıcı. ne garipsin karasal iklim, fakat aynı zamanda ne de büyüleyici.
  • karasal iklimde 6 sene * geçirdikten sonra, atalarımızın neden götünü yırtarcasına batıya, denizlere ulaşmaya çalıştığının sebebi daha rahat anlaşılır.

    kışın aşırı soğukluğu, yazın aşırı sıcaklığı, bahar aylarında ise tahmin edilemezliği deniz kenarında hayatını geçirmiş kişiler için dağıtıcı etkiye sahiptir. *
  • sabah üşürsün, öğlen tere karışırsın, akşam tekrar üşürsün mna koduğumun ikliminde.
  • denizin ılımanla$tırıcı etkisinin ula$amadıgı yerlerde görülür, bozkır en sevdigi bitkidir.
  • ilkbaharda oluşan kümülonimbus bulutlarının etkisiyle öğleden sonraları harika yağmurlar yağan yer
  • sadece gün-gece sıcaklık farkıyla değil, en sıcak gün-en soğuk gece sıcaklık farkıyla da bilinir.

    canımız bir tanemiz ankara'yı misal eyleyelim: en soğuk gecesi -30 derece olabiliyor, bizzat şahidim. en sıcak gününde de 40'ı rahat buluyor, bakınız geçen yılın ağustos başı.

    bu da 70 derece fark demek. muazzam.

    hemen kıyas yapalım: en soğuk bodrum gecesi 0 derece civarındayken, en sıcak bodrum günü de 40 derecedir. ılıman iklim sadece 40 derece farkla burada kendini gösteriyor.
  • "yazlari sicak ve kurak, ki$lari soguk ve yagi$li" $eklinde abuk bir tanima sahip iklim ce$idi. cok da iyi bir$ey degil yani..
  • bitki örtüsü bok gibi olmasına rağmen, ve gece-gündüz sıcaklık farkının dışarıya çıkarken yarattığı giysi planlaması telaşına rağmen yağmursuzluğundan (ve nemsizliğinden) dolayı sevdiğim iklim.
  • sikilesi iklim.

    haziran sonu, temmuz başı; arabada yolculuk yaparken, havalandırmanın sıcaklık ayarının bozulması sonucu ağzın yüzün buz tutmasına sebep olur.

    bu iklimin var olduğu dünyada var olmak istemiyorum arkadaş.

    ek olarak kışları götünüze avm sokturan iklimdir.

    finlandiyanın -60ı bile bu kadar hayat sikmiyor.

    azcık tundra iklimini örnek alsana be kardeşim, nedir bu ülkenin insanına çektirdiğin eziyet?
  • ya karasal iklimin tanimi yanlis ya daa ercis'teki karasal iklim degil.

    dogdugumdan beri istanbul'da yasiyorum. surekli neme bk atar dururdum. yaklasik 15gundur de erciş 'teyim ve havasi tahammul edilecek gibi degil. bu iste bi global warming var.
hesabın var mı? giriş yap