• doğmadan önce kemiklerimiz ve dişlerimiz için anneden sömürdüğümüz ilk element.
  • vucuda alınan yağın emilimini azaltan mineral. örnegin; fransızlar amerikalılar'dan 2 kat fazla peynir, 4 kat fazla tereyağı tüketmekte fakat şişman olmamaktadırlar.
  • kemiklerin yapıtaşı, atp'nin yıkımında önemli işlevlere sahip mineral.
    memelilerde d vitamini veöstrojen'in koordine çalışması ile kemiklerde depolanır. menapoz'a girmiş kadınların osteoporoz ile karşı karşıya kalması ostrojen'in yokluğunda vucudun kemiklerdeki kalsiyum'u tüketmeye başlamasındandır.
  • yeni dogan bir bebegin vucudunda ortalama 925g. kalsiyum bulunur ve yetiskinlik donemine kadar, yani yaklasik 20 yil boyunca gunde 120mg. kalsiyum vucutta depolanir(mis). normal bir yetiskinin vucudunda da 1000-1200 gram kalsiyum bulunmaktaymis. [925+(20*365*0,12)=1800g. oluyor, bu iste bir yanlislik var ama neyse..]

    simdi bu kalsiyum denen super seyin en cok nelerde ve ne kadar olduguna bakalim:

    neyin 100g'inda kac mg kalsiyum var:

    sut (tam yagli) 119
    sut (yarim yagli) 122
    sut (yagsiz) 123
    yogurt (tam yagli) 111
    yogurt (yarım yagli) 120
    beyaz peynir 335

    simdi de yas gruplarina gore, amerika besin ogeleri komitesi'nce onerilen gunluk kalsiyum miktarlarini (mg) inceleyelim:

    bebeklik

    0-5 ay 400
    5-12 ay 600

    çocuk

    1-3 yas 800
    4-6 yas 800
    7-10 yas 800

    erkek

    11-14 yas 1200
    15-18 yas 1200
    19-24 yas 1200
    25-50 yas 800
    51-... yas 800

    kadın

    11-14 yas 1200
    15-18 yas 1200
    19-24 yas 1200
    25-50 yas 800
    51-... yas 800
  • yaralarımızı kalsiyum iyileştiriyor

    vücudun iyileşmeye gösterdiği tepkinin altında yatan hücresel süreçleri inceleyen bilim insanları hasarlı dokunun tamir edilmesindeki ilk adımda kalsiyumun nasıl bir etkisi olduğunu ilk kez açıklığa kavuşturdu. current biology dergisinde yayımlanan araştırmanın bulgularına göre, bu çalışma ameliyat ya da yaralanma sonrasındaki iyileşme sürecini hızlandıran yeni tedavilerin geliştirilmesinde önemli role sahip olacak.

    yakın zamana kadar, hasar görmüş dokuların iyileşme sürecindeki ilk adım olan beyaz kan hücrelerinin nasıl etkin hale geldiği ve yaraya yöneldikleri hakkında çok az şey biliniyordu. bristol üniversitesi biyokimya bölümü’nden araştırmacıların ve bath üniversitesi’nden bir ekibin birlikte yürüttüğü araştırma sonucunda iyileşme sürecinde, kalsiyumun hücreler arasındaki bağlantılar aracılığıyla yaranın kenarından dalgalar halinde yayıldığı ve bunun da iyileşme sürecini başlatan ilk tetikleyici olduğu gösterildi.

    kalsiyum işareti olarak anılan bu işlem duax olarak bilinen enzimi etkin hale getiriyor. bu enzim de beyaz kan hücrelerini yaraya çeken hidrojen peroksidi sentezliyor. vücudun yangı cevabı sırasında gerçekleşen beyaz kan hücreleri saldırısı, zararlı mikroorganizmaları öldürmek ve doku hasarı sonrası gelişme ihtimali olan kan zehirlenmesini durdurmak için de gerekiyor.

    ekip düşük kalsiyum seviyesinin yangı yanıtına etkisini değerlendirmek için meyve sineği embriyosu kullandı ve düşük seviyede kalsiyumun hidrojen peroksit üretimini baskıladığını, bunun da yaraya doğru hareket eden bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında azalmaya neden olduğunu tespit etti.

    bağışıklık hücrelerinin yara bölgesi tarafından nasıl çekici hale geldiğini anlamaya çalışan araştırmacılar, elde ettikleri bulguların bu karmaşık süreci daha detaylı araştırmalarına yardımcı olacağını düşünüyor.

    -özlem ak ikinci / bilim ve teknik
  • ismini latince'de kirec anlamina gelen calx kelimesinden alir. dunyada en yaygin bulunan besinci element'tir. cogunlukla kirectasi, mermer ve kalsit minerali seklinde bulunur.
  • kalsiyum eksikliği daha çok asit topraklarda veya düşük kalsiyum minerallerine sahip kayaç topraklarda görülür. birçok granit tipleri ve silika taşlı topraklarda da bu durum görülebilir. semptomlar daha çok meyve, kök ve yapraklarda gözlenir. elma, brüksel lahanası, karnabahar, havuç, kereviz, biber, patates ve domateslerde semptomlar tipik ve belirgindir.

    bitki hücre duvarlarının yapılanmasında hayati bir öneme sahiptir. kök ve genel büyümede oldukça işlevseldir.

    kalsiyum toprakta çok fazla bulunursa bitkilerde birçok metabolizma aksaklıkları başlar ve “kireç klorozu” denen olay meydana gelir. eksikliğinde kök gelişimi yavaşlar,yapraklar kahverengileşir. iğne yapraklar sürgün ucundan yani en genç iğne yapraklardan itibaren sararmaya başlar.yaşlı iğne yapraklar koyu yeşil rengini korur.geniş yapraklılarda ise damarlar arasında kırmızımsı kahverenkli lekeler meydana gelir.genç yapraklarda ve sürgün uçlarında geriye doğru kurumalar görülür.

    elma: meyve üzerinde kahverengi lekeler oluşur.
    brüksel lahanası: iç kısımlarında kahverengi lekeler oluşur.
    havuç: köklerinde yassılaşmış lekeler meydana gelir.
    kereviz: uçlarında yanma meydana gelir.
    domates: yuvarlak, koyu kahverengi lekeler oluşur.

    asit topraklarda ph derecesini 6,5’a kadar yükseltmek için kireç atılır. 6,5 ph seviyesi birçok sebze için yeterli bir seviyedir. sebzelerdeki kalsiyum eksikliğine bağlı kusurları önlemek için litrede 2 gram kadar kalsiyum nitrat veya kalsiyum klorid solüsyonu uygulanabilir.
  • çözeltisi aleve tutulduğunda, tuğla kırmızısı renk verir.
  • hucreler arasi sinyal gonderme isleminde etkili oldugu soyleniyor. ozellikle reactive oxygen species (ros) ile bir crosstalk var diyorlar. mesela kok ucunda tuz oraninda bir artma varsa, bakteriyel bir enfeksiyon varsa mesela tum bitkiye yayiliyor bu kalsiyum sinyali.
  • hamsiyi kilcigiyla birlikte yemenin faydali olmasinin nedeni element.
hesabın var mı? giriş yap