• doğru yazılışı bu şekilde olan, eski yahudi metinlerini (daha da spesifik olmak gerekirse: zohar) esas alan ve şu sıralar ünlüler dünyasını kasıp kavurmakta olan inanç sistemi. haham yehuda berg ve ailesi tarafından yürütülen kabbalah center'lar dünyanın 4 bir yanını sarmış durumda. madonna, demi moore ve mick jagger müritlerden sadece birkaçı. kabbalah'cılar sol bileklerine kırmızı ip takıp kem gözlerden korunuyorlar, şişe şişe kabbalah suyu içip yatmadan zohar okuyorlar. herhalde.
  • yanlış anlamadıysam, kabbalah çalışmalarını ilerlettikçe en üst mertebede tanrı'nın gizli ismini öğreniyor, bu ismi kullanarak da kızıl denizi ortadan ikiye yarmak gibi normalde olanaksız şeyleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. adeta tanrısallaşıyorsunuz.

    tabi o noktaya geldiğinizde kabbalistik anlamda saf ve temiz olmadığını bildiğiniz vücudunuzla kendinizi tanrının gizli ismini kullanmaya layık görmediğiniz için, tüm bilginize rağmen, becerilerinizi uygulamaya dökmekten kaçınıyorsunuz.
  • muhtemelen filon'un başının altından çıkmış gizli öğreti. yahudiliği biraz platonculuğa bulayıp pisagorculukta kızarttığınız zaman çıtır çıtır kabbalah çıkıyor ortaya.

    yahudi öğretileri içinde gizli gizli yaşadıktan sonra 12. yy sonlarında, endülüs sonrası iber yarımadasında konuyla ilgili ilk kitaplar yazılmaya başlar. buradan belki de tasavvufun kabbalah'ın serpilmesine yardım ettiği sonucu çıkarılabilir.
  • ka:ba ruh (soul/spirit) anlamına geliyor.
    kısaca allahın ruhu diye çevrilebilir.

    (bkz: atum)
  • hayatın ve pek tabii doğanın temel dinamiklerini anlama ve yorumlama gayretinin ezoterizm (aslında doğu ezotizmi diye bir kavrama ihtiyaç var) ile harmanlanıp, pişip, doğadan akla akıldan ise kitaba aktarılmasına kabbalah denir. kaballa, kabala, kabbala şeklinde yazımları da mevcuttur.

    kabbalah'nın ortaya çıkış tarihi, ilk nüvelerinin atıldığı tarih gibi belli bir başlangıcı yoktur. kabbala, bilgi ile birlikte varolmuş, insanlığın düşünme etkinliği ile keşfedilmiştir. esasen mantık ilkelerine dayalı olsa da, doğu'da serpilen her akım gibi mistik bir yön kazanmış ve ibrani inancının yayılması ile pratik edilir hale gelmiştir. nitekim, israil krallığında gelişen yazı karşıtı tutum ibraniler arasında kabul görür hale gelince, kabbalah'nın felsefi yönünden ziyade mistik yönü bilinir ve uygulanır hale gelmiştir. esasen bilgiyi belli bir zümrenin elinde tutarak inanç hakkındaki yanlış görüşlerin ve yorumların artmasının önüne geçilmesi için kabul görülen yazı karşıtlığı, israil'in yıkılışının ardından da ibraniler tarafından sürdürülmüş ve kabbalah'ı adeta bir kült haline getirmiştir. ortadoğu'nun antikçağı'nın bilinen yüzlerce farklı külte ev sahipliği yaptığını göz önüne aldığımızda, kabbalah'nın bu süreçte izlediği mistik eğilimi oldukça normal karşılamak gereklidir.

    kitaplar çağı, yani ortaçağ ile birlikte kabbalah yeniden kağıda dökülür hale gelse de, antikçağ kabbalah'ı artık tamamen bilinmemektedir. kilisenin güçlenişi ve hristiyanlığın yayılışı ile birlikte kabbalah da diğer kültler gibi eriyerek insanların hayatından çıkmaya başlamıştır. bu durumun pekala farkında olan ibrani düşünürler kendi öğretileri ve keşifleri ile kabbalah'ı yeniden kitap üzerinde canlandırma gayesine kapılsalar da, ortaya çıkan sonuç, esas kabbalah'ın kırıntılarını taşıyan, hatta reforme edilmiş yeni bir kabbalah'tır. ibranilerin kültürleri konusunda oldukça katı ve muhafazakar olduğu bilgisi oldukça yaygın olsa da, aslında ibrani tarihi aynı kabbalah gibi tarih süresince kaybedilen kültürel hazineler ile doludur.
  • osur osur ipe diz samiliği. malaklara masallar.
  • (bkz: kaballah)*.
  • varoluşu açıklama orijinli bir öğreti. ancak günümüzde daha çok bir moda akımı olmaktadır, zira selebritiler kliplerinde sol bileklerindeki kırmızı yünü gözümüze gözümüze sokmaktadırlar.
  • (bkz: cabal)
hesabın var mı? giriş yap