• binici. resmi kayitlara gore elli yarista birinci olmus her aprantiye jokey denir.
    (bkz: apranti)
  • genelde boyları çok kısa olur. kilo olarakta 50 ve altı olmaları önemlidir. genelde yedikleri yemeklere çok dikkat edip kilo almamak için uğraşırlar. tehlikeli bir sektörde boy gösteriyorlar. yatalaklık ve ölümle sonuçlanan kazalara yakalanabiliyorlar. geçen sene ömer kaya'yı kaybettik. ondan önce müslüm tumbul vs. yalçın akağaç'ı da yatalak bıraktı. bu sporu türkiye'de en iyi yapan kişi yaklaşık 25 yıldır aynı istikrarını koruyan halis karataş'dır. kendisi özellikle yarış seçer. çok atın olduğu sıradan koşularda at binmez. formunu her zaman korur. diğer taraftan başarılı jokeylerden selim kaya'nın kilo problemleri çok fazla olmuştur. bir ara 58 kilo altı atlara binemiyordu. kilo sorununu çözünce 53-54 kiloluk atlara da binebiliyor. jokey yamağı olarak geçen kişilere apranti deniyor. genelde aprantiler 200 koşu kazandıklarında jokeyliğe terfi ederler. yalnız aprantilikten jokeyliğe geçiş kolay olsa da jokey olarak tutunmak çok zordur. çünkü jokey olduğunuz da bir anda apranti indirimi olarak aldığınız 4 veya 5 kiloluk indirimi jokey olduğunuz da alamıyorsunuz. üstelik yarış ikramiyesinden aldığınız %5 lik pay jokey olduğunuz da %10 'a çıkıyor. doğal olarak at sahipleri aprantilikten jokeyliğe terfi etmiş yeni yetme jokeylere atlarını teslim etmiyor. bu sayede de az ata binebiliyorlar. eğer iyi kumaşı yoksa da aralardan sıyrılamıyor.
  • türkiye jokey kulübü tarafından 2 sene eğitim görürler, aranan şartlar kesinlikle kısa boylu ve zayıf olmak ayrıca 16 yaşından büyük olmamaktır.

    2 sene boyunca veliefendi hipodromu içerisinde bulunan ekrem kurt apranti eğitim merkezinde yatılı olarak eğitim görürler. 2 senenin sonunda başarılı bir şekilde apranti okulunu bitiren adaylar apranti olurlar. tekrar söylüyorum hemen jokey olamazlar, 150 yarış kazandıktan sonra jokey olurlar.
  • ucuz bir amerikan filminden aklımda kalana göre genelde yedikten sonra kusarlar.** *
    öyle ya, 1.90/115 lik bir metos isen beygir de biryere kadar.
  • aprantilikleri sırasında 150 yarış kazanma zorunlulukları vardır jokey olmak için.

    üç gruba ayrılırlar ve buna göre bindikleri atlarda kilo indirimi hakları olur.

    y1 = 0-49 yarış kazanan 4 kilo indirim
    y2 = 50-99 yarış kazanan 3 kilo indirim
    y3 = 100-150 yarış kazanan 2 kilo indirim

    150. yarışı kazanıp jokey olunca bu indirim ortadan kalkar. bu sebeptendir ki aprantiler özellikle y3 sınıfındaysa ve başarılıysa çok tercih edilir çünkü atlarda ciddi kilo avantajı yaratıp iyi bir performans verir üstelik yarış ikramiyesinden daha az pay alır jokeye kıyasla.

    ama 150. yarışı kazanıp jokey olunca bir anda geri plana düşer çünkü at sahibine hiçbir avantajı kalmaz. işte bu yüzden birçok başarılı apranti jokey olduktan sonra kaybolup gidiyor.
  • fransız aksanıyla "joki" şeklinde okunan sözcük.

    (bkz: telafuz)
  • (bkz: ayhan kurşun)
  • okey oyunundaki joker.
hesabın var mı? giriş yap