• corona sebebiyle vefat etmiş, üzüldüm.
    ali nesin şöyle tatlı bir anısını paylaşmış;

    "çağımızın en zeki insanlarından biriydi hiç kuşkusuz. çok farklı alanlarda araştırma yapmıştır. çalışmalarının sadece bir kısmını birazcık bilirdim.

    30'lu yaşlarımda olmalıyım. princeton'da ilgilendiğim bir konuda bir konferans vardı. gitmeye karar verdim. konferans salonu genişçe bir sınıftı. sınıfa girdiğimde her yer doluydu, sadece en ön sırada bir iki yer boş kalmıştı. en önde yerimi aldım mecburen. konferans başladı. iki üç dakika sonra sınıfa biri girdi. hırpani kılıklı, tıraşsız, sokak serserisi gibi biri. hemen yanıma oturdu. ve oturur oturmaz da kaykılıp uyuklamaya başladı. gömleğinin iliklenmemiş alt düğmelerinden göbeği fırlamıştı. çok hoş, çok ilgi çekici bir konferanstı ama yanımdaki horlamaya başlamıştı bile. bir ara konuşmacı bir sorunun cevabını bilmediğini söyledi. yanımdaki uyandı ve sanki o derin uykuda olan kendisi değilmiş gibi cevabı söyledi. herkes de merakla dinledi. hemen anladım tabii, bu ancak conway olabilirdi, çünkü onun uğraştığı konulara yakından ilgiliydi soru. emin olmak için konuşmadan sonra bilgilendim, gerçekten conway'miş.

    yıllar sonra cambridge'de bir partide beni bir oyuna davet etti. oyun üstadıdır conway. icat ettiği yüzlerce oyundan biri... yenilmiştim tabii. partiden çıktığımızda karım "yeneceğini sanmıştım" dedi! estağfurullah deyip conway'in kim olduğunu anlattım."
  • ürettiği game of life (bkz) ünlü filosof daniel c. dennett tarafından evrim teorisi kapsamında bir sağlama olarak değerlendirilen şahane matematikçidir.

    çok basit dört kural ile düzenlenmiş iki boyutlu bir dünya tasarımı olan "hayat oyunu", pixellerden oluşan dama tahtasına benzer bir yüzeyde gerçekleşir. her pixelin bir "on" ve "off" modu vardır ve çevrelerindeki pixellerin "on/off" durumlarına göre kapanır, açılır veya bulundukları durumda kalırlar. bir kere başlatıldığında simulasyon her pixelin çevresindeki pixellerin durumlarına göre hangi duruma geçeceğine karar verir ve ardından diğer bir tura geçer. turlar bu şekilde sonsuza kadar devam ederler. bu yüzeyde pixellerle oluşturulan şekiller dolayısıyla başka pixelleri doğurabilirler, ölebilir veya hareket edebilirler. yıllarca yapılan araştırmalarda bir sürü pixel kombinasyonu keşfedilmiş ve bunlardan bazıları sonsuza dek yaşayan, kendini üreten veya çevrelerindeki diğer pixelleri yiyerek büyüyen automatalar oluşturmuşlardır.

    "game of life" hem artificial intelligence çalışmaları, turing machine ve benzeri araştırmalar için mihenk taşı değerindedir.
  • bilgi universitesi bilgisayar bilimleri bolum baskani olan chris stepheson'un cambridge'de ogrenci oldugu yillarda hocasi olmus; dahi denilebilecek bir matematikci.
  • kitaplarinda cok samimi bir uslup kullandigi icin okumasi cok eglencelidir. ayrica princeton'da hocadir ve eskiden verdigi bazi dersler su adresten izlenebilir:

    http://www.math.princeton.edu/…acultypapers/conway/
  • üşüyoruz conway reyiz.

    “you know, people think mathematics is complicated. mathematics is the simple bit. it's the stuff we can understand. it's cats that are complicated"
  • buyuk bir deha kaybettik. uzucu.
  • game of life - john conway

    hücresel otomatlar, önceleri soyut matematiğin ve matematiksel mantığın, şimdilerde de bilgisayar biliminin kapsamında bir araştırma ve çalışma alanı olan hesaplama teorisi ürünü olup, aynı zamanda biyoloji, fizik ve daha bir çok bilimin disiplinerarası ilgisini üzerinde toplar.

    1940’larda kristaller üzerine çalışan john von neuman, yapay ve üreme ile tanımlanabilecek bir “canlılık” üzerine kafa yoruyordu. belki savaş çağının da etkisiyle, insandan ümidi kesip, makinalar üzerinde fazla düşünüyor olmalıydı ki, onun hayali etraftan topladığı hammadde ile kendi kendini üreterek türünün muhafazasını sağlayan bir robot nesli olmuştu. daha sonra kinematik model olarak anılacak olan matematik modeli ile ilk hücresel otomatı ortaya çıkardı. neuman, bilgisayarın henüz var olmadığı zamanlarda zihinleri zorlayacak bir model ortaya koydu ve bunu yaptığında, verilen bir hücresel evrende kendi kendinin sonsuz kopyasını yapabilen bir doku parçasının var olabileceğini kanıtlamış oldu.
  • az önce ünlü matematik profesörünün corona virüsünden öldüğünü okudum. 82 yaşında.
  • sonlu gruplar, dugumler, sayilar kurami, kombinatorik oyun kurami ve kodlama kurami uzerinde emek sarfeden matematikci.
  • toprağı bol olsun. çok egzantirik adamdı.
hesabın var mı? giriş yap