• geçen denedim. tesla ya da prius gibi uçuk kaçık tasarımlı değil, güzel bir aracın elektrikli versiyonu gibi duruyor. hızlanması ve yol hakimiyeti çok etkileyici. lakin iç hacmi ve yüksekliği bir suv'den ziyade hatchback araç hissiyatı verdi. öte yandan elektrikli araç rekabetini kızıştırıyor olması bile başlı başına iyi bir adım. olmuştur dedirten arabadır.
  • tasarımı, motoru ve sürüş stiliyle öne çıkan bir araç. avusturya'nın graz kentinde yer alan magna steyr firmasında üretilmekte. avrupa fiyatı 77.850 avro.

    arabada iki elektromotor bulunmakta. her biri 147 kw sağlıyor. dönme momenti toplamda 696 nm, yani bir porsche 911 turbo kadar güçlü. fakat porsche'nin motoru bunun için 6400 devire ihtiyaç duyarken i-pace durduğu yerden 4,8 saniyede 0-100 km/h hıza ulaşabiliyor. maksimum hız 200 km/h. iki motorun her biri bir ekseni hareket ettiriyor ve sensörler mevcut çekişi sürekli ölçerek dönme momentini dört tekere en uygun şekilde dağıtıyor.

    elektromotorları güç ile besleyen aküler arabanın alt kısmında bulunuyor. sıvı soğutmalı lityum iyon akü 90 kwh kapasiteli. jaguar'ın verdiği bilgiye göre bir şarj ile 480 kilometre yol katedilebiliyor. yapılan testler sonucunda i-pace ile rahatlıkla 400 km. gidilebildiği belirlendi. hatta şehir içinde 500 km. mesafe de mümkün.

    teorik olarak i-pace hızlı dolum istasyonlarında 100 kw güç ile şarj edilebilir. bu da sadece 40 dakika içinde %80 dolum oranı anlamına geliyor. ama bu kadar güçlü dolum istasyonları her yerde bulunmadığı için şarj süresi daha uzun sürüyor. evde şarj edebilmek için 7 kw'lık wallbox denilen şarj istasyonu gerekli. normal elektrik prizi 3,7 kw sağlayabiliyor. yani i-pace'nin aküsünü tam doldurmak için bir gün ve bir gece şarj edilmesi gerekiyor. şimdilik tek olumsuz yönü bu.
  • jaguarın üretmiş olduğu elektrikli araç modeli.

    ne kadar yakıyor peki? detay verilmiş.

    tam şarj olduktan sonra 401 km menzil veriyor. tabi bu kullanım şekline ve yol durumuna göre değişir.

    ac şarj ile 10-12 saat tam şarj dolma süresi.

    dc (hızlı şarj) 50-100-110 kw dolum hızına göre, değişir.

    bu süreçte 30-45-60 dakika dolma süresi (dc hızlı şarj ile)

    nerede şarj edeceğim sorusunun kapsamını şöyle genişleteyim:

    aracı satın aldıktan sonra eğer ki bir sitede oturuyorsanız, sitenin otoparkına üretici elektrik firması aracılığı ile şarj istasyonu kurdurabiliyorsunuz.

    yaklaşık 1 saat içinde firma yetkilileri tesisatı (priz, kablo, sayaç) vs gibi şeyleri kuruyorlar.

    tabi bu ac şarj istasyonu oluyor. dc şarj istasyonları aşırı pahalı.

    türkiye çapında en yaygın şarj istasyonuna ait iki firma var. biri zes, diğeri ise enerji sa.

    özellikle oteller de bu şarj istasyonları mevcut. başlangıca göre gerçekten çok fazla ağ var. bu da elektrikli araçlara ait artan talebin göstergesi.

    araç kullanım kolaylığı ile ilgili gözlemlerim

    aracı sessiz kullanımda sürmeye alışamayanlar veya sevmeyenler için yapay motor sesi özelliği var.

    araçta en sevdiğim özellik; gazdan ayağınızı çektiğiniz an kendini frenleyerek durdurması ve bunu orantılı yapması.

    yani gazdan yavaş çekersiniz, yavaş frenleme yapar. hızlı çekerseniz de hızlı fren yapar.

    bunun bir güzelliği daha var tabi. araç kendini frenleme yaptığı sürece frenleme sisteminden (yanılmıyorsam) balatalardan şarj üretiyor ve bu da menzilin uzamasını sağlıyor.

    hem balata kullanımı daha uzun ömürlü oluyor, hem şarj oluyor, hem de gaz - fren ikileminde kalmıyorsunuz.

    bu da reflekslerinizi çok rahatlatıyor.

    aracın bir güzelliği de tasarımı ve elektrikli olması.

    yani şöyle: bir land veya rangin varlığından daha havalı.

    bir range 1, 1.5 trilyonken bu aracın değeri 600- 800 bin tl bandında.

    ki range'den daha fazla ilgi görüyor.

    iç tasarımı çok güzel. klimaları açtığınız zaman menzilden düşüyor. bu da 10-20 km arası değişiyor. klimayı kapattığınız zaman da menzil tekrar artıyor.

    -bagaj kısmı küçük.

    -ön kısımda kablo koyacak kadar bagaj var

    -radyo ses kalitesi ve kullanım kolaylığını beğenmedim.

    -ekran dokunmatik hassaslığını beğenmedim.

    -ekranda tepkime süreleri bazen donmalara sebebiyet veriyor.

    +geri viteste arka geri dönüş kamerası

    +geri viteste sesli uyarı (dışarıdakilere)

    +ani çarpma önleyici fren sistemi.

    +ani yaya veya araç gördüğünde sensörler sesli uyarı veriyor.

    +cam siyah tavan. (panoramik)

    +arka siyah camlar ve çökük koltuk (konfor hissi veriyor.)

    +şehir içi gaz ayarı kullanıma uygun yapılmış seri değil. fakat siz köklediğiniz zaman araba çok seri bir şekilde gidiyor.

    +rüzgarlı havalarda savrulmuyor.

    +cam silecekleri çok iyi. fakat sensör en ufak damlaya seri çalıştırıyor bu kötü.

    diğer özellikleri aklıma geldikçe düzeltirim.

    kısacası çevre kirliliğini önlemek için tercih edilmesi gerekilen araç.

    not: araç bana ait değil. sadece gözlemlerimi dile getirdim.

    ekleme: gösterge paneli hayalet gösterge.

    + bir çok benzin istasyonunda elektrikli şarj istasyonu var.

    +yokuştan indiğiniz de araç kendi fren yapıyor. (opsiyon) bunu siz ayarlayabiliyorsunuz. böylelikle araç şarj oluyor. bunu gösterge panelinden görebiliyorsunuz.

    ayrıca ana ekranda da tekerlerin elektrik dönüşümlerini de izleyebiliyorsunuz.

    +yanılmıyorsam (tam emin değilim) bir depo 60-70
    tl elektrikle doluyor.

    +araç 4x4 çeker. kışta kullanım kolaylığı sağlıyor.

    +araçta vites yok. eski otomatik iett otobüsleri gibi panelleri var. d n r gibi düğmelerle ilerliyorsunuz.

    +dokunmatik iç aydınlatma ışıkları var.

    -+ line assist var, yol takibi yapıyor.

    +yorgunluk algılama var. (mola verin diyor?

    +tork konusunda gerçekten aşmış. buna da şöyle açıklık getireyim. benzinli veya dizel araçlarda, daha doğrusu yanmalı ve patlamalı çalışan araçlarda enerji aktarımı denilen bir şey var. krank mili, şanzıman, aktarma mekanikleri derken enerji bunlara aktarılırken kayboluyor. yani boşa gidiyor.

    elektrikli araçta ise böyle bir şey söz konusu değil. gaza basmanız ile aktarma işlemi dolaylı değil doğrudan sağlanıyor. böylelikle enerji kaybı aza indirgenmiş oluyor. bu hem yakıt tasarrufu hemde enerji tasarrufu bakımından çok artı bir şey.

    +araç içi ışık renklerini değiştirebiliyorsunuz.

    pil panalleri her elektrikli araçlarda olduğu gibi alt tabana yayılı bir şekilde konumlandırılmış.

    +aracı önceden veya sonradan soğutma veya ısıtmaya programlayabiliyorsunuz.

    +mobil uygumalar sayesinde en yakın şarj istasyonunu görebiliyorsunuz.

    en önemli noktaya geleyim. araçta yağ değişimi buji, aktarma organları vs gibi şeylerin bakımı yok. sadece disk ve balatalar ve bunun dışında bir kaç şey işte. yani aracın bakım kısmı çok az şeyi kapsıyor.

    böylelikle aracı satın alacaklar bakım masrafları ile pek uğraşmayacaklar.

    araçta fazla aktarma organı yok diyebilirim.

    böylelikle yanmalı / patlamalı benzinli veya dizel araçlardan çıkan parça kirliliği elektrikli araçlar da aza indirgenmiş olacak.

    araç evdeki priz ile de şarj olabiliyor. fakat tamamı dolması için 2-3 gün gereklidir.

    düzeltme link kırıktı kaldırdım.

    düzeltme: link gelmiş ekledim.
  • daha önce hiç otomobil üretmemiş tesla'ya göre jaguar'ın 60 yılı geçkin birikimiyle geliştirdiği elektrikli modelinin adı.

    şimdiden borusan tarafından ön siparişleri toplanmaya başladı.
    etiketi pahalı, cüssesi büyük olanın daha iyi olduğunu düşünmeye meyilli olduğumuzdan akıllara velar, range rover sport gibi modeller gelse de ingiltere fiyatlarına bakıldığında 63.500 pound'dan başlayan ı-pace'in fiyatı velar'dan da, sport'tan da daha pahalı. bizdeyse ötv garabeti yüzünden sport 850 binden başlarken ı-pace ise %15'lik dilim sayesinde 490 bin lira.

    bu bile başlı başına tercih edilme nedeni.
  • bir turlu teslimatlari adam gibi baslayamamis aractir. borusan in mi hatasi var, jaguar mi sorun yasadi araci uretirken bilmiyorum ama bir sicis var.

    ilk ortaya ciktiginda baya basarili elektrikli arac alternatifiydi ama audi e-tron ve mercedes eqc falan netlesince cok bir avantaji da kalmadi.

    ikisinden de guzel tasarimi. ama menzil konusunda sorunlar cikacak gibi gorunuyor ilk testlerde. 7kw ac sarj gibi bir esseklik yapmis olmalari da garip (e-tron 22kw mesela, avmlerde falan 3 kat hizli sarj etmek mumkun olacak su anki altyapi ile).

    2-3 kere test surusu yaptim. evet hayvanlar gibi gidiyor alet. yol tutus falan muazzam. igrenc bir cakma motor sesi var ama kapatilabiliyor. yalniz ekranlar, ux falan o kadar rezalet ki akil almiyor. ben bu kadar yavas interface i en son flash tv android tabletlerinde gormustum. klima kontrolleriyle ugrasacagina cam aciyor insan. settings tusuna basinca loading seysinin gelmesi 2 saniye, loading in bitmesi 3 saniye daha. nukleer reaktor kapatirsin o kadar zamanda. beta software falan dedik ama.. yersen.

    jaguar beceremedi sanki bu isi, bakalim.
  • geçen gün yolda görmemle dikkatimi çekmiş jaguar'ın elektrikli suv'u. son 4 gündür bu aracın videolarını ekmeği ekrana bana bana izliyorum ve gönlümdeki volvo xc90'ı tahtından indirerek yerine geçti. özellikle geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu düşünüyorum ve i-pace de geleceğe uzanan bir köprü adeta.

    buraya uzunca yazmak isterdim ancak şöyle bir gerçek var; bir sene önce 750 bin civarında olan ve nispeten alınabilir olan bu araç şu anda 1 milyon 400 bin! vergi zammı sağ olsun bir hayal daha başlamadan bitti bile. emeği geçen herkesi teker teker gönülden kutluyorum!
  • yerli otonun doğrudan rakibi. fiyat özellik güvenlik ne olur henüz belli değil ama yerli oto hem tesla x hem bununla mücadele edebilmek istiyorsa sağlam bir fiyat performans oranı olmalı banttan çıkacak ürünün.
  • enterprise rent-a-car'ın yakın zamanda filosuna katacağı tam elektrikli canavar.
  • test surusunde hayran kaldığım araç. sahip olamasak bile aractaki torku 10 dakikaligina hissetmek büyük keyif. yedek lastik araçta yer bulunamadığı için bagajda gezdirilmek zorunda.
    ötv si düşük oldugu için rakiplerine göre uygun fiyatli ancak 2020'de ilk mtv si 5bin kusur tl ile bel büker.
hesabın var mı? giriş yap