• tsunami faciası üzerine aşağıdaki satırları yazmış fransız düşünür: (bugünkü hürriyet gazetesinde gila benmayor'un yazısından)

    "bir yaşlı insan öldüğünde bir kütüphane yok olur.
    bir çocuk öldüğünde hayata veda eden, bir okurdur.
    her ikisi öldüğünde ise kaybolan bir uygarlıktır"
  • “gelecekteki sorun nüfûsu azaltmanın bir yolunu bulmak olacak. önce yaşlılarla başlayacağız. çünkü; 60-65 yaşını aşar aşmaz ürettiklerinden daha uzun yaşıyorlar ve bu da topluma bir mâliyet getiriyor. sonra zayıf olanlar ve daha sonra topluma hiçbir katkısı bulunmayan işe yaramazlar. çünkü; sayıları gittikçe artıyor ve özellikle aptal olanlar...

    bu grupları hedef alan ötenazi, gelecekteki toplumlarımızın vazgeçilmez bir aracı olmak zorunda kalacak. tabîî ki, insanları infâz edemeyiz, toplama kampları kuramayız. kendi iyilikleri için olduğuna inandırarak onlardan kurtulacağız. büyük çoğunluğu gereksiz olan çok büyük bir nüfus, ekonomik olarak çok pahalı bir şeydir. toplumsal bakımdan insan makinesinin kademeli olarak bozulmasındansa, âniden durması çok daha iyidir.

    tahmîn edebileceğiniz gibi, milyonlarca insan üzerinde zekâ testleri yapamayız. bir şeyler bulup sebep olacağız; belirli insanları hedef alan bir salgın, gerçek ya da sahte bir ekonomik kriz, yaşlı ve şişmanları etkileyen bir virüs, ne fark eder? zayıf ve korkaklar ona boyun eğecek; aptal olan buna inanacak ve tedâvi edilmeyi isteyecek. çözüm olacak olan tedâvinin planlamasını yapmış olacağız. böylece, aptalların seçimi kendi kendine gerçekleşecek; mezbahaya kendi kendilerine gidecekler.” (1981) *
    (bkz: obezite/#122106806)

    edit: bu alıntının attali'ye âit olmadığıyla ilgili savunmalar mevcut. yine de bu konu 40 yıldır netleştirilememiş bir tartışma gibi görünüyor.
  • cezayir doğumlu fransız yahudisidir. geleceğin kısa tarihi isimli kitabını zevkle okuyorum. haklı şekilde yahudilere eski yunanlılarla beraber tarihin akışında kesintisiz ve özel bir yer vermiş. (ticaret, değişim değerinin üzerine bina edilmiş ekonomi, bireycilik, dine ve toprağa askere bağlı olmayan, yenilikçi, değişimci, ilerlemeci, özgür tacirler* binlerce yıl bir çekirdek olarak modern dünyayı yaratmak üzere var olagelmiş). tarih ve ekonomi politik analizi okunaklı olsun diye yüzeysel bırakılmış gibi dursa da, düşünürken haz veren soyutlama düzeyinde ve tüm tarihi ve dünya coğrafyasını kat' edebiliyor, aynı kavramlarla ele alabiliyor.

    kitaptan bağımsız olarak, gelecek vizyonu ile ilgili yeni dünya düzeninde, dünya devletinin başkenti kudüs olsun/olacak gibi bir öngörüsü var ama konuşmasının ingilizcesini bir yerde bulamadığım için ayrıntıları veremiyorum franzöziş bilenler el atsın:

    http://www.dailymotion.com/…-du-nouvel-ordre-m_news
  • "music is a fluid reality. the only thing that primitive polyphony, classical counterpoint, tonal harmony, twelve-tone serial music, and electronic music have in common is the principle of giving form to noise in accordance with changing syntactic structure."

    demi$tir kendisi. boylesi evrensel bir gercegi boyle derli toplu soyleyebilmek icin gec kalmi$ oldugunu du$unmekteyim.
  • 1981de dünya nüfusunu azaltma, gereksizlerden kurtulma, ve hepsinin kurbanlık koyun kasabın bıçağını yalar, kendi ayağıyla mezbahaya gelir gibi yönlendirilmesi amaçlı, insan icadı bir pandemi hayali kurmuş, bu fikriyle bu başlığın ilk entrysinde sözü edilen daha insancıl kendi laflarıyla çelişmiş adam (iki lafın aynı adamdan çıktığına pek inanamadım doğrusu). kaynak sanırım "l'avenir de la vie - jacques attali, 1981. -
    entretiens avec michel salomon, collection les visages de l'avenir, éditions seghers." orijinal söylemi arattır
  • emmanuel macron dan yaklaşık bir ay önce şu açıklamayı yaparak nato'nun öldüğünü dile getirmiştir.

    "nato üyesi bir güç olan türkiye diğer üyelerin onayı olmadan rus silahları alarak tamamen özgür bir şekilde savaşmaya karar verdiğine göre nato öldü. türkiye bunu gerçekleştirdi, kimse tepki göstermedi ve amerika birleşik devletleri onu engellemek için hiçbir şey yapmadı."
  • yaşayan en büyük düşünürlerden, ders verme dehası, çağdaş sun tzu

    "bir süper güç bir rakibin saldırısına uğradığı zaman, kazanan çoğu kez bir üçüncü güçtür."
    "yenen çoğu kez yenilenin kültürünü benimser."
    "bir doktrin ne kadar etkili olursa olursa olsun, bireysel özgürlüğün ilerleyişini yavaşlatamaz."
    "yetkeci devlet piyasayı yaratır, piyasa da demokrasiyi."
    "gelecekte hiçbir şey saklı kalmayacaktır; şimdiye kadar toplum içinde yaşamanın koşulu olan ketumluğun varlık nedeni ortadan kalkacaktır. herkes, herkes hakkında her şeyi bilecek; daha az suçluluk ve daha çok hoşgörüye doğru ilerlenecektir. unutma, dün pişmanlıklarla bezenmişti; yarın şeffaflık, bir daha pişmanlık duymamaya itecektir. sır üzerine kurulu merak da ortadan kalkacaktır ve bu da magazin basınının felaketi olacaktır. aynı anda ünlenmişliğin de..."
    "insanın trajedisi , eğer bir şeyler yapabilecek durumdaysa, sonunda mutlaka onu yapmasındadır."
  • geçen ay yazdığı makaleler'de iki önemli şey var.

    birincisi kişisel olarak çok değerli bir gelecek bilimci olması nedeniyle aşağıda söylediği söz ;
    "...yet history teaches us that when something in the future seems certain to us is that it will not happen."

    ikincisi ise genel olarak 2014 ile ilgili yazdığı bir yazıdan ;

    "for europe, a european election less radical than expected could lead to the implementation of a genuine federal project, distinguishing between the euro area and the european union, to which both turkey and ukraine could join."
  • bazı insanlar vardır ya kendisini bir çok alanda, farklı konularda geliştirir, bu alanlarla ilgili altı dolu söyleyecek sözleri olur. bu abimizde öyle bir insan işte.
hesabın var mı? giriş yap