• 8k, hdr, ray tracing gibi son teknoloji yontemleri 200 yuzyil kadar once tual, yagli boya ve firca gibi imkanlarla basarabilmis deha, ressam. insan yetenegi ve azminin ucsuz bucaksiz oldugunun resmidir aivazovsky eserleri. bu herifin bi parca bez ustune bi tutam boyayla yaptigi hiper realistik likit yuzeyleri (deniz, okyanus, gol, akarsu, nehir gibi) bilgisayarda yapabilmek icin milyon dolarlik render farm gerekiyor. burada bitse iyi, bu herifin bu likit yuzeylerdekiler basta olmak uzere genel hiper realistik isik dagilimi/isik sekmesi hesaplamalarini yapmak icin matematik profesoru olmak gerekiyor. bu herif bu dagilim ve sekmeleri (light bouncing) kusursuz sekilde yapmis, hem de sadece elindeki ucuna at kili tutturulmus cibikla (bkz: firca). ayni kalitede bir render motoru yazmak icin farkli disiplinlerde (fizikci, matematikci, geometrici, yazilimci gibi) bir kamyon adam yigmak gerekiyor. ve bu herif bunlarin hepsini gayet dogallikla yapmis. mucize gibi yani bu pis herif (cok kiskandim da).

    ayrica her slav gorsel sanatci gibi bu herifin tum eserlerinde de kasvetli bir duygu, depresif bir hava vardir. asiri severim her tablosunu. her biri saatlerce, gunlerce, aylarca, yillarca karsisina gecip seyredilmeyi hakeder.

    tek uzuntum istanbul'a defalarca gelmis ve resmetmis su herifin keske resad ekrem kocu'nun (bkz: #49703182) eserlerininden yola cikarak resimler yapma firsati olsaydi. istanbul'u en iyi anlatan adamla istanbul'u en iyi resmeden adam bir araya gelebilseydi ne muhtesem seyler cikardi ortaya kim bilir.

    https://www.wikiart.org/en/ivan-aivazovsky
  • deniz ressami derler kendisi için hep. çeşitli resimlerini dolmabahce sarayının duvarlarında altın yaldızlı ve tozlu çerçeveler içinde de bulabilirsiniz.
  • sanat kariyeri boyunca denize adanmış binlerce tuvalin sahibi olan romantik ressam.

    sanatçının denize olan tutkusunun nedeni ve resimlerinin ilham kaynağı karadeniz'de bir şehir olan feodosia'da doğup büyümüş olmasıdır. "doğduğun coğrafya kaderindir!" diyenleri haklı çıkarırcasına, dalgalarıyla kıyıları döven hırçın karadeniz'i resmetmeye başlayan doğuştan olağanüstü yetenekli ressamımız, henüz 14 yaşındayken, imperial academy of arts'a girmeyi başarmıştır. hatta akademi başkanı alexey olenin, ayvazovski 'nin tek bir resmine bakıp "vay emenike! seni almıcaz da kimi alcaz." diyerek, sanatçıyı başka bir sınava daha tabi tutmadan bu kararı vermiştir.

    akademi eğitimi sırasında the grand gold medal of the academy ödülünü de kazanan ayvazovski 20 yaşına geldiğinde, artık akademinin ona fazla bir şey öğretemeyeceğine karar veren öğretmenleri tarafından okulun bitmesine 2 yıl kala, avrupa'ya sanat gezisi hediye edilerek mezun edilmiştir. bir tur gemisiyle ilk önce italya'ya giden büyük usta, daha sonra yunanistan, mısır ve istanbul'a da gitmiştir. seyahatleri sırasında içinde bulunduğu geminin şiddetli bir fırtınaya kapılmasıyla öldü sanılıp, st. petersburg gazetelerinde ölüm ilanı verilen sanatçı, ülkesine dönünce kahraman ilan edilmiş, deniz kuvvetleri komutanlığı'na sanatçı olarak atanmıştır.

    sanat yaşamı boyunca birçok onursal ödüle layık görülen ayvazovski, deniz üzerinde gün batımı ve gün doğumu, fırtınalar, sakinlik, gemi enkazları ve deniz savaşları gibi konuları resmetmeye devam etmiştir. her tablosunda gösterinin asıl yıldızı denizdir ve deniz, tüm figürleri gölgede bırakarak, izleyiciye kendi şovunu yapar.
    moonlit night in capri, 1841
    stormy sea at night, 1849
    the black sea at night, 1879
    the black sea, 1881
  • ayvazovski resimlerinde öyle bir aydınlık olma efekti kullanmıştır ki, yaşarken açtığı sergilerinde, insanlar tuvallerin arkalarında mum var mı diye kontrol etmişlerdir.
  • 1855 tarihli "fırtına" tablosu : görsel
  • tıpkı bir rüya gibi, manzara ve gerçeklik anlayışı ile oynayan her tablosunu sanki ilahi bir ışık aydınlatıyormuş hissiyle izlediğimiz, fırtınalı denizlerin ve gemilerin romantik ressamı. aynı zamanda bir istanbul aşığı olan sanatçı, ‘ayvazovski’nin istanbul’u’ olarak adlandırdığımız, büyülü kent istanbul’u resmettiği 200’ü aşkın eseri sanat dünyamıza kazandırmıştır.
  • çeşme deniz savaşı, 1848 : görsel

    türk amiral gemisinin yakılması, 1881 : görsel
  • 1850 yılında boyadığı dokuzuncu dalga: görsel
  • denizi bu adamdan daha güzel çizebilen bir ressam henüz göremedim. fakat bu konuya bilahare değineceğim.

    osmanlı oryantalistleri temelde üç ana kategoride incelenebilir.
    bunların ilki, avrupa'ya gidip batı eğitimi görmüş osmanlı ressamlarıdır (en bilinen örneği ile osman hamdi bey) (bkz: oto oryantalizm)
    ikincisi, 'şark' topraklarında hiç bulunmamış, ancak hayallerinde yarattıkları ve/veya diğer sanat eserlerinden görerek kopyaladıkları bir şark fantezisi içinde eser vermiş ressamlar.
    üçüncüsü ise, tıpkı ıvan aivazovsky gibi şark topraklarına gelerek eser vermiş olan ressamlardır. nitekim bu üçüncü grup, osmanlı kültürel mirasının kayıt altına alınması açısından oldukça önemlidir. aivazovsky'nin resimlerine baktığınız zaman, galata kulesi'nin eski çatısından tutun da boğaz yalılarına, şehrin siluetine kadar pek çok mimari detayı görebilirsiniz. * * *

    gelelim deniz konusuna.
    aivazovsky gibi romantik oryantalistler, tıpkı romantik dönem açık hava resimlerinde olduğu gibi, ışık ve ufuk oyunlarından çok hoşlanırlar. tercihen kaotik ve hareketli bir gökyüzü, şimşekler, koyu renk geçişleri gibi gökyüzünün verdiği huzursuzluk, durağansızlık duygularını; aynı şekilde, denize yansıtmıştır. aivazovsky'nin bir fırtına resmine baktığınızda, kendinizi koca dalgaların ortasında debelenirken, genzinize kaçan tuzlu suyun yakmasına inat nefes almaya çalışırken bulabilirsiniz. * zira denizin ışık oyunlarını bu kadar güzel yansıtmak, dolunay şavkını su yüzeyine böylesine estetik dokundurmak, olsa olsa aivazovsky'nin yapabileceği bir şey.

    kendisinin dolunay gecesinde tasvir edilmiş boğaz temalı bir resmi de sakıp sabancı müzesi'nde görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap