• sümer mitolojisindeki inanna figürünün akad/babil mitolojisindeki karşıtıdır.

    ana tanrıça özelliklerinin pek çoğunu taşır. hem bakire hem doğurgan, bereket, savaş ve aşk tanrıçasıdır. aslan ve venüs gezegeniyle sembolize edilir. yunan mitolojisindeki artemis - athena - afrodit figürlerinin üçünü birden karşılar.

    ishtar dışında diğer mezopotamya toplumlarınca inanna, astarte veya anunit olarak ta bilinir.

    ishtar hakkındaki en dikkat çekici öykülerden biri, ishtar'ın ölüler ülkesine olan yolculuğudur: ishtar, ölüler ülkesinde hüküm süren kardeşi ereshkigal * 'ı ziyaret etmek için yeraltına iner. yeraltının yedi kapısından geçmek için her bir kapıda üzerindeki bir tılsımı/ kıyafeti çıkarır. yedinci kata vardığında tamamen korumasız kalmıştır ve ereshkigal onu öldürerek bir kancaya asar. ishtar'ı bulunduğu yerden her yılın altı ayı yerine birini ölüler ülkesine göndermesi şartıyla
    enki * kurtarır. ishtar yeryüzüne dönerek altı ay yerini bulacak birini aramaya başlar. şehri kulaba'ya vardığında kocası ve kardeşi olan tammuz *'nin tahtına oturduğunu görür, sinirlenerek tammuz'u her yılın altı ayı yer altına gönderir. tammuz her sonbahar yeraltına inerken doğa da tammuz ile birlikte ölür, her bahar geri geldiğinde doğa da canlanır.

    bu öykü yakın doğu mitolojisinde ve hemen tüm tarım toplumlarında sıklıkla görülen pekçok motifi işler.

    - hem bakire hem doğurgan ana tanrıça figürü : (bkz: meryem ana), (bkz: athena)
    - kardeş / eş dualitesi : (bkz: isis) (bkz: osiris)
    - bereket sembolü figürün kışın gelmesiyle ölmesi ve her bahar yeniden dirilmesi * : (bkz: persephone), (bkz: osiris), (bkz: attis), (bkz: mithras), (bkz: adonis) (bkz: baldur)

    ayrıca tanrı tammuz*'nin adının etimolojik olarak türkçedeki damızlık ve temmuz * kelimelerinin kökenini oluşturduğunu; ishtar'ın diğer ismi olan astarte'nin de aynı şekilde batı dillerine geçen bereket ve doğurganlık ile ilgili pek çok sözcüğe köken olduğunu belirtmekte fayda var.

    (bkz: easter)
    (bkz: estrus)
    (bkz: estrojen)

    *
  • babil uygarlığı’ndan kalma bir yazıtta kendisinden şöyle bahsedilen tanrıça:

    "bir içki evinin kapısına oturduğumda,
    ben ki tanrıça iştarım,
    fahişeyim, anayım, im, tanrıçayım,
    hayat denilenim,
    siz bana ölüm deseniz bile.
    yasa denilenim,
    siz bana kural dışı deseniz de.
    aradığınız benim
    ve bulduğunuz.
    dört bir yana saçtınız beni
    ve şimdi parçalarımı topluyorsunuz."

    http://en.wikipedia.org/wiki/ishtar
  • sumer mitolojisinde aşk, güzellik ve savaş tanrıçası - daha sonra yunan mitolojisinde afrodit olarak karşımıza çıkmıştır.
  • ...sumer mitolojisinden.
  • star sözcüğünün anası.
  • mitolojide femme fatale örneği.
  • hitit mitolojisinde savaş tanrıçasıdır. ilginç bir özelliği de dişi olmasına rağmen, resim yazılarda hep erkek tanrılarla birlikte tasvir edilmiş olmasıdır.
  • gilgamis destaninda kendisinden sikca bahsedilmekte olup ana tanri anunun uslanmaz kizidir. surekli sevgili degistirmekle ve kendisine asik olanlarin burnundan getirmekle unludur. gilgamis tarafindan reddedilince destansi anlatimlardaki en buyuk nefret duygularindan birisini gosterir.
  • ester ya da esther olarak da kullanılan kutsal isim.
  • sümer diil, akad mitolojisindeki 'aşk ve savaş tanrıçası'dır. sümer mitolojisi'ndeki inanna'dan türemiştir. simgesi "sekiz köşeli yıldız"dır.
hesabın var mı? giriş yap