• bilen bilir. en güzel börek ıspanaklı börektir.
  • hamurun muhteviyatını bilmediğim için es geçip yapım aşamasına değinelim, yuvarlak çay tepsisi büyüklüğünde 6 adet kalın hamur açıp üzerine sıvı yağ sürüp bir süre bekletin, daha sonra sofra bezinin (bilmeyenler için 2 ye 2 temiz bez) üzerine alın burdaki kritik nokta adeta bir rocky balbaoymuşçasına aparkatlar ile hamuru biraz geniştelip yağlı yüzeyi üstte olucak şekilde beze yerleştirmek. bundan sonraki aşama, evde bulunan istekli çocuklar yardımıyla hamuru her tarafından çekiştirirek çapı 1,5 m kadar genişletilir. malzeme kısıtlı olduğundan dolayı daha öncede yıkanmış ve doğranmış ıspanakları serpme işlemi anneye bırakılmalıdır. gökten lapa lapa yağan ıspanakların bir yerde birikmemesine özen gösterilmeli, bu direniş içinde bulunan ıspanaklar önce uyarılıp sonra kolluk kuvvetleriyle ayrılmalıdır. en zevkli aşamalardan biri olan yuvarlama kısmı için ikişer kişi sofra bezinin karşılıklı kenarlarından tutarak hafiçe kaldırır, bu esnada heyooo, oleyyy, dırırıp gibi efektler üretmek caizdir. içinde ıspanak bulunan hamurumuz yanyana uzanmış 1,5 m uzunluğunda 2 yılan gibi gözükür. tepsinin göbek bölümü oluşturması için kendi ekseni etrafında dolandırırak daire biçimi elde edilir. diğer 2 hamur da göbek oluşturma kısmı es geçilerek direk tepsinin içinde bulunan göbeğe sardırarak hazırlanır. diğer 3 hamurun akibetini merak etmeyiniz. onlar diğer tepsi için, zira bi tepsi börek kalabalık,aç ve ıspanaklı böreği görünce gözü dönen bi aileye yetmeyecektir. üzerine bişeyler sürülüp önceden ısıtılmış davul fırında pişene kadar tutulmalıdır. yanında mikserle çırpılarak hazırlanan çakma susurluk ayranı içilmelidir.

    not:göbeği her zaman en küçük çocuk yer***
  • börek deyince aklıma ilk gelen, çok lezzetli olan ve tek geçtiğim türdür kendi kategorisinde.

    deneyimlerime göre, bunun evde yapılanı en makbulüdür. pastane ya da börekçide yapılanı fazla yağlı oluyor ve içine çok az ıspanak koyuluyor. evde yapıldığında içine bolca malzeme koyabiliyoruz ki, ben ıspanaklı börek yerken hamurdan çok ıspanak tadı almayı isterim. böreği kuru seven biri olarak, az yağlı yapıyorum. zaten böreğin kenarı ve köşesi en sevdiğim kısmıdır.

    ve yine deneyimlerime göre, ıspanaklı böreğin, su böreği şeklinde yapılmışı değil de, kol böreği şeklinde yapılmışı daha lezzetli oluyor. dışarıdan alındığında bu versiyonu seçilirse, evde yapılmışının tadına yaklaşıla bilinir.

    benim favorim olarak ıspanakla birlikte bir miktar peynir de bu böreğe çok yakışıyor. hafif de acı olursa yemelere doyamıyorsunuz. canınız çekti di mi. afiyet olsun.
  • insafsız börek lobisinin hep bu saatlerde hatırlattığı börek.
  • ispanagi yenir hale sokan tek yiyecek
  • oy oy dünyanın bıkmadan yenilebilen en muhteşem üç yiyeceği arasındadır. diğeri patates kızartmasıdır. üçüncüyü tedbiren koydum.
  • en sevdiğim böreklerden biri. diğeri için; (bkz: kol böreği)

    annemin tarifine göre yapıyorum ve oldukça güzel oluyor. tam mevsimi canı isteyen yapsın.

    tercihe göre x adet yufka. bir yufkadan 4 adet börek oluyor, gül böreği olarak geçiyor. ben malzemeleri 7 adet yufkaya göre vereyim.

    1 kilogram ıspanak. (alırken gözünüze çok gelebilir. oha demeyin ıspanak pişerken küçülüyor, bitiyor hatta anasını satayım neredeyse kalmıyor)

    7 adet yufka. (marketten ambalajlı olanlardan değil de yufkacıdan taze ve günlük olanlarından almalısınız)

    en ucuzundan lor peyniri (300-350 gr)

    yoğurt (2 kase diyelim)

    yumurta (2-3 adet)

    sirke (1 çay bardağı)

    karabiber, tuz, isteğe göre pul biber.

    sıvı yağ (2 çay bardağı)

    yağı sürmek için mutfak fırçası (küçük ama önemli bir detay)

    ıspanakların pembe köklerini kesip evdeki en hayvani büyüklükteki kabın içine atın. kabı suyla doldurun, suya bir çay bardağı kadar sirke dökün.* onlar öylece beklesin bi yarım saat.

    onları beklerken aptal aptal bakınmayın yufkaları ortasından ve bir daha ortasından olmak üzere keserek dört eşit parçaya bölün.(artı şeklinde) sonra ıspanakları sudan çıkarıp yıkayarak başka bir yere aktarın. iyice suyu süzüldükten sonra bıçakla girişin. boyutu önemli değil yapıştırın bıçağı stres atın lime lime. baya bir ıspanak çıkacak büyük bir tencere lazım olacak. tencereye aldığınız ıspanağı ateşe verin. yavaş yavaş suyunu salacak, saldıkça küçülecek. çok pişirmenize gerek yok fırında da pişiyor zaten 10 dakika filan yeter.

    pişen ıspanakların içine tuz, karabiber, ufalanmış lor ve dilerseniz pul biberi ekleyip karıştırın. iç harcımız hazır.

    4 eş parçaya böldüğünüz yufkalara sırasıyla şu işlemleri uygulayın;

    1)yufkanın üzerine sıvı yağ sür.
    2)yağın üzerine azcık yoğurt sür.
    3)yaklaşık bir çorba kaşığı harcı enlemesine yufkaya yay. (yağ, yoğurt ve harç hepsi aynı yüzüne)
    4)sağ ve solundan içe doğru 2 cm katla
    5)rulo haline getir. rulo derken lahmacunu dürüm haline getirir gibi değil, katlaya katlaya sar. çok gergin sararsan, tepsiye koyarken dolayarak koyacağımız için yufka yırtılır veya dolanmayacak kadar sert olur.

    bu işlemler sonunda elinizde 28 adet çubuk şeklinde yufka olacak. ince uzun. eni yaklaşık olarak 3 parmak kalınlığında.

    tepsiyi yağlayın, sıvı yağ ile. yaklaşık bir çorba kaşığı koyun, parmağınızla gezdirin her yeri yağlansın. uzun ince yufkaları tek tek dolayarak tepsiye dizin. yukarıdan bakınca bu şekilde görünecek: @ @ @ @ @

    tepsi dolunca beyazını ayırıp bir kase yoğurtla karıştırmış olduğunuz 2 yumurtalı cilanızı fırçayla böreklerinize bolca sürün. üzerinin kızarmasını sağlayacaktır.

    önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin gitsin. arada kontrol edin, üzeri kızarınca börek hazır demektir. 20 dakikaya filan pişmesi lazım. dikkat edin yanmasın, dikkat edin çiğ kalmasın.

    umarım anlaşılır olmuştur, afiyet olsun.
  • anemin ısrarla en sevdiğim sanıp yaptığı "oğlum bak fırına koydum, akşam muhakkak gel ye" dediği börek türüdür. sanırım bu böreği sevmeyen tek kişi benim. en sevdiğim börek domatesli olandır. domates, soğan, beyaz peynir menemen gibi bir tavada kavrulup yufkanın içine konulur. sıcakken afiyetle yutulur**

    (bkz: orgazmik yiyecekler)
    (bkz: öğle yemeği saati aç halde entry girmek)
  • karabiber, soğan ile kavrulup yapılması gerekli şahane tat.
    yanına da çay olacak ve biri gelecek, beraber yenecek ağız yana yana.
hesabın var mı? giriş yap