• kizdirma bujisi olarakta bilinen bu alet ön yanma odasina sahip dizel motorlarda kullanilmaktadir,bu ön yanma odasi neyin nesi derseniz
    (bkz: ön yanma odasi)
    gelelim aletin çalismasina efendim soguk havalarda ilk çalisma aninda,valflerden ve segmanlardan olan gaz kaçaklari ve düsük devir sayilarindan, ön yanma odasi içindeki basinç ve sicaklik düsük olacaktir bu durumda,bölünmüs yanma odali bir dizel motorda,tutusma ve çalistirma problemleri yasanacaktir. sogukta ilk çalistirmayi kolaylastirmak için bu zimbirtilar kullanilir. motor çalistirilmadan kisa bir süre önce kizdirma bujisi devreye alinir. motor çalistirildigi zaman kizdirma bujisinin 850*dereceye ulasan yüzeyi üzerine püskürtülen yakit,sicak yüzey tarafindan tutusturulur böylece aracimiz sogukta çalisir bizde dimdizlak ortada kalmayiz..
  • bunu icat eden adamın yediği küfürün haddi hesabı yoktur arkadaş. bukadar adi, bukadar kafasızca birşey nasıl tasarlanır insan hayretler içinde kalıyor. arkadaş hepside adi. 100.000 i geçtimi kaynar. çıkarmaya çalışırsın parçalanır gider. her daim sorunludur. sıçayım tasarlayanın kafasına. alt tarafı araç sabah hızlı çalışacak diye, sikeyim ızdırabını..
  • kontağı açtığınızda otomatik olarak devreye girer, çok soğuk havalarda kontağı kapatıp tekrar açarak 2 kez ısıtma yapmanız aracınızın daha kolay çalışmasını sağlayacaktır.

    ha bir de çin malı ısıtma bujisi takarsanız çok çabuk arızalanır. şöyle diyim tanesi 4-5 tl ise uzak durun. bosch veya duraterm marka bir ısıtma bujisi tüm sıkıntılarınızı çözecektir. almana ve japona güvenin derim.
  • cox marka model uçak motorumun üstünde yer alan parça. bu bujiye pilden elektrik verip pervaneyi yayla kurunca motor çalışır.
  • uzun yolda araba birdenbire çekişten düştü. gaz yememeye başladı. düz yolda gidiyor ama yokuşta bildiğin traktöre dönüşüyordu. neyse. gelir gelmez ustama gittim. gaza ne kadar basarsan bas 3000 devir üstüne çıkmıyordu araba.
    egr, turbo, turbo valfi falan hepsini kontrol etti. son olarak bu bujilerin soketini çıkardı ve araba düzeldi. ilk çalıştırma dışında da işe yarıyormuş yani.

    not : araç 2004 model ford c-max 1.6 tdci

    edit : xplod uyardı. aslında giderken işe yaramıyorlar. fakat arızalandıkları için, araba kendini koruyacak bir yazılım çalıştırıp yüksek devire çıkmayı engelliyor.

    hatırlatma üzerine geç gelen edit : ısıtma bujileri değiştikten sonra da hata tekrarı yaşamıştım. sonrasında kendim maf sensörünü söküp havayla temizledim. bir daha da sorun yaşamadım.
  • buna ön ıstma bujileride deniyor
    ateşleme-ön ıstma bujileri yeni nesil dizel araçlarda
    aslında...elektriksel rezistanslardır..
    ve bu rezistansların ucu
    yanma odasının içinde durur.
    burada yanma odasının ısısını yükseltme işini yaparlar.
    bunu nasıl yaparlar?
    arabada kontağı açtımızda...
    enjeksiyon elektronik beyni su sıcaklığını analiz ediyor.
    ve su sıcaklığının ön ısıtma süresinin ne kadar olacağını belirliyor...
    araç burada elektronik beyin ikaz dümesini yakar..
    ikaz ışığını yaktırdıktan sonra ..
    bujileri besleyen ön ısıtma kutusuna..
    bir kumanda sinyali gönderir..
    hesaplanan ön ısıtma süresi sonunda ikaz ışığı söner..
    özellikle çok soğuk havalarda..bu strateji ile beslenmeyen ön ısıtma bujileri
    marş sorununa neden olur..
  • kışın soğuk çalıştırmalarda baş oyuncudur kendileri. buji alırken "aman aynı işi görüyor alayımda takayım bir tane" demeyin, hiç çekinmeden markada vereceğim "svac" denilen marka taktım aracıma 5b km olmadan bozuldu kendileri. sökünce ne göreyim ucuda yamulmuş. daha öncesinde aracımdan beru ve bosch marka bujilerde çıkarttım ama ikisindede yamulma yoktu sadece bozulmuştu.
  • eğer gerçek bir bedevi şansına sahipseniz hareket halindeyken kırılıp yanma odasına düşen kızdırma bujisinin size maliyeti neredeyse motoru komple yaptırma fiyatına çıkacak olan dizel araçlar için olmazsa olmaz parçadır.
  • önemini anlamak için youtube'da -40 derecede falan çalıştırılan dizel araçların videolarını izleyebilirsiniz.

    değiştirirken belirli bir torkla sıkılması gerekiyor fakat ne sanayide, ne de serviste tork anahtarıyla sıkıyorlar. en son sanayide değiştirdiğimde ustaya çok sıkma diyince usta inadına abanmıştı*. biraz araştırma ile kendiniz de değiştirebilirsiniz. uygun ebatta derin lokmaya ve bir wd-40'a bakar. bugün beru markanın* tanesini 20 liradan aldım ve yarım saatte değiştirdim.
  • (bkz: gösterge paneli)nde yaya benzeyen bir şekil görürseniz bundan şüphelenmeniz lazımdı. fakat wosvagen (bkz: jetta) model arabamda gördüğüm bu işareti başta önemsemedim sonrasında egzoz lambası yanmaya başladı. servise götürdüğümde 250 liralık bi bilgisayar testi yaptılar ve (bkz: hava kütle ölçer)de sorun çıktığı anlaşıldı. serviste ücretsiz değişiliyormuş. normal fiyatı 250-400 olan bu parça değişince sorun düzelecek mi bekliyorum şuan.
    meğerse bu yay işareti eskiden ısıtma bujisini gösterirken yeni arabalarda motor sorununu belirtiyormuş ve 102 ayrı aygıta ait bi soruna bağlı olabilirmiş. asıl tamir gerektiren durum buymuş dediler bize kısacası bu işareti gördüğünüzde bi servise gitmenizi tavsiye ederim. bu arada hava kütle ölçer takılma süresi de bilgisayara bağlı yapıldığı için 30-45 dk kadar sürüyormuş.
hesabın var mı? giriş yap