aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • ks. internet protocol.. internette connection'li tum baglantilarda kullanilan protokol.. tcp, udp, icmp, igmp gibi internet uzerinden aktarilan her turlu paket her zaman bir ip paketinin icinde yollanir. genel olarak source ve destination ip bilgileri ttl gibi ivir zivir barindirir.
  • internet protocol. kisaca internet ve benzeri iletisim kullanan kapali networklerin iletisim protokolu.
    ayrica bu protokolü kullanan network cihazlarin (host, server, router, switch gibi...) birbirlerine ulasmada kullandiklari adresler. (adreslerin ayirdedici ve hiyerarsik yapida olmalari ozelligi vardir.)
  • ipv4 ile internete bağlanabilecek toplam bilgisayar sayısı sanıldığı gibi 2^32 değildir. çünkü ip adreslerinin atanması sırasında belirli kısıtlamalar vardır. sözgelimi bitleri 0 ile 31 arasında indekslenebilen ikilik sayılar olarak tanımlarsak :class a bir ipnin net id'si 1. ile 7. bitler arasındadır ve 1111111 olamaz. class b iplerde net id 2. ve 15. bitler arsındadır. aynı şekilde class c bir ip'de net id 3. ve 23. bitler arasındadır. bunun dışında class a'de ilk bit her zaman 0, class b'de 10 ve class c'de 110'dur. ayrıca hiçbir class'ın host id'si tamamen 1 veya tamamen 0 olamaz. bu arada host id, net id'den sonra geriye kalan bitlerden oluşur. internetteki herhangi bir bilgisayar bu üç clastan birine ait olmak zorundadır ve olası ip numaralarını hesaplarsanız elde edeceğiniz sonuç 3737091842 dir. kafadan bir ip atıp kendi ip nizi tutturmanız sayısal lotoyu tutturmaktan çok daha zordur o nedenle. ha aslında bir de class d ve class e ip adresleri vardır ama onları hesaba katmamıza gerek yok onlar daha özel adreslerdir sizinkine isabet etmezler. işin garip yanı bu kadar çok numara ne yazık ki artık dünyaya yetmez olmuş ve ipv6 çıkmıştır. hatta mozilla bunu şimdiden destekler ama bu başka bir başlığın konusur. bir dahaki matematik ve bilgisayarın gizemli dünyası konulu entry'de görüşünceye kadar esen kalın...
  • internet ikametgâhı.
  • dünyada ki karmaşayı çözüp dinginlik getirecek tek şey.
  • cihazların ınternet üzerinden haberleşirken nerde bulunduğuna dair bilgi veren prokoldür ya da kurallar bütünüdür.
    katman yapısında 3.katmanda bulunur kendisi ve kurallar bütünü olduğu için aynı zamanda ilgili katmanda paket iletiminin nasıl gerçekleşeceğine dair kurallar da içerir.
  • ks. internet protocol

    bir bilgisayardan başka bir bilgisayara (bkz: veri) göndermeyi mümkün kılan bir metot ya da protokoldür. her bilgisayarın * kendine has bir (bkz: ip adresi) olur, bu adres, bilgisayarınızı diğer bilgisayarlardan ayıran özelliktir.

    bir veri aldığınızda, diyelim ki bir e-mail, ilk önce mesaj bir sürü küçücük parçalara bölünür *. bunun içerisinde hem gönderen tarafın hem de e-maili alan tarafın internet adresi bulunur. bu packet'ler akabinde (bkz: gateway)'e transferi gerçekleştirir.

    gateway, mesajı okur ve gitmesi gereken yere * iletimi sağlar. buna (bkz: domain)'de diyebiliriz. kaynak: [https://searchunifiedcommunications.techtarget.com/… https://searchunifiedcommunications.techtarget.com/…]
  • http://neworder.box.sk/papers/ip.txt adresindeki dökümanda güzel güzel anlatılan olay.
  • (bkz: all ip)
  • kullanılan adreslerden hangi kısmının ağ adresini, hangi kısmının o ağ içindeki bilgisayarın adresini belirttiği, altağ maskesi (subnet mask) ile belirlenen, ilk üç- son üç diye genellenemeyecek ağ adresleme protokolüdür.
hesabın var mı? giriş yap