• gamması acilen ege üniversitesinde yoğun bakımda yatan üç yaşındaki bir sevim abidesine lazım olan şey. sözlük bi ilaç buldur allasen, durum acil.

    edit: kim buldurdu emin değiliz ama ilaç hastane bünyesinde bulundu, şimdi duaya ihtiyaç var, inşallah işe yarar.
  • işleyişi basit olarak şu şekildedir;

    1- virüse ait viral rna, konak hücre içine enjekte olur.
    2- virüs replikasyonla çoğalmaya başlar.
    3-virüs, konak hücre rna'sında alfa ve beta interferon'a dönüştürülecek sitokinler sentezlenmesine sebep olur.
    4- virüs tarafından enfekte edilmiş hücrelerden salınan interferonlar enfekte olmamış komşu hücrelerin plazma membranlarına ya da çekirdek membranı reseptörlerine bağlanır. (interferonlar virüs tarafından enfekte edilmiş hücrelere etki edemezler)
    5- enfekte hücrede çoğalan yeni virüsler komşu hücrelere saldırmaya başlar.
    6- interferon sahibi komşu hücreler viral m-rna miktarını düşürür ve protein sentezine engel olarak viral replikasyonu durdururlar.
  • intaniye servisindeki bir hasta, interferon tedavisini takiben şu ruh durumlarina burunmustu.. * *
    ( meteoroloji raporu: sicak bir yaz gun yer: bozyaka ssk * )
    - evvela kat kat battaniyelere sarindi. u$udugunu soyledi.
    - sonra yandigini, sicaktan delirmek uzere oldugunu soyledi.oysa odalar gayet serindi.cunku klimalar calismaktaydi. hatta kimi hastalar havalandirmadan oturu u$uduklerini soyluyorlardi.
    - sonra kendini cok dinc hissettigini soyledi. o gece uyuyamadi.
    - ertesi sabah,tuvalette baygin bulduk hastayi..
  • alfa, beta ve gamma halinde bulunan sitokinlerdir..ayrıca birçok kanser, lösemi, ms, viral hepatit tedavisinde de kullanılmaktadırlar*
  • interferonlar ne antikor olup nede virüslere yapışırlar. yaptıkları iş immün sistemin çalışma tarzını değiştirerek canlı hücreler içerisinde virüs replikasyonunu yavaşlatmaktan ibarettir. aslında immün sistem regülatörü olan bu özel proteinler tedavi amacı ile fizyolojik dozların üzerinde vucuda verildiğinde virüs çoğalmasını önlemenin yanısıra pek istenmeyen yan etkilere neden olurlar.
  • salgılanan bu madde virüslere yapışarak onları vucüt tarafından tanınabilir haline getirir.
  • if-alfa : hbv, hcv, malign melanom ve rcc de kullanılır.

    if-beta: ms'de kullanılır.

    if-gama: kronik granülomatöz hastalııkta kullanılır.
  • yarasalarda bu interferon yolu hep açıkmış.
  • who'nun açıkladığı üzere 2011'den itibaren bazı* kanser türlerinin tedavisinde de kullanılmaya baş lanan ilaç.

    amerika ve avrupa olmak üzere 2 türlü uygulama yöntemi var. amerikan yönteminde yüksek dozda başlanıp, vücudun alışmasını hızlandırıyorlar. tabi bu süre içerisinde hastanede yatmak gerekiyor.
    avrupa yöntemindeyse, kişi hastaneye yatmıyor çünkü az dozlarla başlanan ilaç buna gereksinim duymuyor ancak bünyenin alışma süreci uzamış oluyor. alışmadan bahsedilen şeylerse; yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, daha önce ameliyat olunmuşsa özellikle o bölgede ağrı, psikolojik bozukluklar (anksiyete vb.)

    haftada 3 gün, 18 milyon üniteyi 1 yıl süreyle kullanınca doktorlar sizi tebrik ediyor. psikolojinizi sikip atsa da, pozitif etkileri yetiyor elbette. zor olsa da dayanmalı.
  • stokinler (hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan protein ve peptidler) olarak bilinen glikoprotein ailesi içinde yer alırlar.

    bünyedeki hücrelerde viral replikasyonu inhibe ederek immün cevaba yardımcı olurlar. yukarıda söylenenin aksine sadece virüslere karşı değil, bakteri, parazit, hatta tümör hücrelerine karşı bir cevap olarak da üretilir bu proteinler.

    interferon alfa, interferon beta, interferon gama gibi tipleri vardır.
hesabın var mı? giriş yap