• yurtdışından getirmiş olduğunuz, tamamen legal yollar ile kullanmakta olduğunuz, kendi pasaportunuza işlenmiş, tüm dökümanları var olan bir telefonunuzun imei numarası kopyalanmış ise size düşen zorla illegal yollara başvurmakmış. evet aynen böyle, kim mi bunu dedi? bunu bizzat bu işlemleri yapan resmi kurum yetkilisi söyledi*.

    böyle saçma sapan bir durum olabilir mi? birileri sizin telefonunuzun imei numarasını kopyalıyor, saygılı yetkililer tüm klonları kilitleyip hiçbirini açmayarak sorunu çözüyor. tüm resmi belgelere, faturalara rağmen hiçbir işlem yapmıyor. resmen size ait bir malı gasp ediyor. sebep? sebep yurtdışından alınmış olması, lan dingo çaldık mı? ne dediysen yaptık işte, pasaport dedin verdik, fatura dedin verdik, her şey tas tamam. yok diyor ille. hatta bir aralık hızını alamayıp "tayyip erdoğanın kızının telefonu da yurtdışından alınmış, o da klonlanmıştı, onu da açamadık beyfendi" dedi kibarca. kime kızacağımı, kime söveceğimi şaşırdım.

    şimdi işin yoksa git eski bir telefon bul, imei numarasını sen de kopyala, ötekini kır at. tabi bu iyi niyetli bir çözüm, aksi şu ki daha önce küfür ettiğim adi şerefsizler gibi direkt herhangi bir üç kağıtçı telefoncuya gidip rast gele bir imei de kopyalanabilir.

    oysa, imei numarası yazılınca sistemden bir tane telefon markası çıkar, aynı imei numarası ile aynı telefon modelinin örtüşmesi çok zor bir ihtimal, hele türkiye'de çok az kullanılan bir telefon kullanıyor iseniz çok çok zor bir ihtimal.
    adamlar sorun çözmek için değil, geleni geri göndermek için var sanki. yarebbim sen şu devlete bir nizam, bir düzen ver. olmadı belalarını ver gitsin. çok çektik çok.
  • hiç önemli bir kişi olmasanız da, telefonunuz hiç önemli bir işe karışmamış olsa da çalınan cep telefonunuzun hırsızının bulunmasını sağlayabilecek numara.

    savcılık onay değil ne gerekiyorsa onun yapılmasına karar verir, bu bir.
    savcının görevlerinden biri, her türlü suçun failinin yakalanmasını sağlamaktır, bu iki.
    insanların haklarını bilmeleri ya da bilmedikleri durumlarda bir bilene danışmaları lazım, bu üç.
    bir topluluğun karşısına çıkıp da bir şey öğretmeye soyunan bir suserin daha dikkatli olması, en azından bariz sallamaması lazım, bu da dört ve son.
  • geçen ay 5. yılına girmek üzere olan telefonuma xxx nolu cihazınız klonlu listesinde diye mesaj geldi. son hanesi dışında tutuyordu ama unuttum gitti mesajı. akabinde verdikleri süre sonunda telefonum mortu çekti. neyse yaw eskimişti zaten sittir et dedim. iki yıl önce taa mardin'de acil ihtiyaçtan aldığım yedek telefonumu kullanmaya başladım. iki gün önce ona da aynı mesaj geldi. telefonsuz kalma tehlikesi baş gösterince ben de gidip turkcelle bi baş gösteriyim dedim. gittim taa alt kata bi turkcellciye, toplanın size baş göstericem dedim. çoluk çocuk var sittir git 444 0 532'yi ara dediler. aradım, bi turkcell bayine gidin dediler. loopunuzu da bürokrasinizi de sikiyim dedikten sonra aynı bayiye gittim. telefon diyaloğundan bahsetmeden yine bu telefona mesaj geldi dedim. bu sefer hiç bişey olmamış gibi bakalım bi dediler. internetteki malum siteden baktılar, haa evet bu kara listede dediler. ben de bravo dedim. satın aldığınız yere gidin dediler. satın aldığım yere gidip gelmem minimum 400 tl ye mal olacağı için bu adaletin de böyle anlayışın da yasadışı faaliyeti engelleyemeyince vergi levhalı, denetlenen bir mekandan parasını verip aldığın ürünü bir ay sonra çöpe çıkaracak zihniyetin de taa amına koyma isteğiyle turkcell bayinden ayrıldım. pasaportum varsa yurtdışından almış gibi yapabilirmişim yada kullanılmayan bi tel bulup onun imei sini çakabilirmişim buna. her şeyi ile yasal olan telefonunuz, türk adaletinin sikerimci yaklaşımı nedeniyle yasadışı hale gelmişse size önerilen iki çözümde yasadışı oluyormuş, başka da bir çaresi yokmuş. ha amına koyim ya, ne pis bi düzen lan bu.
  • kimse de açılımını yazmamış arkadaş buyrun amme hizmeti olsun: international mobile equipment identity. türkçe’ye çevirirsek; uluslararası mobil aygıt kimliği ya da uluslararası taşınabilir aygıt kimliği. umak ya da utak bence güzel oldu.

    neyse, bu numara normalde her bir telefon için özeldir ve cihazla alakalı bir çok bilgi verir aslında. 15 haneden oluşan bu numaranın ilk iki hanesi üretici numarası ardından gelen 6 hanesi ise model numarasıdır. bu ilk 8 haneye “type allocation code” denir. arkasından gelen 6 rakam cihazın seri numarasıyken son hane de imei numarasının geçerliliğini takip edebildiğiniz kontrol sayısıdır.

    cihazlar sim kart ile kullanılmaya başlandığı anda imei numarası bilgileri operatöre gider ve bu yolla cihazın takibi yapılabilir. ülkemizde imei numarası üzerinden kayıt sistemi mevcuttur ve yasal yollardan ithal edilen tüm cihazların bilgi teknolojileri kurumu’na (btk ) kaydı ithalatçısı tarafından yapılır. yurt dışından şahıslarca getirilen telefonlar da e-devlet sitesi üzerinden pasaport bilgileri kullanılarak yapılır. btk'ya kaydı olmayan cihazlar 120 gün içerisinde kaydedilmezse bu cihazların iletişimi kesilir ve bu cihazlar servis yok uyarısı verir. cihazların iletişiminin kesilmesi için diğer bir neden ise klon imei durumudur. klon imei durumunda ise cihazlar tek bir numara belirlenerek o numaranın kullanımına açılır.
  • birçok bug'u içinde barındıran, kayıp / çalıntı işlemlerinde cihazı çalan kişinin klonlamayı aklına getireceği için bir boka yaramayacağı kimlik numarası.

    bilgisayarlar için mac adresi ne ise telefonlar için imei numarası o dur tanımı da doğru bir tanım olur.

    imei numarası değiştirilebilir. buna genellikle klonlama denir ama değiştirme nedeni klonlama olmayabilir. root hakkını elde etmiş bir kullanıcı, yaptığı işlemler sonucunda imei numarasını, flashlandığı dizinden istemeden silebilir, resetleyebilir.

    bu durumunda, ülkemiz için konuşursam, çoğu şirket bu düzeltme işlemini yapmaz. zaten root hakkını elde etmiş bir kullanıcı bütün riskleri kabul ederek işlem yaptığından şirketin her ne olursa olsun bu işlemi yapmaması normaldir.

    piyasada birçok imei düzeltme yazılımı mevcuttur. bu düzeltme yazılımları, klonlama için kullanılır.

    yasal olmayan durum buradan çıkar.

    örneğin, kayıp/ çalıntı telefonunuz için şikayet ettiğinizde, suç duyurusunda bulunduğunuzda, imei numarası telefonun yerini belirlemez. telefona takılan hat ile hattın sahibi olan şirketin, imei numarasını fetch yaparak, şirkete gönderir. şirkete imei numarasının kayıp, çalıntı olduğu yetkili makamlar tarafından bildirilmişse, şirket kayıp, çalıntı olan telefona takılı hat sinyali üzerinden, bu telefonun olduğu lokasyonu belirli hata payı içerisinde kolluk kuvvetlerine vs bildirir.

    sorun şu ki, kayıp, çalıntı telefonu kullanan kişi, telefonuna bu telefon imei'si klonlu imei kullanmaktadır ya da kayıp / çalıntı statüsündedir, en yakın polis merkezine giderek teslim ediniz mesajı aldığında, kişi bu uyarıyı siktir edip, bir başka imei ve hat alarak kullanıma devam edebilir ya da basitçe sokarım böyle işe diyerek telefonu çöpe atabilir.

    kendisine herhangi bir yaptırımda da bulunulamaz. fetöcüler iletişime geçti zannetim o yüzden telefonu çöpe attım diyebilir vs. *

    imei numarası, ihbar edilen telefona hat takılmadan bulunma ihtimali çok azdır. o ihtimallerden biri, örneğin başka bir suçtan ötürü göz altına alınan, telefonu dinlenmesi gereken, savcılık kararı ile araştırılması istenen telefonlar olduğundan, eğer telefon yakından incelenip, fabrika çıkışında imei ile, telefon yazılımında imei örtüşmüyorsa, o zaman telefonun kayıp, çalıntı olduğu bulunabilir.

    ikinci el telefon alınırken, köşe başı telefoncularda satılan telefonların imei numarasının klonlanmış olma ihtimali ne kadarsa, internet üzerinden aldığınız ikinci el telefonların imei numarasının klonlanmış olma ihtimali de o kadardır.

    alacağınız telefonun eğer bataryasını sökebiliyorsanız, bataryanın takılacağı haznede, imei numarası ile, telefonun yazılımından ulaşabildiğiniz imei numarasını kontrol ederek , telefonunuzda numara tuşlama ekranında *#6# 'yı tuşlayarak, imei numarasının klonlanıp, klonlanmadığını birbirleri ile karşılaştırıp öğrenmeniz işinize yarayacaktır. tabi burada, batarya haznesinin iç kısmındaki etiketi de değiştirme çabasına girecek olan insanlar da yok değil.

    bu durumda, alacağınız telefonun faturasında, kvk belgesinde yazılı olan imei ile telefonun imeisini karşılaştırmakta bir çözüm olabilir.

    ikinci el piyasasında hemen hemen haşat olmuş bir cep telefonunun, argo tabirle ölüsünün bile neden 100-200tl olduğunu zannediyorsunuz ?

    ımei numarası yüzünden.

    örneğin elinizde 3310 telefonunuz var yıllardır kullanmıyorsanız, rafa kaldırmışsınız. şu anda kullanmakta olduğunuz iphone x'iniz var. 0( sıfır ) ürün aldınız ve aldığınız 0 ( sıfır ) ürün 1-2 ay sonra, imei'sinin klonlandığı tespit edildi ve kapatılacağı uyarısı geldi. şirkete derdinizi anlatamadınız. elinizde 5-6 bin tl'lik ürün çöp oldu. ne yapacaksınız ? aklınıza 3310'a sahip olduğunuz gelecek ve bunun imeisi'ni iphone x tanıtacaksınız. ( tabi iphone için imei klonlanma hedesinin ne durumda olduğunu bilmiyorum - android telefonlar gibi varsayım üzerinden yazıyorum )

    bu durumda oluşacak sorun şu şekilde oluyor. 3310 imei'sini iphone x'e klonladığınızda, iphone x, sahip olduğunuz hattın şirketine 3310 gibi gözüküyor. dolayısyla hatta tanımlanan konuşma, internet frekans aralıkları iphone x için değilde, 3310 için geçerli oluyor. yani 4.5g internet erişimini vs bu sebeple kullanmıyorsunuz.

    bu yüzden, ikinci elde, üstünden traktör geçmiş, ölü diye tabir edilen telefonların yedek parça haricinde ölüsü için istenen fiyatlar, imei numarası tarafından belirlenmiş oluyor.

    daha doğrusu, imei numaraları, o telefon markasına ait olduğundan, donanımla eş değer bir telefon bazı özelliklerinden yararlanıp bazılarından yararlanamayabiliyor.

    bu sebeplerden ötürü, sahip olduğunuz telefonunuzun imei numarası bilmek, size 100% bir avantaj sağlamasa da bazı yasal yükümlülüklerden kurtulmanızı sağlıyor. bu yasal yükümlülükler, eğer imei numaranız klonlanıp, terör eylemlerinde kullanılmışsa ve siz bunu aman şikayet etmeyeyim diyerek geçiştirmiş iseniz telefonun çalındığını, kaybolduğunu kanıtlayana kadar başınız ağrıyacaktır.

    ha bu arada imei klonlama azıcık ingilizce, biraz android argosuna alışık olma, tek tuşa tıklama ve 150tl civarı paranıza mal oluyor.

    imei klonlamanın, imei değiştirmenin tck'da cezası mevcuttur. yapacaklar bu cezayı göz önüne alarak yaparsa başına geleceklerden kendisi sorumludur.
  • iphoneumda binbir zorlukla değiştirdiğim numara. şimdi kendini nokia 6630 zannediyor.
  • her ne kadar bazı arkadaşlarımız çalınan ve çalındığı bildirilen cep telefonları ile savcılığın uğraşmadığını zannediyorlarsa da yanılıyorlar. evime gece girilip baş ucumdan çalınan cep telefonum imei numarasını bilmemden dolayı tam 1 yıl sonra savcılık tarafından bulunarak bana iade edildi ve şu an hala onu kullanıyorum.

    (bkz: best of turk adaleti)
  • amına koduğumun şeyi. teknosa dan aldığımız cihazı bile klonlanıyor. fakat ulu devletümüz bu boku temizlemek için gene vatandaşı koşturuyor. eee o zaman ne bokuma bu kayıt sistemi var. canı isteyen ithalat ürününü kopyalıyor arkadaş.

    paçalardan bok akıyor bok.
  • binbir zorlukla imei numarası değiştirilen kaçak telefonlar için unutulmaması gereken bir hatırlatma; değiştirdiğiniz ve artık telefonunuzun kendini zannettiği kimlik bir başkasına ait telefon olabilir*.

    benim telefonumun imei numarasını klonlayıp da kullanan, bunu bilen, haberdar olan umarım yanlışlıkla o telefonun üzerine oturur. oturması ile telefonun da patlaması bir olur. ulen ipneler, sizin yüzünüzden ben bayi bayi dolaşmak zorunda mıyım. şerefsizlik edip, hırsızlık edip milletin telefonunu kopyalayacağına git ananın, bacının, bilemedin yakınında bulunan sevdiklerinin telefonunu kopyala.

    iş bu entryden anlaşılacağı üzere geçen aldığım bir yasal uyarı mesajında telefonumun (ki sözleşme ile alınmış, gayet legal bir telefon) imei numarasının kopyalandığı söyleniyor. 1 ay içerisinde telefonumun kullanıma kapatılacağı da eklenmiş. e şimdi ben kime, nasıl, ve hangi şekillerde küfür etmeliyim. hadi bunu tesbit ettim, küfür etme hakkımı niye lüzumsuz şeylere tüketeyim.

    işin yoksa şimdi belgelerle dolaş. pezevenkler sizi.
  • takas yoluyla aldığım iphone 3g 16gb telefonuma da aynı şekilde yasal uyarı mesajıyla beni coşturan numaradır. hayır agalar, bu klonlanmış makinayı iptal metodu bir kısır döngüyü tetikleyecek farkında değil misiniz? yakında olacak olan şu, her yasal uyarı mesajı alan gidip yeni bir imei numarası edinecek, e bu rakamların oluşturabileceği kombinasyon ile üretilmiş cep telefonu sayısı belli bir noktaya geldiği zaman da tıkancaksınız illa ki bir yerde... ne saçma bir sistem bu ya? telefonu iptal etmek yerine, çağır hangi servis sağlayıcıysa onun lokal merkezlerine, al adamın tc kimlik no'sunu "bu klonu bu kişi bu telefonda kullanıyor" diye tespit et, kayıt altına al. çalıntı vs. olan zaten ortaya çıkmaz, gelmez. bu kadar mı zor yani? artık herşeyde o kadar yaygınlaştı ki tabii ki bu olayda bile bir baskıcı mantık, dayatmacı zihniyet varsayılan cevap olmuş. benzer bir bok da bunu uygulamaya sokan gerizekalının başına gelir umarım.

    güncelleme:
    konuyla ilgili turkcell destek hattını aradım, "faturanızla birlikte bir turkcell iletişim noktasına başvurun onlar konuyla ilgilenecektir." dendi, gidicem bugün, bakalım ne olacak...

    akabindeki güncelleme:
    turkcell iletişim merkezine gittim haliyle "aldığınız yere gidin" dediler... yani dedim işte, yarın kapanınca bu telefon ne olacak? hack hukuk... ^^

    bide şöle bir site var, kayıt olunca işe yarıyor muymuş bilemiyorum, olduk bakalım nolcak
    http://www.mcks.gov.tr/tr/index.php

    şimdilik son güncelleme:
    evet, kayıt işe yaradı sanırım. telefonum hala aktif, fakat bu telefonda başka hat kullanamazmışımmış. e olsun zaten iphone 4g'ler makul fiyata düşer ben bunu eskitene kadar...
    hayde sağlıcakla!

    aradan geçen uzun zaman sonrası güncelleme:
    fiyat düşmedi, haala aynı telefonu kullanıyorum.
    başka hat çalıştırmıyor.
    dolayısıyla, iphone'a koim, ikinci ele de koim, size bişi olmasın :p

    bir 3 ay sonrası güncelleme:
    para kazandım, gittim bimeks'ten sıfır s3 aldım, ne gam kaldı ne kasavet.
    saygılar efendim.
hesabın var mı? giriş yap