• 'nereye girdiğine, kendini kime emanet ettiğine dikkat et, girişin genişliğine aldanayım deme!'
  • dante tarafından yazılmış rönensans ruhunu yansıtan bir yapma destandır. dante bu eseri kendi iç karmaşasına çözüm ararken aynı zamanda insanlara yol göstermek amacıyla yazmıştır.dante insanlara bu dünyada çektikleri acılara,yine bu dünyada çözüm bulabileceklerini anlatıyor.ilahi komedyadaki düşsel yolculukta insanlara hem dünyevi,hem ilahi mutluluğa erişmenin yolunu gösteriyor.böylece insanlara din adamları tarafından empoze edilmiş kul olma,yani asıl dünyanın öldükten sonraki dünya olduğu,mutluluğun insanları orda beklediğini,bu yüzden dünyada çekilen acılara tahammül edip sürekli tanrıya ibadet etmek gerektiğini söyleyen düşünce dante tarafından yıkılıyor,yerini birey olmak ve buna bağlı olarak insanın tek başına değerli olması düşüncesi alıyor.dante'in evreninin merkezide dünya olmasının nedenlerinden biri de budur,insanı ve yaşadığı dünyayı evrenin merkezine yerleştirme.(hümanizm)
    dante'nin eserin başında kaybolduğu karanlık orman,bir bilinçsizlik ve günahkarlık ortamını yani rönesans öncesi dönemi simgeler.dante ise karanlık orman yani ortaçağda yolunu kaybetmiş ortaçağ'ın avrupa halkıyla kendini özdeşleştirir.bu yolculuk dante'nin doğum anına doğru zaman içinde geri dönüş özelliği taşır.cehennem ve araf bölümlerinde vergilliusun karşısında ergin bir kişi olmasına rağmen cennette beatrice-dante ilişkisi ana kundak ilişkisine benzer.dante'de zamanda geri dönüşü şu sözlerinde doğrular.
    ''anımsadıklarımla ilgili sözlerim,meme emen bir çocuğun sözlerinden bile yetersiz kalacak bundan böyle'' cennet 33.kanto
    bu yolculuk dante'nin yeniden doğuşudur.dante avrupa halkını simgelediğine göre ilahi komedya'nın anlattığı şey avrupa halkının yeniden doğuşu kelime anlamıyla rönesans'ın ta kendisidir.
  • gustave dore'nin eser için çizdiği şeytan tasvirleri:

    görsel1

    görsel2
  • en sevdigim kismi sudur:

    benden once her sey sonsuzdu;
    sonsuza dek surecegim ben de.
    iceri girenler disarida birakin her umudu.

    (bkz: dante-cehennem)
  • "ey buraya giren sen, tüm umutlarını arkanda bırak" şeklindeki ürpertici cümlenin yazılı olduğu dante'nin cehenneminin kapısını içinde barındıran eser.
    dante, bir kitap uzunluğundaki bu şiirinde, yeraltında yaptığı hayali yolculuğunun kronolojisini yazmıştır. bundan sonraki iki kitabı "araf" ve "cennet", dante'nin araf'taki ve gerçek aşkıyla yeniden birleşme olasılığı bulunan cennet'teki yolculuğunu anlatır. bu üçleme, her ne kadar dante basitçe "komedya" adını vermişse de, "ilahi komedya" diye bilinir. ilahi komedya edebiyatta devrim yapmıştır, çünkü dante onu edebiyat dili olan latince yerine, konuşma dili olan toskana italyancası ile yazmıştır.
    ek bilgi: dante'nin eserlerinde bahsettiği sevdiği kadın "beatrice" idi. dante gerçek hayatta başkasıyla evliydi ve beatrice portinari'yi çok az tanıyordu. ona duyduğu platonik aşk, yazdıklarının çoğuna esin kaynağı oldu. dante'nin hakiki aşkı ve cennet'teki yol göstrericisi olarak göründüğü ilahi komedya da bunlara dahildi.

    edit : imla
  • lucifer...

    dante'nin unutulmaz ilahi komedya'sının ilk kitabı cehennem'de, cehennemin dokuzuncu dairesinde, üç başlı formuyla korku salar. dante bu bölümde onu oldukça detaylı tasvir eder. hatta isa'yı ele veren yahuda'yı lucifer'in dişlerinin arasında tasvir edişi katolik hristiyan sanatçıların kadim garezini de anlamaya yarar. gerçekten de nietzsche, ahlakın soykütüğü'nde hristiyanlığın garez ve nefret dini olduğundan söz eder. hristiyan olmayanlar ya da hristiyanlığa cephe alanlar cehennemi hak eden, işkenceye layık kafirlerdir. lucifer cehennemin bu en dar ve en korkunç dairesinde sonsuza dek acı çekerken başta yahuda olmak üzere tanrı'ya ve isa'ya karşı gelen günahkarları dişlerinin arasında öğütmeye devam edecektir.

    peki lucifer neden üç başlıdır? kuşkusuz bu, teslisin karşıtı olmasıyla derinden alakalıdır. baba, oğul ve kutsal ruh'un karşısında üç başlı lucifer vardır!

    ayrıca lucifer'in adem'e secde etmeyi reddederek yeryüzüne düşüşü ile cehennem'in en son dairesinde ceza çekişi karşılaştırılabilir. her iki örnekte de düşüş işkence ile ilişkilendirilir. ilkinde kutsal ışıktan kanatlarını yitirerek yeryüzüne düşen lucifer, ikincisinde en dip dairede atıl varlığıyla yarı yarıya toprağa gömülüdür.
  • cerberus: görsel
    cehennem: kanto 6, ilahi komedya, salvador dali
  • "kederin en büyüğüdür, mutlu zamanları hatırlamak ıstırabın içinde."

    ilahi komedya, 5. kanto, 121b, dante alighieri
  • ''segui il tuo corso, e lascia dir le genti!''

    ''sen yolundan şaşma, bırak onlar ne derlerse desinler!''
  • kanto 5: kral minos, lanetlilerin yargıcı : görsel
    -- eric armusik
    2018

    hans makart:
    cehennemde dante ve virgil (1863-1865): görsel
hesabın var mı? giriş yap