• rahmetli ismet pa$a* ve bariz bir $ekilde muhalefetin ezberletip tembihleyip kar$isina cikardiklari bir cocuk arasindaki diyalog super aciklamaktadir aslinda hadiseyi:

    cocuk: pa$am, pa$am. sen beni yillarca $ekersiz biraktin, neden ?
    ismet pa$a: yanli$in var, ben seni babasiz birakmadim evladim.
  • tarafsiz kalarak,ikili oynayarak savasin topraklarinda yasanmasini onlemistir ismet pasa.bir de alman ordusunu*n ihtiyaci olan bor ve kromu saglayarak savas oncesi 21 ton olan altin rezervini savas sonunda 200 tona cikarmisdir.ayricayahudi altinlarinin turkiye bankalarinda olduguna dair iddialar ortaya atilmisti ama sonuc alinamadi.
  • yunanistan'a saldırdığı taktirde tarafsız kalmayacağını deklare ederek yunanistan'ın bulgaristan tarafından işgalini önlemiş ve kendisi de kıtlık içerisindeyken halkın gönüllü olarak yaptığı yardımları yunanistan'a göndermiştir. ayrıca, ingiltere'nin türkiye'yi taraf yapması için ismet inönü'nün şart koştuğu yardımların sadece %4 ü gelmiştir, bunun sebebinin ise sscb'nin o dönemde boğazlar ile ilgili planları olması ve türkiye'nin güçlenmesini istememesidir.
  • ismet paşanın üzerine resmini bastırdığı ve ingilterenin bastığı paraları taşıyan ingiliz gemilerini, ege denizindeyken alman uçaklarının batırdığı yıllar. yunan adalarında yaşayanlar denize dağılan paraları toplamışlardır ki bunun üzerine türkiye bu paraları daha tedavüle girmeden tedavülden kaldırmıştır.
  • türkiye genel olarak bu berbat savaştan uzak kalmaya çabalamış ve bunu becermişse de daima tehdit altında olmuş ve hem politikacıların; özellikle ismet paşa; üstün gayretleri sayesinde hem de şansının ve savaşın gidişatının sürekli değişmesinden dolayı bir saldiriya uğramadan kendini korumayı başarmıştır.

    23 ağustos 1939'da imzalanan alman - sovyet saldırmazlık paktı antlaşması öncesi almanya, rusyanın çanakkale boğazında kontrol sahibi olma isteği konusunda tarafsız kalmış ve bir üs kurma konusundaki isteğine ses çıkarmayarak kabul eder görünmüştür.

    diğer yandan savaşın ileri safhalarında almanya gelecekteki rusya saldırısını ve müttefiklerle giriştiği yoğun çatışmalar için elindeki petrol kaynaklarının yetmeyeceğini hesaplayarak türkiye üzerindenkafkas petrollerine erişmenin yollarını arayarak bazı planlar hazırlamış ancak özellikle doğu anadolunun dağlık coğrafi yapısıyla wehrmacht için zor bir sınav olacağını düşünerek bütün gücünü rusyaya yönlendirme yolunu seçmiştir.
  • olaya bir de sinema açısından* bakalım isterseniz:*: 5 fingers.
  • evet yine aynı senaryo oynanmıştı, almanya yenildiği için biz de yenik sayılmıştık.
    (bkz: nedir bu almanya'dan çektiğimiz)
  • köy enstitüleri de savaş boyunca bu ikili oynama politikasının bir enstrümanı olarak başarıyla kullanılmıştır, savaş başlarında almanların hoşuna gidecek bir felsefesi ve amacı varken sonlara doğru rusların sempatiyle bakacağı bir şekle dönüşmüş, iyice sola kaymıştır köy enstitüleri. bu şekilde asıl fonksiyonunu yitirdikten sonra da kapanmaktan kurtulamadı, demokrat parti'nin muhalefeti başlar başlamaz bir taviz olarak verildi.
hesabın var mı? giriş yap