• moralinizi bozmak istemem ama yarın akşam yapacak bundan annem. ve ben tam tamına 6 tane yiyeceğim. vazgeçtim 15 tane yiyeceğim. çünkü sınırsız. çünkü tadı süper. çünkü şahane. kusura bakmayın biraz kişisel oldu, özür dilerim. ( 23 tane yiyeceğim )
  • adanalılar bunu haşlayarak yaparlar ayrıca kıymasını bol yağlı tutarlar, öyle ki köfteyi açtığınız anda dışarı yağı sızar, elinize alında elinize akar. hatta adananın derinlerine indiğinizde ev hanımlarının margarin kullandığını görürsünüz.

    açıkçası muazzam bir lezzettir ve çok severim. babam bunu yufka ekmekle tutar limonlayarak yer ve son lokmasında da ekmekle hüpletirdi. eğer yağını da lezzetli tutarsanız bayılmamanız mümkün değildir.

    temelde ince bulgurdan top haline getirilmiş bir kabuğun içinde pişmiş kıyma vardır. yapımı evet birazcık zahmetlidir. adana tarifi üzerinden ilerleyecek olursam adanalılar genellikle dış kabuğuna ince bulgur, yarma, tuz, karabiber ve salça koyarlar. yumurta koymazlar. kokar derler. kıyma da koymazlar dışına, güneydoğuda koydukları gibi. bu malzemelerden yarma türkiyede pek bilinmez ancak çukurova bölgesinde yöre halkı bunu toptancısından bakkalından çakkalından bulur, değirmeninden çektirir. bu malzeme daha ince çekilmiş ve muhtemelen daha az rafine bir bulgur türevidir, karışımda nispeten az kullanılır çünkü amacı köftenin kabuğunun mukavemetini artırarak dağılmasını engellemektir. ancak burada ince bir çizgi vardır çünkü mukavemetin çok artması istenmez. adana haşlama içli köftesi aynı kebapları gibi çatal değince deyim yerindeyse trileçe gibi de yarılmalıdır. ısırdığınızda dişiniz bir engel hissetmemeli, köftenin dışı ağzınıza parçalar halinde gelmemeli, dağılmalıdır. işte yarma bu konuda daha güvenilir bir malzemedir çünkü antep versiyonunda ve bu tarifin yapıldığı kuzey-batı bölgelerinde irmik kullanılır, yarma bilinmediği ve bulunamadığı için. irmik tehlikelidir çünkü ayarı kaçarsa köftenin dışı kalıplaşabilir, ayarını iyi tutturmak gerekir, az kullanılmalıdır.

    iyi bir köftenin dışı aralıksız bir saat falan gerekirse ara ara su ekleyip el de ıslatılarak yoğurulmalıdır ve en sonunda mavun gibi bir kıvama ulaşmalıdır. tabi öncesinde bulgur ılık suyla ıslanmalı, şişmesi beklenmeli sonra diğer malzemeler eklenerek güzelce yoğurulmalıdır.

    köftenin içi yağlı bir kıymadan bol soğanlı, kimyon, karabiber ve salçalı, yağını kıpkırmızı edecek kadar salçalı bir karışımdır ve pişirilerek öncesinde hazırlanır. güzelce pişip suyu tamamen çekilip yağı kaldıktan sonra dolaba yağı donsun diye kaldırılır çünkü köftenin içi doldurulurken kıymanın yağı akmamalı ve bulgurdan kabuğa karışıp yapısını yumuşatmamalıdır.

    istanbulda bazı yerlerde bu köftenin üzerine tereyağından bir sos dökülür çünkü lezzetli hayvansal yağ bu yemeğin lezzetine lezzet katar. ancak adanada bu işi sonraya bırakmazlar ve direk kıymayı bol, baya bol yağlı yaparlar ve sudan alır alımaz sıcak sıcak bekletmeden gömerler. zaten genelde kaynar suya atıldıktan sonra suyun üstüne çıkan pişmiş demektir ve parça parça suya atılarak süreklilik sağlanır.

    yukarıda yarma dediğim malzemenin güneydoğudaki adı sefer kiteldir. onlar da irmik kullanmaz ve sefer kitel kullanırlar. eskiden pek bulunmazdı ama son yıllarda artık yöresel lezzetler büyük şehirlerde de aranan yemeklere dönüştüğü için evlerinde bunları yapmayı deneyenler için firmalar bu ürünleri satmaya başladılar. duru örneğin sefer kitel adıyla bu malzemeyi artık satıyor.

    kıyma ve bulgurdan böyle lezzetli bir yemek pek mümkün değil gibi geliyor kulağa ama işte insanoğlu şayanı hayret bir yaratık. oturmuş nasıl olmuş etmişse bunu yapmış. ancak bunların hiçbiri sırf bu yemek yapılsın diye icat edilmiş şeyler değil. bulgurun bu formunun akrabaları bu bölgede çok sevilir, fellah köftesi, sarımsaklı köfte, analı kızlı ya da topalak çorbası ve kıymayla yapılan sayısız yemek bu yemeğin geçmişini ve temelini oluşturan nispeten daha basit ve daha az kompleks yemeklerdir.
  • özellikle antep usulü kızartmasını yedikten sonra uzun süredir tadamadığım acılı beyranı da içince kalabalık lokantada göz yaşlarımı zar zor tuttum lan. antep'te geçirdiğim zaman canlandı, sofra sofra. bu nedir arkadaş, sadece yemekler duygulandırıyor artık beni. allah içimi kurutanların duygularını sinelerinde bıraksın, kukularına ateşler salsın!
  • özel toplantılarda bi tanesinin içine çeyrek altın konur, şanslı kişiyi kırık diş sahibi yapar.
  • insan eliyle yapılamayacak bir şeymiş gibi gelir hep bana. sanki ağaçtan toplanıp ısıtılıyo ve servis ediliyo. hayat çok garip tabi...
  • saçma sapan tasavvuf içerikli mesajlara alet edilemeyecek seviye güzel bir yemektir.

    debeye girmiş bir de, insan hayret ediyor. yazara değil ama iletisine kafam girsin afedersiniz.

    yurtdışında yaşadığımızdan, kayınvalide ne zaman gelse buzluğu doldurup gider. her gün yesem bıkmam. peygamber falan diyor ya, tövbe tövbe.
  • halama tapma sebeplerimden biridir. evine her gittiğimde bu eşsiz lezzetle bizi kendimizden geçirmekle kalmamış, öğrenci evimize de elini uzatmıştır. buzdolabında poşet poşet içli köfte var şu anda. utanmasak kuzenimle kalkıp birbirimize sarılıp ağlıycaz.
  • kayseri mantısı ile beraber dünyanın en güzel 10 yemeğinden biri olan türk mutfağının harikası. evet, bu kadar iddialıyım.
  • adanalı bir aileye sahip olmanın en büyük avantajı.
  • içi için:

    yarım kg yağlı kıyma
    5 adet soğan (ince doğranmış)
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı pulbiber
    100 gr ceviz içi
    1 paket margarin
    yeterince tuz

    dışı için:
    yarım kg iki kere çekilmiş yağsız kıyma
    250 gr ince bulgur
    tuz
    1 adet rendelenmiş soğan
    1 tatlı kaşığı salça

    sosu için:
    1 çorba kaşığı margarin
    1 tatlı kaşığı salça
    1.5 su bardağı su
    tuz

    yapılışı:

    içi:
    bir tencerede yağ, tuz, soğan ve kıyma kavrulur. soğanlar sararınca biberler ve ceviz içi ilave edilir. bi süre hepsi kavurulur. daha sonra bu karışım ocaktan indirilip soğumaya bırakılır.

    dışı:
    tüm malzeme karıştırılır. karışım macun kıvamına gelinceye kadar yoğurulur (yoğururken el suyla ıslatılır). kıyma ceviz büyüklüğünde parçalara ayırılır ve içi oyuk yuvarlak haline getirilir.

    soğumaya bırakılan iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alınıp bu içi oyuk yuvarlakların içine konur, yuvarlanıp kapatılır.

    sos:
    tencerede yağ eritilir. salça ve su ilave edilir. kaynayınca tuz eklenir, köfteler 5-10 dakika haşlanır.

    istenirse haşlandıktan sonra kızartılabilir de.
hesabın var mı? giriş yap