• valla kökeninin arabistan mı olduğu, hindistan mı olduğu beni çok ilgilendirmiyor. sonuçta elimizin altında var mı? var.
    köktencilik yapmadan rahatlıkla söyleyebilirim ki; hurma diyet yapanların ve diyabetiklerin baş tacıdır. olması gerekir.

    öncelikle içinde hem demir, hem b12, hem a vitamini olan tek meyvedir kendisi. diyet yapanların sıklıkla yaşadığı yetersiz beslenmeye bağlı vitamin eksiklikleri için birebirdir.
    sonra kalorisine gelelim. ortalama olgunlukta bir hurma 15-16 kaloridir. tadı bu kadar güzel olup, bu kaloride başka hiçbir şey yok canlarım. 55 kilo vermiş ve hala vermeye devam eden bir insan olarak araştırmalarıma güvenebilirsiniz.

    gelelim glisemik indeksine. hurmanın glisemik indeksi çok düşüktür ve kan şekerinizi hayvan gibi zıplatmaz. kana geç karışır, delicesine insülin ihtiyacı doğurmaz. bu yönden de hem diyettekiler, hem diyabetikler, hem şekeri düşenler için mucizedir. aynı zamanda direk glikoza değil dekstroza dönüştüğü için de ayrıca ayrıca avantajlıdır.

    diyettekilerin ve diyabetiklerin sıklıkla başına gelen şeydir tatlı aşerme. bunun sebebi temelde kan şekerimizin hızla düşmesidir. bunu komplike bir diyetle aslında kontrol altına alabiliriz ancak diyelim diyetiniz harika, yine de şeker atağı yaşadınız. evinizde-işyerinizde bir minik kase hurma sizi dünya kadar kalorili atıştırmalıklardan kurtaracak ve en yakın arkadaşınız olacaktır. (bir baklavanın 250 kalori, ortalama 1 stick gofretin 78 kalori olduğunu düşünürsek hurmaya olan sevgimi sanırım anlayabilirsiniz.)

    diyet yapanların fazla bilinmeyen bir kabusu da kabızlıktır. allahım o ne fena şeydir, çeken bilir. hurma burada da imdadımıza koşar ve lifli bir yiyecek olduğu için bağırsaklarımızı çalıştırır.

    ayrıca ayrıca şu an öğrendim ki anne sütünü de arttırıcı etkisi varmış.

    dışarıdaki pazarlama tarzına lütfen takılmayın. domatesin kökenine bakıyor musunuz? hayır. bunu da önemsemeyin zira hurma; gerçekten de insanlığa armağan tadına bir meyvedir.
    ay lav hurma, ay veri veri love hurma! <3

    edit: yaş hurma değil arkadaşlar, kuru meyve olarak tüketilen hurmadan bahsediyorum elbette. ramazan hurması olarak bilinen şey yani. :)
    önemli edit 2: rasyonel kupaj 145 uyardı. piyasadaki hurmaları daha güzel gözüksün ve daha tatlı olsun diye glikoz şurubuna bulayıp paketleyebiliyorlarmış. en iyisi organik marketlerden ya da emin yerlerden alın.
  • her şeyiyle insana benzeyen bir yapıya sahip ağacı vardır bu meyvenin. ortalama ömrü 70-80 yıldır. en verimli olduğu dönem ise tıpkı insanda olduğu gibi 15-45 yaş arasındadır. üst kısmı insandaki başa denk gelmekte -ki eğer o üst kısmı keserseniz ağaç meyve vermez- , kalbi de mevcuttur. ortasından yavru bir ağaç çıkar. o ağaç çıkarılan ağacın yanı başına dikilir. aksi takdirde yeni ağaç büyüyemez. 6 da çeşidi bulunmaktadır.
  • dunyanın en lezzetli meyvesi oldugunu dusunuyorum ve sevmeyeni de bir turlu anlamayıp faşistlik yapıyorum.mutluluk hormonu salgıladıgını da dusunuyorum. hayatlarında daha once hiç tatmamıs olan insanlara yedirip sevdirmeyi kendime misyon bildigim meyvedir kendisi.pek bir tatlıdır.
  • oruc acacagi.
  • geçenlerde hurma yemekteyken, "ne yiyorsun" diye sordu biri. "hurma" dedim. "allah kabul etsin" dedi. "niye be" dedim, "bunu yemekte mi ibadet". "öyle tabi" dedi, "kutsal topraklardan geliyor". "hııımmmm" dedim. ne diyim?!
  • peygamberimizin en sevdiği iki meyveden biri (diğeri karpuzdur). fazla yiyince insanın dişini sızlatması muhtemeldir.
    bir de, bilindiği gibi, "bağdat/trabzon hurması" denen, gerçekten de görünüşü iri bir domatese benziyen ve insanın dilini uyuşturan meyve de vardır.
    ayrıca arapça'da kadın anlamına gelen bu kelime hac'da türkler ve araplar arasında espri konusu olurmuş. şöyle ki; hacı ya da hacı adayı amcalarımız pazara çıkıp satıcıdan hurma isterler. satıcı vatandaş (suudi arabistan vatandaşı tabii ki) yüzünde muzip bir gülümsemeyle şöyle der (ki bunların çoğu az-çok türkçe bilmektedir derler): ne yapacaksınız hurmayı? boşverin; sizin hurmalarınız daha güzel!
  • görmeyeli level atlamış yahu..
    ülkemizde mevcut mu bilemiyorum lakin arabistan'dan gelmiş bir çeşidini tüketiyorum şu an.
    bayaa bildiğin atıştırmalık modeli..
    çekirdek çıkmış, yerini badem almış, üstü de ince bir kat çikolata katmanı ile kaplı.

    ve nice leziz olduğunu anlatmam imkansız haliyle..
    ama biraz susatıyor, onu da hamdolsun zemzem ilen çözüyoruz çok şükür..
  • arap yarımadasından çıkmış en güzel şeydir.
  • kilosu 50-60 tl olanları var. parasıyla doğru orantılı olarak inanılmaz lezettliler. hatta öyle ki bunlar baklavadan bile lezzetli hem de daha doğal !
hesabın var mı? giriş yap