• niccolo machiavellinin çağının italyasını derleyip toparlaması için ortaya çıkması gerektiğini düşündüğü kişi-kişilik. diktatörlerin başucu kitabı.. eğerki sosyal çevrenize hükmetmek kaygısındaysanız, bu kitabı alın ve okuyun. söylenenleri uyguladığınızda kendinizin etrafa hükmetmeye başladığınızı göreceksiniz.. fakat ortaya çıkan yeni karakterinizi sever msisniz onu bilemicem.
  • 1-insanlar üzerinde hakimiyet kuran devlet ve iktidarların hepsi, geçmişte olduğu gibi günümüzde de, ya cumhuriyet ya da krallık olarak ortaya çıkmışlardır.

    2-başka bir devleti ele geçirme, bizzat ele geçirenin ya da başkalarının ordusuyla veya şansın yardımıyla veya yetenek yoluyla gerçekleşir.

    3-veraset yoluyla hükümdar olan bir kral, aslında halkının hoşuna gitmeyecek durum ve zorunluluklarla daha az karşılaşacaktır ve bu nedenden ötürü de daha fazla sevilecektir.

    4- bir iktidarın eskiye dayanması ve uzun süre iş başında kalması durumunda, önceki yeniliklerin hatırası da bunların nedenleri de silinir gider.

    5-insanlar, yazgılarının da değişeceği beklentisi içinde hükümdarlarını değiştirmeyi severler.

    6-zira orduları ne kadar güçlü olursa olsun bir kralın bir ülkeye girebilmesi için o ülke halkınca tutulmaya ihtiyacı vardır.

    7-insanlar kendilerine verilen küçük çaplı zararlardan intikam almaya kalkarlar, ama verilen zarar çok ağır olduğunda buna kalkışamazlar; bundan da şu sonuç çıkar: bir insana zarar verilmesi söz konusu olduğunda, bunu söz konusu kişinin intikam almasını imkansız kılacak biçimde gerçekleştirmek gerekir.

    8-zaman her şeyi silip süpürür ve iyiliği getirebileceği gibi kötülüğü de getirebilir.

    9-sahiplenme isteği şüphesiz olağandır ve insan doğasına özgüdür. bu arzusunu tatmin etmeye kalkışan herhangi biri, bunu başarabilecek imkanlara sahipse, bunun için ayıplanmaktan ziyade övülür, ama bunu uygulamaya geçiremeden sadece bunun hayalini kurmak hata yapmak anlamına gelir ve ayıplanmalıdır.

    10-bir diğer hükümdarı güçlendiren bir hükümdar kendi kuyusunu kazıyor demektir, çünkü güç ya yetenek ya da kuvvet yoluyla elde edilir: oysa ki bu unsurlardan her ikisi de bunları kullanan birisini diğerinin gözünde şüpheli kılar.

    11-türk imparatorluğunun fethedilmesinde yatan zorluk, buna kalkışan kişinin bu monarşinin önde gelenlerinden hiçbir surette davet alamayacağı gibi padişahı çevreleyenlerin ayaklanmasından da medet umamayacağı hususunda yatar.

    12-kazanan tarafın savaştan önce nasıl halktan umacağı bir şey yoksa zaferden sonra da onlardan korkacak bir şeyi olmaz.

    hükümdar'dan seçmeler - 1 (bkz: machiavelli)
  • fazla dürüstçe yazılmış hatta hükümdarlara nasıl yalan söylenmesi gerektiğini anlatacak kadar dürüstçe yazılmış , sadece yöneticiler değil halkın da ders alması gereken , bir liderin sahip olması gereken vasıflar güzel bir şekilde anlatılan machiavelli kitabıdır. kitaba göre devletin çıkarlarına hitap eden her yol mübahtır. yani bir lider devletinin daha iyi bir yere gelmesi için halkça ahlaksızlık olarak karşıladığımız eylemleri yapabilir ve bu onu ahlaksız yapmaz. aksine onu iyi bir lider yapar. bu yönüyle tehlikeli ve zamanında pek sevilmeyen bir kitap olmuştur.
  • "insanlar, nankor, yalanci, iki yuzlu, tehlike karsisinda korkak, kazanc karsisinda cikarcidirlar. butun bunlari bilerek onlari yonetmek gerekir. iyi olmayan insanlar arasinda iyi kalmak isteyen bir insan er gec ortadan silinir. su halde, hukumdar iyi olmamayi ogrenmelidir. "*
  • niccolo machiavelli'nin harika yapıtı. adeta siyaset tarihinin de siyaset bilimininde mihenk taşı. 15. ve 16. yüzyılların italya'sını temel almak üzere yaptığı politik ve iktidara yönelik çıkarımlar, yer yer eski roma imparatorlarına kadar giden tarihi çalışmalar ve kitabı yazmış olduğu hükümdar adayına verdiği öğütler, bu kitabın neden bu kadar değerli olduğunu bana bir kez daha gösterdi. özellikle tarihsel olaylara ilginiz varsa, dönemindeki güncel olayları okuyunca, kendinizi taht oyunları serisinden bir bölümün içinde bulmuş gibi olabilirsiniz. 100 küsur sayfaya böyle değerli ve dolu bir eser sığdırmak da büyük bir iş. tarihe, siyaset ve yönetime karşı ilginiz olsun ya da olmasın, bu çağlar geçse de eskimeyecek eseri herkese öneriyorum -çünkü her şey değişse bile insanın içgüdüleri, bencilliği ve irrasyonelliği maalesef aynı kalacak.

    özellikle altını çizdiğim bir iki pasajla incelememi sizlerin ve makyavelli'nin -böyle yazmak çok daha kolayıma geldi ses etmeyin- huzurunda nacizane incelememi sonlandırmak istiyorum.

    "gerçekten sahiplenebilmek için yakıp yıkmaktan başka bir çare yoktur. ve özgürce yaşamaya alışık bir kenti ele geçiren biri eğer o kenti yakıp yıkmazsa, kendisi o kent tarafından yakılıp yıkılmayı bekliyor demektir."

    "ve insanlar öylesine basitler ve günün gereklerine uymayı öylesine iyi bilirler ki aldatmaya kalkan kişi, karşısında aldanmaya hazır birini bulur her zaman."

    "en iyi kale halkın nefretini çekmemektir. eğer halk senden nefret ediyorsa, istediğin kadar kale al yap, gene seni kurtaramaz. çünkü halk silaha sarıldı mı, ona yardım edecek yabancılar hiçbir zaman eksik olmaz."

    "üç tür insan vardır. insanların kimileri kendiliğinden anlar, kimileri anlayandan öğrenir, kimileri de ne kendisi anlar, ne de başkasının dediğinden anlar. birinciler çok akıllı olanlardır, ikinciler daha az akıllı, üçüncüler ise işe yaramaz olanlardır."
  • (bkz: prens)
  • niccolo machiavelli tarafından yazılmış olan ve makyavelizm kavramının biraz da galatımeşhur olarak ortaya çıkmasını sağlayan kitaptır.

    niccolo machiavelli, hükümdarın hem sevilecek hem de korkulacak biri olması gerektiğini ifade etmiş ancak ikisinden birisi olmadığında "sevilecek biri olmaktansa korkulacak biri olmak yeğdir" demiştir. o'na göre sevgi bağını koparıp atmak kolaydır ancak ceza kaygısı akıldan çıkarılamaz.

    ayrıca yazar, kitabın yazıldığı dönemdeki türk (merkezi monarşi) ve fransız (derebeylik) tipi yönetimleri kıyaslamış ve "türk topraklarını işgal etmenin zor, ama ele geçirildiğini varsaydığımızda yönetiminin kolay olduğunu" ifade etmiştir.
  • floransa dükünün iyi bir hükümdar olmasını sağlamak için machiavelli'nin mektuplarından oluşuyor eser. bu eserden sonra eser çok gerçekçi olduğu için belki de şeytan ilan ediliyor kilise tarafından. (çünkü kilisenin de avrupa siyaseti üzerindeki etkisini de açık bir şekilde anlatmış)

    tarih derslerinde; "italya birliğini geç tamamladı o yüzden sömürge yolları üzerinde etkili olamadı" minvalinde cumleler kuruyoruz ya iste o dönemin italya'sını anlatıyor öğütler verirken ayrıca osmanlı'nın o dönemki siyasetini de gayet iyi açıklamış. farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlıyor.
  • makyavelizm'in isim babası olan niccolo machiavelli tarafından dönemin hükümdarına yazılmış, ülke yönetimi ile ilgili tespitleri ve tavsiyeleri içeren kitap.
    kitabın 1500'lü yıllarda yazıldığı ve tavsiyelerin dönemin koşullarına göre absürd olmadığını bence rahatlıkla söyleyebiliriz. yani game of thrones'un gerçek olduğu bir dünya düzeninde öneriler gayet mantıklı. ama bunları bugüne uyarlamak, ne bileyim "hedefe giden her yol mübahtır" "insanoğlu hep kalleştir onlar seni yok etmeden sen onları yok et" şeklinde düşünen bir insanın toplumdan izole olması ve ruh sağlığını kaybetmesi kaçınılmaz.
hesabın var mı? giriş yap