• tier 1 exceptional talent adi altinda tekrar acildi. ama nobel odulunuz falan yoksa bakmaniza gerek yok.

    suradan.

    --- alinti ---
    adayların aranan kriterlere sahip olup olmadığına ise, kraliyet bilim topluluğu (royal society), ingiltere sanat kurulu (arts council england), kraliyet mühendislik akademisi (royal academy of engineering), britanya sosyal ve bilim akademisi (british academy) kurulları karar verecek.
    --- alinti ---
  • yeni ingiliz hukumeti tarafindan ingiltere disindan bu vizeye basvurmak suresiz olarak kaldirilmistir. malesef artik ingiltere bu isgucunu istememektedir. isverenin sponsor olabilmesi (tier-2) ise yillik 20 bin kusur kisi ile sinirli olmak uzere mumkundur. yani hsmp ile gidebilen gitmistir artik bu yol turkiye avrupa birligine girene kadar kapanmistir.
  • kac yıldır okuyoruz, kac yıldır calısıyoruz ama universite mezunu bi hatunla evlenmeden adam yerine konulmuyoruz dedirten bir puanlama sistemine sahiptir.
    (bkz: on puan a ihtiyacım var, benimle evlenir misin)

    edit: 386 dx der ki; artık yok bu.
  • http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/…rkerstoughertest
    adresinde bildirdigine gore, basvuracaklarin en az master yapmis olmasini, ve yillik gelirinin en az 20 bin pound olmasini isteyecekler 1 nisan'dan itibaren.
    hsmp'ye basvuracaksaniz elinizi cabuk tutun yani.
  • ingilizce egitim veren bir universiteden mezun olmussaniz bu vizeyi almak icin gerekli olan ielts'den minimum 6 puan alma sarti kalkiyor. bilkent, bogazici, odtu, sabanci, koc gibi bi universiteden mezun olmus, son 12 aydaki geliriniz 10k pound, yasiniz 27 ya da daha dusuk ise kafadan 80 puan aliyorsunuz (yamulmuyorsam 80, ama 75'den yuksek olduguna eminim). su siralar 75 puan almaniz gerekiyor basvuru yapabilmek icin. bolumunuz muhendisliklerden biriyse, ya da bilisim sektorunde calisiyorsaniz, puaniniz da tutuyorsa bu vizeyi almaniz isten bile degil.
    zaten bu vizeyi aldiktan sonra esas mesele is bulmak oluyor. yani sanirim is bulmak, bu vizeyi almaktan daha zor olabilir.

    ek:386dxin mesajiyla puan olayina soyle bi aciklik geldi: yasiniz 27'den az, arti lisans dereceniz varsa, kafadan 50 puan aliyorsunuz, bi de ustune eger son 12 aydaki geliriniz 8100 pound ya da ustundeyse 25 puan daha aliyorsunuz, oluyor size 75 puan. 8100 pound aylik yaklasik 1500 ytl gibi bi rakam, ancak bunu hesap ederken brut maasinizi dusunebilirsiniz. yani aylik yaklasik 1100 lira gibi bir net geliriniz varsa 25 puani da alabiliyorsunuz demektir.
  • olumlu sonuclanan basvurunuzla birlikte turkiye'deki elcilige pasaportunuzu verdiginizde (bunun icin de 22 aralik itibariyle kisi basi 440 ytl aliniyor, eskiden ucretsizdi), pasaportunuzu geri almaniz ortalama 20 is gunu suruyor...
  • aşağıdaki adresten hesaplayacağınız puanınız 65'i geçerse başvurabileceğiniz bir belge. bu belgeyi aldıktan sonra vizeye başvurduğunuzda size 1 yıllık oturma ve çalışma vizesi veriyorlar. bu ilk yılda herhangi bir ekonomik faaliyet yürütebilirseniz (limon satmak, organ mafyasına karışmak gibi) bir yıl uzatıyorsunuz. iki yılın sonunda hala para kazanıyor iseniz, iki yıl daha uzatıyorlar. toplam dört yıl alnınızın akıyla ananızın ak sütü gibi helal paranızı çatır çatır kazanıp yiyorsanız, size ömür boyu çalışma ve oturma izni veriliyor. bu süre içerisinde, ya da oraya gitmeden iki yıl önce evlenmişseniz karınızı çoluğunuzu çocuğunuzu da orada yaşatmanız mümkün. ingiliz vatandaşlığı ise ayrı bir husus.

    puan hesabı için şu adresi kullanabilirsiniz:
    http://www.workpermit.com/uk/hsmp_calculator.htm

    bu belgeyi almak için aracı kurumlara binlerce sterlin ödemenize gerek yok. ingiliz hükümetiyle yapılan bazı anlaşmalar sonucu türkiye'den yapılan başvurulardan başvuru ücreti bile alınmıyor. yani istenen belgeleri (diploma, gelir belgesi, çalışma belgesi, ingilizce bildiğinize dair herhangi bir belge vs.) çevirttirip aşağıdaki adresten indirdiğiniz formlarla birlikte gönderiyorsunuz. kalite kuralları gereği en geç 30 gün içinde size cevap vermeleri gerekiyor. hadi 15 gün postada gecikme olsa 45 günde belgenizi alırsınız ya da alamazsınız. 65 puanı geçmek kesin belgeyi almak anlamına gelmiyor. mesleğinizin orada o anda ihtiyaç duyulan bir branşta olması lazım zannımca.

    http://www.workingintheuk.gov.uk/…/en/homepage.html

    özetlen, ingiltere'de yaşamayı düşünen doktorlar, mühendisler, matematikçiler vs. için posta ve belge toplama/çevirtme parasına denenebilecek bir şans.
  • yerini tier 1'a birakmis olan birlesik krallik calisma vizesi tipi. daha onceden aldiginiz hsmp vizenizle ingiltere'de bulunsaniz bile kendisini yenilerken tier 1'a gecis yapmaniz istenmektedir.
  • 1 nisan 2008'den itibaren birlesik krallik icinden yapilan tum basvurularda yerini tier 1 (general) programina biraan program. birlesik krallik disindan hala hsmp'ye basvurular kabul edilmekte olup belirli bir sure sonra onlar da tier 1 (general)a donusecektir.

    tier 1 (general)'in hsmp'den belirli basli farklari kabaca sunlar:
    * 1+4 yerine 3+2: artik vize ilk basvuruda 3 sene ve daha sonra 2 sene uzatma olarak veriliyor. 5 sene sonunda eskinden oldugu gibi ilr'a hak kazaniliyor.
    * artik mba'dan ekstra puan alinmiyor.
    * gelir ispatinda gereken belgelerin formatlarinda bir takim degisikler oldu.
    * tier 1 (general) basvurusuyle ile birlikte pasaportu da gondermek gerekiyor.
    * gecimi temine yetecek kadar paranin (miktari belli) son uc aydir bank hesabinda oldugunu gostermek gerekiyor.
hesabın var mı? giriş yap