• dunya rekorunu kirdigi geceyi hic unutmam.. golden league roma ko$ulmaktaydi..

    hichamin o gece rekor kirabilecegini soyleyip duruyordu kenan onuk, hatta organizatorler bile hichamin yari$ini en sona birakmi$lardi.. muhte$em bir final icin..

    vakit gelmi$ti, ankara'ya sis cokmu$tu, ruzgar ters esmi$, hava iyice sogumu$tu.. biz atletizm severler kitlenip kalmi$tik koltuklarimiza, goruntu net, ses berrakti.. hicham 800m tav$aninin onunde ko$uyordu.. fark ben diyeyim 60 metre, kenan desin 70 metre, hincal desin 400 metreye kadar acilmi$ti..

    stadyum "hicham hicham" diye inliyordu kamera sadece hichami gosteriyor, kalpler hicham icin carpiyordu.. bre kalpler niye elin faslisi icin carpiyordu? yari$ bitince babama bunu sormayi karar verip izlemeye devam ettim.. hichamin antrenorunu gorduk bir ara hicham yanindan gecerken o da ko$maya, bagirip gaz vermeye cali$mi$ti.. hicham antrenorunu kiramadi, gazi aldi ve rekoru kirdi.. o gece istavrit yemi$tik, kilcigi bogazima batmi$ti, hala hicham dedikce, hicham yazdikca bogazim acir.. ozetle hicham mukkemel bi atletti..(evet mazo$istim)
  • faslı 1500 m atleti. aynı zamanda 1500 m ve 1 mil dünya rekortmeni. birkaç sene cezyirli orta mesafe kralı noureddin morceli'nin arkasında ikincilikler serisi yaptıktan sonra 1999 yaz sezonuyla birlikte geçilmezlik periyoduna başladı. sanki önceden senaryosu yazılmış gibi koşuyor. yarışın startıyla birlikte iki tavşan ın arkasında iç kulvarda yer buluyor. son tura girilirken vites yükseltiyor ve karşı düzlükte öne geçip son dönemeçte öldürücü darbeyi vuruyor. eskiden itibar gören 1500 m ancak 5000 m ile birlikte koşulur mantalitesinin devrilmesinde önemli bir yere sahip olup, 1500 m ye özerkliğini sağlayarak kanımca en zevkli branşa renk katmıştır.
  • başarılarla dolu kariyerine sonunda olimpiyat altınını ekleyerek hem kendisi rahatlamış, hem de bizi rahatlatmış olan atlet. zirvedeyken koştuğu atlanta'da ayağı takılıp düşen, sydney'de sürpriz şekilde noah ngeny'e geçilen el guerruj belalılarından kenyalı bernard lagat'a bu son şampiyonluğu elinden alma fırsatını vermemiş, nefes nefese koşulan son metrelerin sonunda olimpiyat altınını kapmıştır. bu altından sonra 1500'ün gelmiş geçmiş en büyük ismi olarak anılmayı hakeden el guerruj aynı zamanda pistlerdeki en efendi, en kendi halinde, en halim selim adamlardandır ve kişiliği ve yeteneğiyle az bulunur tipte bir atlettir.

    1500m'nin kuzey afrikalı diğer büyük şampiyonu için (bkz: noureddin morceli)
  • çok ilginç bu isim bana çocukluğumu hatırlatır. atletizm izlemeyi çok severdim. ben olimpiyat yahut golden lig izlerken annem de bana, her zaman çok güzel yaptığı, elmalı çörek yapardı. güzel günlerdi.

    olimpiyat madalyasını aldığında ise artık lise bitmek üzereydi, aklımız bazı şeylere daha çok ermeye başlamıştı. ergenliğin de getirdiği kan kaynaması ile hişam'ın muhteşem 2004 zaferine inanılmaz sevinmiştim. hala tüylerimi diken diken eden anılardandır.

    "küçük" şeylerin büyük hazlar verdiği zamanlardan kopup, istanbul seçim sonuçlarını beklerken ansızın aklıma düştü kendisi. hangi manyağın aklına 90'ların sonunda 1500-5000 koşan faslı bir koşucu düşer bilemem ama çocukluk kahramanlarımdan hişam el-geruc a selam etmeden de geçemeyeceğim sanırım.*

    ayrıca o dönemlerin bir diğer efsanesini de bu vesileyle hatırlayalım

    (bkz: maurice greene)
  • 3 dakika 26 saniye ile kırdığı ve halen kırılamayan 1500 metre rekorunun ne denli büyük bir rekor olduğunu anlamamız için şu hesabı yapmak gerekiyor; 206 saniyede 1500 metre koşmuş ve bu her 100 metre için 13.73 saniye yapar. yani ard arda 15 tane 100 metreyi hiç ara vermeden 13.73 saniye ile koşmuş. bu açıdan bakınca çok daha anlaşılır oluyor.
  • hakkında bir film çekilmesinin şiddetle elzem olduğunu düşündüğüm, epik bir öyküye sahip atlet. yıllar süren şanssızlıkların ardından iki olimpiyat madalyasına aynı anda ulaştığı turnuvada milyonlarca kişide bir duygu patlamasına neden olmuştur. sporu sevdiren ve güzelleştiren figürlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır.
  • kenyalı ve etiyopyalı orta mesafe koşucuları arasında ataklarıyla sıyrılmasıyla bilinirdi. hişam el geruc koşuları ne zaman birincilikle bitirse inanılmaz sevinirdim.
    bernard lagat, eliud kipchoge, kenenisa bekele ile dönemin meşhur isimlerindendi.

    seninleyiz el-geruc!
  • üç yirmialtı net ile kırdığı 1500 metre dünya rekorununa dönemin müthiş ntv ekibinin canlı anlatımı ile şahitlik ettiğim atlet.

    (bkz: goat)
  • olimpiyatlardan evvel izlenen bir belgeselde, dakika başı olimpiyatta kazanılaca bir altının önemini vurgulayan atlet. ruhunu bile satacağı altına, dün akşam sonunda kavuştu. lagat ile düellosu asla unutulmayacak hicham'ın. idolü said aouita gibi onunda boyununda altın madalya takılı artık. allah bilir, madalyası boynunda uyur birkaç ay. yarış bittikten sonraki gözyaşları, sonia o sullivan'ın 5000 metredeki gülümseyerek attığı son turu kadar manalıydı...
    (bkz: sabreden derviş muradına ermiş)
  • hicham'in spora baslama hikayesi oldukca ilginctir. hicham el guerrouj bir roportajinda atletizme nasil basladigini su sekilde anlatir:
    "kucukken evimiz bakkala cok uzakti ve evin en kucuk erkek cocugu ben oldugum icin devamli olarak ben gitmek zorunda kalirdim. annem diger anneler gibiydi, ben bakkala gidip istediklerini aldiktan sonra, mutlaka bir seyleri unutmus olurdu. bu yuzden bakkal ile ev arasindaki uzun mesafede gidip gelirdim. yine bir gun arkadaslarla mac yaparken annem beni bakkala gonderdi. maca yetismek icin kosarak gittim ve dondum. kizkardesim nasil bu kadar hizli gittigimi sordu. ona sadece kostum dedim. bana bundan daha hizli kosup kosamayacagimi sordu. ona evet dedim, daha hizli kosabilirim. sonraki zamanlarda zaman tutmaya basladik ve ben her seferinde daha da hizli kostum. sadece kostum..."

    annelerimizin garip hareketleri nelere sebep oluyor, degil mi?

    1500 metrede 3.26.00 ile dunya rekortmeni olan ve bu rekoruna yaklasilamayan hicham bu sene atletizmi birakti. 1996 atlanta olimpiyatlari'nda dustugu icin sonuncu olan, 2000 sydney olimpiyatlari'nda son metrelerde noah ngeny'e gecilen hicham, nihayet 2004 atina olimpiyatlari'nda bernard lagat'i son metrelere basabas girmelerine ragmen gecmis ve buyuk bir ozlemle bekledigi olimpiyat madalyasina kavusmustur. bernard lagat, yaristan sonra "hicham'in ruh halini anliyorum. olimpiyat oyunlarinin finalinda bir kac santim ile gecilmek gercekten de insani yikiyor. bunu benden daha iyi kimse bilemez" demistir.
hesabın var mı? giriş yap