• "tanrı kötülüklerin atası değildir" diyen hristiyan plantoncu düşünür. ms 354-40 yılları arasında yaşamıştır.

    hristiyan bir anne ve pagan bir babanın oğlu olarak doğdu. bir süreliğine maniheizmin takipçisi oldu, ancak daha sonra hıristiyanlığı seçti.

    geçirdiği ruhsal kriz sonucunda büyük bir değişime uğradı ve kariyerini bırakarak (kartaca, roma ve milano'da belagat dersleri veriyordu) kendisini yüksek felsefi nitelikte hristiyan metinleri yazmaya adadı.

    felsefesini özetlemek gerekirse:

    ınsanlar akılcı varlıklardir. akilci olmak icin özgür iradeye sahip olmaları gerekir. bu da insanların iyi ve kötü arasında seçim yapabilmelerini gerektirir. ınsanlar bunun için kötü veya iyi davranırlar. tanrı kötülüklerin atası değildir.

    felsefesine kısmen katılmakla birlikte ayni tanrının yine aynı sebeplerle iyiliklerin de atası olamayacağını belirtmek isterim.
  • doğal kötülükleri açıklamaya çalışan bir orta çağ filozofudur. kötülüklerin olmadığı bir dünya, st. agustinus'a göre bizlerin olmayacağı bir dünyadır; akılcı varlıklar eylemlerini seçerler. adem ve havva'da olduğu gibi ahlaki seçimlerimiz kötülük olasılığına da imkan tanır.
    "adem'in tanrı'nın emirlerine uymasını sağlayan onun aynı zamanda günah işlemesini de sağlar."

    var olan her şeyin tanrı tarafınsan yaratıldığına inanmakla beraber onun kötülüğü yarattığına inanmamaktadır, çünkü kötülük bir "şey" değil, bir şeyin yokluğu ya da noksanlığıdır.
hesabın var mı? giriş yap