• kişisel öneme sahip olaylar hakkında normalden geniş bir hafızaya sahip olan insanlardır. ne kadar önemsiz olsa da olayları hatırlama konusunda aşırı bir yetenekleri vardır.
    hipertimezi teşhisi alan bireylerin beyinleri mr ile tarandığında;
    hafıza fonksiyonu için kritik olan beyin parçalarının normalden daha büyük olduğu tespit edilmiştir. örneğin, belleğin kodlama ve depolama ile ilişkilendirilen beynin kaudat çekirdeği ve temporal lobunda bir derece genişleme olduğu göstermiştir. bireyde gözlenen bu eşsiz nörogelişimsel gelişmenin bu bireylerdeki olağanüstü hafıza becerilerinden sorumlu olduğuna inanılmaktadır.

    önerilen bir başka teoride ise;
    bu bireylerde hafıza saklanırken semantik kodlama kullanıldığına inanılmasıdır. semantik kodlama yöntemi ile hatırlamak ve depolanan bilgiyi geri çağırmak çok daha kolaydır.
  • ''romy de “unutamıyorum, ama yaşamak istiyorum” demişti,
    bunun apaçık “unutamamak ölüm demektir” olduğunu
    kim anladı?
    siz anladınız mı?'' ahmet güntan/ilk kan

    *mümkün olduğunca tesadüf süsü verin, kendinizi ifşa etmeyin.
    *arada bazı şeyleri sizden önce ve iyi hatırlamalarına izin verin.
    *konuşurken karşınızdakini şoka sokmayın. korkutmayın.
    *kuvvetle bastırdığınız anıları unutabilirsiniz, hatırlamakla bilinir olmanın dezavantajı samimiyetinizin sorgulanması olacaktır, ne yaşadığınızı anlamalarını beklemeyin, ifade vermeyin, savunmaya geçmeyin, insanlar anlayışsız ve acımasız olabiliyorlar.
    *istismar edip sizi hard disk olarak kullanmaya çalışanlara karşı tetikte olun.
    *hafıza güçlendirici besin ve tekniklerden ölümüne kaçın. merak etmeyin bu listeleri neredeyse size özel olarak hazırlayıp sunuyor uzmanlar, ne diyorlarsa tersini yapın. (b12 diyenlere gülümseyin.)
    *farkedip de üstün zekalı olduğunuzu düşünen olursa bırakın düşünsün. kendinizi anlatmakla yormayın. nasıl olsa unutacak.
    *acı verici olma potansiyeli olan anları beyninizde çiftleyin. örneğin en sevdiği tatlının x olduğunu söylediği an kafanızda o anı tekrar çevirin ve en sevdiği tatlıyı y olarak söylediğini de kaydedin. ilerde tatsız bir durum olduğunda anı karıştırma formülünü kullanarak bulanık hale getirmenize yardımcı olucak bu. o muydu bu muydu diye tereddüt etme imkanınız olsun, vahametinize göre anıları üçerleyin beşerleyin. krem karamel miydi, puding miydi, sütlaç mıydı, ananesi miydi, babanesi miydi, böylece güzelce delirip eeeh eytere bea diyin.
    *mümkün olduğunca her anın karikatürize edilmiş halini de hayal edip kaydedin. madem unutamayacaksınız bari komik hatırlayın.
    *hafızanızın ekmeğini yiyebileceğiniz alanlar seçin. attım hafızaya, yaptım. beyin bedava diyin kameralara.
    *tehlikenin farkındayım, her an hafızanızı kaybedecekmiş gibi kaybettiğiniz an ne yapacağınıza dair en az 5 farklı planınız olsun. bunları erişebileceğiniz yerlere koyun. mal gibi kalmayın.
    *ortalıkta ağlayıp zırlayıp bunun boktan taraflarından bahsetmeyin.
    *hayır lanetli değilsiniz.
    *intihar etmeyin.
    *bununla yaşayabilen insanlar var, zor, ama var.
    *iki gün uykusu kaçınca insomnia oldum diyenler gibi iki olay hatırlayıp hipertimezi olduğunu söyleyenler pıtırcık gibi doğarsa mr sonucu filan istemeyin, gülümseyin. geçmiş olsun diyin.
    *hatırlamadığınız herhangi bir şey olduğunda alzheimer oldum diye çığlıklar atıp kendinizi yerden yere vurmayın. ara ara beyninizin hata verip kapanması kadar doğal hiçbir şey yok. ayrıca başkalarının okul numaralarından size ne?
    *şarkı sözleri konusunda ne yapabiliriz bi fikrim yok, küçükken kral tv açıkken uyuyakalmışım ondan biliyorum sanırım esprisini yapabilirsiniz. gülüyorlar genelde.
    * yakın çevrenizdeki özel hayatınızdaki insanları size karşı kurdukları cümleler yaptıkları ya da yapmadıkları şeyler konusunda birazcık daha dikkatli olmaları konusunda tehdit etmeden uyarın. sizi her haltı aleyhlerine delil olarak kullanacak olmakla itham edip psikopata bağlamadan farkında olsun, nazik kibar ve yardımcı olsunlar.
    *bol bol dondurma yiyin. özellikle çikolata soslu. bunun konuyla alakası yok. severim aklıma geldi.
    *sabırlı ve sakin olun, unuttukları şeyler için onlara kızmayın, kendinizi değersiz hissetmeyin.
    *ama ayrımı da iyi yapın, yani cidden size değer vermediği için sevdiğiniz ya da önem verdiğiniz anları şeyleri hatırlamıyor unutuyor tekrar tekrar soruyorsa siktiri çekin. 2. kez düşünmeyin bile. silerken eliniz titremesin. sanırım en cikcikli tarafı bu çünkü hoşgörünüz bu sefer suistimale açık hale geliyor, senin gibi her şeyi de hatırlayamam ki canım ya diye diye üniversiteyi birlikte okuduğunuz yakın arkadaşınız okul bittikten sonra memleketinizi soruyorsa dediğim gibi siktiri çekin. o kadar da hatırlamıyor değiller. ve önem verdikleri şeyleri hatırlamak için not defteri ajanda türevi şeyler kullanıyorlar. kendinizi hırpalamayın, kandırılmayın da.
    *unutamam diyenlerin unuttuklarına şahit olacaksınız. üzgünüm. bu biraz ölümsüz olup tüm sevdiklerinizin ölümüne şahit olmak gibi. onlara kızıp hatırlatmayın. hafıza-i beşer nisyan ile maluldür.
    *kendinizi sevin. ben sizi seviyorum.
  • kendinizi "anıların hapishanesinde" hissetmek ister misiniz?
    kaliforniya’da yaşayan, 41 yaşındaki yönetici asistanı olan ve tıp literatüründe kısaca " a.j." olarak anılan bir kadın kişisel deneyimleriyle ilgili detayları hiçbir destek almadan mükemmel derecede hatırlayabiliyordu.
    işte, a.j. istemediği halde tüm anılarını da hatırladığından, kendisini anılar hapishanesinde hissettiğini söylemişti. benzer vakaya 1871 de rastlanmış, sendromun tanımlanması a.j. ile gerçekleşmişti.

    hipertimestik sendrom olarak da bilinen hipertimezi diğer ifadeyle hsam (highly superior autobiographical memory), ilk olarak 2006 yılında elizabeth parker, larry cahill, dr. paul tejera ve james mcgaugh tarafından hazırlanan bir makale ile bilim dünyasına tanıtıldı.
    nedenleri konusunda çalışmalar devam ediyor ve daha devam edecek gibi görünüyor.
    bir çalışma, hsam’li kişilerin, beyninin amigdala gibi belirli bölümlerinde hiperaktiviteye sahip olabileceğini, başka bir çalışma, beynin üst ve alt parietal lob gibi farklı bölgelerinde artan aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir.
    genetik olabileceği iddiası vardır. ayrıca, hsam'li bireylerin okb'li*lilerle benzer özellikler taşıdıkları da iddia edilmiştir.

    bir tarih öğretmeni olan hsam’li nicole donohue, utanç verici anları unutmak çok zor olabilir” diyor ve şöyle devam ediyor. " sürekli aynı duyguları hissediyorsun, anılar hep tazeliğini koruyor… ne kadar uğraşırsan uğraş, o anı akışını kapatamazsın. bu durum, açık yaralara sahip olmak gibidir, onlar sadece sizin bir parçanızdır."
    profesyonel bir ressam olan, yaklaşık 40 ülke içerisindeki her resmi, her duvarda, her galeri alanında hatırlayabilen hsam’li nima veiseh; unutmayı başaramadığım için affetmeyi deniyorum, diyor.

    dünyanın bir bölümü hatırlamak için çırpınıyor, aileler çaresizlik içinde. uluslararası alzheimer hastalığı derneği'nin raporuna göre; 2018 yılında dünya üzerinde 50 milyon civarında olduğu tahmin edilen demanslı hasta sayısının, eğer tedavi ve önleme konusunda büyük bir gelişme olmazsa 2030 yılında 82 milyona, 2050'de 152 milyona yükselmesi bekleniyor.

    hsam'lılar ise, unutmamanın avantajlarını mesleki alanda değerlendirirken, anılarıyla başa çıkmanın, geçmişi soğutmanın çabası içinde acı çekiyorlar.
    umarım, donohue açık yaralarının acısını hafifletebiliyor, veiseh affetmeyi başarabiliyordur.
  • bu kişilerin (bkz: eidetic memory)'si olanlardan farkı hafızalarında tuttukları anıların sadece kendi hayatlarına dair; şu gün şu kişiyle tanışmıştım, şu gün kendimi çok kötü hissetmiştim, şu gün ayakkabımı kaybetmiştim gibi şeyler olması. kitap okuyup unutabiliyorlar yani.
  • tüm yaşamınızı hatırlama hastalığı.
    düşünüldüğünde iyi gibi dursa da acılar ile yaşamak zorundasınız.
    yaşayan tarih kitabı olursunuz, beyniniz arama moturu.
  • insanoğlunun unutmak gibi büyük bir nimetten mahrum kalması, her şeyi en ufak ayrıntılarına dek bazı olaylar dizisi ile hatırlaması anlamına gelen hastalık.

    dünya üzerinde bu hastalıktan müzdarip 60 kişi olduğu söylenmekte. fakat uzmanlar bu hastalığa sahip insanların hatırladığını sandıkları şeylerin çoğunu hayal ettiğini ve aslında böyle olayların yaşanmadığını bir doğum günü partisi tertip edecek ispatlamışlar. doğum gününe katılan hipertimezi hastalarının yaşadıklarını iddia ettikleri vakaların hiçbirinin yaşanmadığı kamera kayıtlarıyla ispatlanmış.
  • son derece üstün otobiyografik bellek (high süperior autobiographical memory) olarak adlandırılan, yunanca aşırı anlamına gelen hyper ve hatırlama anlamına gelen thymesis kelimesinden türeyen hipertimezi sendromu, kişinin yaşamının büyük bir bölümünde meydana gelen olayların bütün ayrıntılarını ve bunlarla ilişkili her şeyi doğru bir şekilde hatırlamasıdır. yani kişinin zihinsel olarak geçmişe bir zaman yolcuğu yaşamasıdır. misal bir tarih sorulduğunda o gün neler yaptığını, neler olduğunu o gündeymiş gibi hatırlayıp anlatabilir.

    yapılan araştırmalarda hipertimezinin analitik düşünmeyi sağlayan ön beynin orta kısmı ve hipokampus bölgeleriyle alakalı olduğu öngörülüyor. bu kişilerin beynindeki amigdala bölgesinin normalden %20 daha büyük olduğu ve otobiyografik hatırlama sırasında amigdala ile hipokampus ve diğer beyin bölgeleri arasında yoğun bir etkileşim olduğu, hatırlama ve depolanan bilgilerin geri çağrılmasında beynin özel bir kod sistemi kullandığı anlaşılmış.

    bu sendromda bilinen ilk vaka olan jill price hatırladığı ilk anının 2 yaş civarında amcasının köpeğinden korkması olduğunu ve 5 şubat 1980 salı gününden itibaren, her şeyi hatırladığını söylemiş.
    hipertimeziye sahip bir diğer kişi olan nima veiseh bbc future’a “hafızam sanki video kasetler gibi. her gün sabahtan akşama kadar zihnimde oynatmaktayım.” açıklamasını yapmıştır.

    yapılan testlerde üstün otobiyografik belleklere sahip bu kişilerin ezber kabiliyetleri çok iyi olmadığı görülmüş. yapılan standart hafıza testlerinden ise sıradan ortalama puanlar almışlar. bu kişilerde geçmiş olayları düşünme eğilimi nedeniyle geleceği planlamada çok fazla zaman harcadıkları farkedilmiş. bu durum düşünme yeteneklerinin üzerinde olumsuz etkiliyor haliyle.

    avantaj gibi görülse de dezavantajları da var bu durumun. geçmişte yaşanan kötü olayları daha sık, sürekli ve ayrıntısına kadar hatırlamak olumsuz bir etkidir. o duygular o günkü gibi hissetmek gibi.

    bilimsel bir tedavi durumu henüz olmamakla birlikte bunun ışığında insanın hafıza kapasitesinin sınırları daha merak edilir hale geliyor.

    https://www.tandfonline.com/…0/13554794.2011.654225
    https://tr.qwe.wiki/wiki/hyperthymesia
  • rivayet olur ki, uyanıkken tanık oldukları herşeyi hatırlayan insanlar. tuhaf!
  • kısaca aşırı anımsama hastalığı.
  • aspergers ile karıştırılma ihtimali olan sendrom. doktronuza başvurmayı unutmayın.
hesabın var mı? giriş yap