• zeki yurdum insanın h2o nun su olduğunu görüp, h2o2 de de bi tane fazladan o olduğunu düşünerek oksijenli su adını taktığı bileşik.
  • çok oksidan bi maddedir. üzerine düştüğü canlıyı yakar geçer. şakaya gelmez. tetrapak makinalarında kağıdın sterilizasyonunda kullanılır. kağıt önce 80 derece civarındaki %35'lik hidrojen peroksit banyosundan geçer. böylelikle kağıt uzerindeki muhtemel her türlü canlı katledilir. sonra da merdanede sıkılır ve hava bıçaklarıyla hava üflenerek kağıt üzerinde kalabilecek peroksit tamamen uçurulur. yaaa.. oyle sütü alıp kafaya dikmek kolay tabi.. sonra millet soruyo.. neden bu sütler uzun ömürlü, içine katkı maddesi mi koyuyosunuz? hayırrrr!!! çok temiz çalışıyoruz işte görmüyon mu!! :)
  • eczanelerden alacağınız oksijenli su yani hidrojen peroksit(3%) ile yapılabilecekler;

    - elbiselerinizden pas dahil olmak üzere inatçı lekeleri çıkarır
    - sıcak su ile zeminlerinizi cillop gibi yapar.
    - birkaç damla ile bitkilerinizi coşturur
    - yarı yarıya su ile karıştırırsanız saçlarınız böyle bir platinimsi falan olur.
    - beyaz sirke gibi meyve ve sebzelerinizin üstündeki pestisitleri temizler. soğuk su ile 1/4 oranında karıştırın.
    - tavalarınızdaki yağı söker atar. klişe cümle ama seviyorsunuz.
    - yarı yarıya su ile karıştırıp ağız gargarası yapın. beyaz dişler merhaba.
    - buzdolabı ve bulaşık makinenizi silmek için superdir
    - banyo temizlemek için bombastiktir. şu silikon üstü küfler falan. uçar gider.
    - sivilcenizi ve lekenizi alır.
    - daha da seyrelmiş hali kulak içi wax ı alabilir ama tıp doktorları orada ne varsa kalmalı diyor. ellemeyin.
    - yine yarı yarıya karıştırın. ayaklarınızı içinde bekletin. mantar falan kalmaz. topuk falan da yumuşar.
    - kokan havlularınız varsa yarı yarıya beyaz sirke ile karışmış suda 15 dakika bekletin. sonra durulayın.
    - akvaryumu temizleyebilirsiniz. balıklar ölmez.

    işte böyle istenmeyen koku vay efendim küflü zımbırtılar varsa bu zımbırtı o organizmaları öldürür. olay bu.
  • yurtdışına ihrac edilen kuru incirlerin istisnasız 100%, yurt içinde pazarlanan ve tüketilenlerinin ise 80%'inde kuru inciri beyazlatıp daha güzel görünmesi için yıkama işleminde tuz ile beraber bolca kullanılan oksidan bir madde,

    sizlere bunları bu işin tam içinden aktarıyorum ve uyarıyorum, pazarda, otogarda, markette gördüğünüz tertemiz paketlenmiş kuru incirlerin neredeyse hepsi bu işlemden geçmektedir. pazarda köylünün getirip sattığı incir için söz konusu değildir tabi bu, o incirler en fazla tuzlu sıcak su ile yıkanmışlardır.
    güzel ambalajlarının içinde karton gibi bembeyaz sırıtanlardan basediyorum.

    bunun yanında, kuru incirden tammamen uzak durmaya gerek yok, nasıl ki kayısıda gün kurusu diye satılan kükürtsüz kara kuru kayısılar var ise, incirde de doğal ya da genellikle natural olarak satılan (hepsinde yazar belki ama doğal incir daha esmer durur kendini belli eder) özellikle tarişin doğal inciri (250 gr kilitli poşetlerde) ve eğer çevrenizde varsa tuğba kuruyemiş lerde satılan doğal incirlerin gerçekten doğal olduğunu söyleyebilirim.
  • yurdum deterjancıların tuzruhu diye sattığı sıvı. bu esnaflar bir zamanlar kezzabı da tuzruhu diye satıyorlardı.

    - hayırlı işler. hocam sen bilirsin; sülfürik asiti afyon'da* nereden temin edebilirim?
    - valla buralarda bulamazsın. ama istersen sana tuzruhu verebilirim.
    - yok yahu hcl işimi görmüyor. zaten zayıf asit, konsantrasyonları iyice berbatlaştırıyor.
    - istersen sana safından da verebilirim.
    - saf? ne kadar saf?
    - aha biz bu bidondan dolduruyoruz tuz ruhunu.
    - hocam bidonun üzerini okuyabilir miyim?
    - oku oku
    - ee bu hcl değil ki; h2o2?
    - valla biz tuzruhunu bundan yapıyoruz.
    - ???
    - vereyim mi?
    - yok ustam teşekkür ederim. ben istanbul'dan getirteyim en iyisi.
    - peki
    - hayırlı işler
    - sagolasın
    ...
    ...
    - (arkadaşa bakılarak) kaç lan kaç ardına bakma sakın!
  • mikroorganizmaları yok ederek kokuşmayı önlemesi amacıyla peyniraltı suyu tozu üreten firmalarca bilinçsizce kullanılan;kullandırılan, katalaz enzimiyle inhibe edilmediği takdirde doğrudan kanserojen bir hal alan saniter.
    koruyucu küçük bir önlem olarak yaz mevsiminde üretilen gofret,cips,bisküvi benzeri maddelerden uzak durulabilir.
  • earbud diye tabir edilen, özellikle kulak içi olan kulaklıkların tıkanması, bassları düzgün vermemesi sorununa karşı birebir çözüm sunan kimyasal madde.

    önce h2o2 bir şişe kapağına dökülür,
    daha sonra tıkanmış kulak içi kulaklığın lastik memeleri* çıkartılır, ve de kulaklığın ızgarası aşağı bakacak şekilde kapağın içine daldırılır.
    eğer oksijenli su gibi seyreltilmiş bir çözeltisi ise kulaklık birkaç dakika bu çözelti içinde bekletilir; yok eğer derişiği ise daha kısa süre de kalsa olur.
    kulaklık çıkartılırken yumuşayan kirler de daha bir güzel çıksın diye hafif bir çalkalama sureti ile ayrılır.

    ve de artık kulaklık eski kalitesi, ses seviyesi, bass kalitesine döner.

    not: bu metod kulaklığa hiçbir şekilde zarar vermemektedir, ama çok tıkalı diye de hidrojen peroksit haşince kullanılmamalı*.
  • kuru incirlerin çabucak kurutulmasını, rengini almasını sağlayan madde. bu madde yüzünden yüzbinlerce ton kuru incir dış pazardan iade edilmiş ve bizlere kakalanmak üzere iç pazara sürülmüştür.
  • dozunda kullanıldığında su gibi elzem ve çok işlevsel, dozu kaçırınca * sağlık sorunları ve ölüme götürebilecek kadar tehlikeli olabilen kimyasaldır, eczadır.

    kimya, tıp, eğitim, * ve sanayide kullanım alanı oldukça geniştir.

    ecza alanında antiseptik olarak kullanılır. yara üzerine değil, yaranın etrafına sürülmek kaydı ile açık yara ya da enfekte olan bölge mikroorganizmalardan korunur ve iyileşme sürecine katkı sağlanır. gazlı bez olarak bilinen sargı bezinde kullanılan "gaz", aslında hidrojen peroksitin beze emdirilmiş halidir.

    sanayi alanında ise, hem üretimin her aşamasında kimyasal girdi maddesi olarak hem de üretimin yan ürünü olarak yer alabilir.

    su kadar aziz bir kimyasaldır. pekçok reaksiyonun ve analizin gerçekleştirilmesinde hidrojen peroksit çözeltisi kullanılabilir. bu şekilde de laboratuar ortamında eğitim alanına katkı sağlar.

    iki hidrojen iki oksijen olarak formülize edilir. *

    gelelim sağlığa zararlarına.

    içildiği ya da cilde çok emdirildiği/maruz bırakıldığı takdirde meydana gelebilecek zararlardır. parmağınıza bir damla dökmek suretiyle de ne derece tehlikeli olabileceğini görebilirsiniz, -ki oldukça seyreltik halde ecza alanında kullanılır, vücudun -nispeten- tölere edebileceği dozda. yalnızca harici kullanılır. yani cilde temas ettirilebilir; dahiliye, yani içe * alınamaz.* parmağa döktüğünüzde, dökülen alanın hemen beyazladığını ve cildinizin "çürüdüğünü" göreceksiniz.

    içildiği takdirde;
    yutak ve sindirim sistemini tahrip eder.
    mide-bağırsak delinmesine yol açabilir.
    bağırsak kanserine sebep olabilir.

    olur da içilmiş ise, yapılacak ilk yardım tedbirleri; *

    asla kusturulmamalı ve bu suretle tahriş olan yol tekrardan bir tahribata maruz bırakılmamalı
    bol su içilmeli ve böylelikle çözelti seyreltilerek olası hasar en aza indirilebilmeli
    112 acil ile hastaneye sevk edilmeli.

    ayrıca sağlık bakanlığı'na ait

    alo 114 acil zehirlenme hattı

    veya

    ücretsiz 0 800 314 79 00 hattı aranarak olay anında gerekli bilgilendirilme alınabilir. ancak önceliğiniz 112 olsun derim,aardından ambulans gelene kadar siz ilkyardımınızı uygularsınız ilgili birimlerden alacağınız bilgilerle.

    ancak tek kişi iseniz, ambulansın size ulaşmak isteyeceği olasılığını göz önünde bulundurarak telefonu asla meşgul etmeyin. birden fazla kişi var ise, ambulans aranan telefon meşgul edilmeyip bir başka telefon ile alo 114 hatı aranabilir.

    bence bu entry'deki bilgileri bir kenara not etmekte fayda var.

    umarım kimsenin ihtiyacı olmaz bu hatlara, olursa da şimdiden geçmiş olsun.

    bir çaylaktan bilgiler bülteni daha dinlediniz. başka entry'lerde buluşmak üzere, hoşçakalınız.
  • hidrojen peroksit ameliyathane ekipmanları da dahil olmak üzere bir çok farklı ekipman ve sistemlerde -süt tankerleri de dahil- dezenfeksiyon amacı ile kullanılır. kalıntı bırakmadığı için klor türevleri yerine tercih edilir.

    aşağıdaki linkte hidrojen peroksit için malzeme güvenlik bilgi formu mevcut. burada madde 11'deki ld50 değerlerinde görülmektedir ki 910 mg/kg'a kadar da vücut tarafından tolare edilebilmektedir.

    http://www.akkim.com.tr/…f748688470c55ced48845c.pdf

    ancak hidrojen peroksit kullanımı kontrol altında ve denetlenebilir olmalıdır.

    bunlara ek olarak belirtmek isterim ki bir üst entry'de bahsedilen süt kaynatılırken olan patlamanın sebebi hidrojen peroksit değildir ve olamaz. kimyevi olarak böyle bir olayın vuku bulması mümkün değildir. örnekteki patlama tamamen kaynama olayının fiziki şartları ile ilgilidir.kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması olayıdı. sıvının buhar basıncı dış basınçtan fazla olduğu zamanlarda ise kaynamadan farklı şeyler olur.

    süt, üzerinde biriken kaymak tabakasının kaynama sırasında basınç oluşturmasını engellemek için karıştırılarak kaynatılır. eğer karıştırılmayacaksa da mümkün olan en kısık ateşte (genellikle kaynadıktan sonra) bekletilir. bu aşamada uygulamadaki hatalar genel olarak süt tencerede kaynatıldığı için taşma olarak görülür. biriken kaymak tabakasının altında oluşan basınç tabakayı yukarı iterek taşma diye tabir edilen basıncın atılmasına sebep olur fakat daha küçük bir kapta aniden ısıtarak kaynatılmaya çalışılan süt tabakayı yavaşça kaldıramayacağından oluşan basınç kaymak tabakasını delerek enerjisini boşaltır. bu nedenle örnekte cezvede öylece bırakılan süt (overheating nedeniyle) patlamaktadır. her seferinde de aynı sonucu verecektir.

    ayrıca uht sütleri kaynatmak doğru değildir. genel olarak süt kaynatılmadan tüketilmelidir. kaynama noktasına kadar ısıtılan sütü derhal kısık ateşte beklettikten sonra tüketmek besin değerlerinin korunması açısından en doğrusudur.

    süt özeti: kedi götünü görmüş yara zannetmiş*
hesabın var mı? giriş yap