• 1976 yapımı osman f.seden filmidir.

    sinematürk yazarı eylül fırtınası tarafından yazılmış, filme dair geniş bir yorum yazısı:

    "1970'li yıllara ait zeki alasya-metin akpınar filmlerinin bilindik lezzeti ve nüanslarını bünyesinde barındıran,duygusal ve hüzünlü yönü ile de benzerlerinden bir adım öne çıkmayı başarabilmiş,güzeller güzeli bir yeşilçam komedisidir.
    ikilinin nereden çıktı bu velet?,beş milyoncuk borç verirmisin? ve daha sonra çekecekleri aslan bacanak,petrol kralları,vay başımıza gelenler ve köşe kapmaca adlı filmlerinde de betimlenen "emekli amcası,yaşlı teyzesi,esnafı vb. ile eski istanbul mahallesi ve mahalleli ilişkileri" bu filmin de fonunu oluşturmuştur.
    danyal ile zeynel arasındaki çıkarsız ve çocuksu dostluk,danyal ve kendisinden utanan ergen oğlu arasındaki iletişimsizlik ve iç burkan ilişkileri,bekçi zeynel'in yüzünden akan saf duygularla polisliğe olan özlemi ve dr.şükran'a olan temiz aşkı,dr.şükran'ın duru güzelliği ve alçak gönüllülüğü,sultanahmet meydanı'nda gün ağırırken yapılan börekli poğaçalı kahvaltılar,her nedense hiçbir sabah parası çıkışmayan zeynel'e olan hoşgörüsü ile fırıncı,zeynel polis olabilsin diye arasında para toplayıp hırsız kiralayan fedakar mahalleli,babacan komiser hulusi kentmen...
    bütün bu unsurlar deneyimli yönetmen osman f.seden tarafından ustaca harmanlanmış,ortaya da tekrar tekrar izlense bile asla bıkılamayan bu hoş film çıkmıştır.
    filmin oyuncu kadrosu ali şen,hulusi kentmen,ekrem dümer,hakkı kıvanç,muadelet tibet,baki tamer,renan fosforoğlu,sabahat ışık gibi birbirinden değerli yeşilçam yüzleri ile doludur.
    zeki alasya ve metin akpınar ise her zaman olduğu gibi yine uyum içerisindeler.
    film boyunca çok iyi paslaşıyorlar ve sinerji yaratıyorlar.
    1970'lerin ortasından itibaren ürettiği çok sayıda film müziği ile "yeşilçam'ın sesi,nefesi"olarak nitelenebilecek cahit berkay'ın bu filmdeki müzikleri de tek kelime ile harikadır.
    bunca olumlu yanına rağmen filmin çok da önemli olmayan bir iki kusuru yok değil..
    filmin haraketli ve komik bölümlerini oluşturan ancak gereğinden çok fazla uzun tutulan iki sekans,filmin dokunaklı dramatik yapısını zedelemiş ve dengesini biraz bozmuş gibi duruyor.
    biri,perran kutman'ın kulak tırmalayan cırtlak sesinin hakim olduğu doğum sekansı,diğeri ise düzmece soygun sekansı..bu iki sekansta daha ölçülü olunsaydı,bu film çok daha değerli ve dikkate değer olabilirdi.
    bir zamanlar böylesi sevimli filmler çeken zeki alasya ve metin akpınar'ın şimdilerde oldukça soğuk ve mesafeli ilişkiler içerisinde olduğunu görmek üzücü.seyircinin huyudur, (ki bu dünyada da böyledir) çok ünlü oyuncuların kendileri ile özdeşleşmiş rolleri ile gerçek hayatlarını hep birbirine karıştırır.sanırlar ki,ayşen gruda gerçek hayatında da evde kalmış kız kurusudur.sanırlar ki, zeki ve metin gerçekte de aralarından su sızmayan,sıkı fıkı iki kafadardır.eski dönem filmlerinde sürekli manevi değerlerin yüceliğine ama en çok da dostluğun erdemlerine vurgu yapan zeki ve metin'in uzun yıllar süren beraberliği belki de sadece profesyonel bir ortaklıktan ibaretti,o yıllarda da şimdiki gibi çok farklı ve zıt uçlarda iki sanatçı idiler.nitekim özellikle metin akpınar,kendileri ve uzun süren ortaklıklarına ilişkin sorulara verdiği manidar ve imalı cevaplar durumun gerçekten böyle olduğunu gösteriyor.
    peki,o zaman bu filmlerdeki samimiyet,sıcaklık,yeşilçam büyüsü vb.diye sürekli vurgu yaptığımız kavramlar sahte miydi?bugün hala tekrar tekrar izlenen o tatlı yeşilçam filmlerinin arka planında katı ticari ilişkiler,kıskançlıklar,ayak oyunları mı yaşanıyordu?
    sözlerim direkt alasya metin akpınar'a değil.düşüncelerim,onlardan hareketle genele ilişkindir.elbette,kimse kimseyi sevmek zorunda değildir,oyunculuk profesyonel bir iştir.
    ancak yine de yazımı, zaman zaman kafamı kurcalayan bir cümle ile bitireceğim.
    "belki de yeşilçam senelerce bizi fena halde kandırdı."

    http://www.sinematurk.com/'dan alıntıdır.
  • bu filmde zeki alasya adeta döktürmektedir. şahsen bugüne dek zeki alasya'da böyle bir oyunculuk performansı görmedim.

    kesinlikle 10 numaradır.

    --- spoiler ---

    hele hele polis olamayacağını öğrendikten sonra sevgilisi ile konuştuğu park sahnesinde resmen oyunculuk dersi vermektedir.

    --- spoiler ---
  • dün akşam leyla ile mecnun dizisinin gönderme yaptığı, cahit berkay müzikleriyle insanı duygulandıran film.
  • zeki alasya ve metin akpınar denilince akla hemen komik filmler gelir tabi doğal olarak. ama bu öyle bir filmdir ki; acayip derecede hüzünlendirebilir adamı. çoğu sahnesinde gözyaşlarınıza hakim olamazsınız. bu sebepten ki; zeki-metin ikilisinin en değer verdiğim filmlerinden birisidir gözümde...

    not - eklemeyi unutmuşum. filmin hüzünlü sahnelerinde, etkileyici müziğiyle cahit berkay'ın da imzası vardır kesinlikle.
  • metin akpınar'ın gençliğe adım atan oğlu ile ilişkileri,oğluna harçlık çıkarmak için gecelere kadar araba yıkayıp,gece evde parayı oğlunun yastığının altına koyması gibi duygu yüklü sahnelerin mevcut olduğu güzel film..
  • zeki alasyanin her sahnede insani yardigi, komik ve duygusal film.
  • perran kutman'ın danyal'ın * dırdırcı eşi nermin'i canlandırdığı filmdir.nermin, danyal daha ağzını açmadan bir sürü çıkarımda bulunup ağlanıp sızlanan biridir. ayağında pijama üzerinde gecelik ve yelek. süper kombinasyon. fırında doğum sahnesi ile sanırım yeşilçamımızda ilk ve tek filmdir.
  • hayret! şu kadar entry girilmiş ama kimse yazmamış:
    bir osman f. seden filmi
  • şükran 'a ayar oluyorum. ne ister ki şu alem samimi insanlardan?

    tefeci mualla' yı gördükçe aklıma suç ve ceza romanı geliyor.

    danyal ve çaresizliği...

    mahalle kültürü...

    çok sıcak bir film. müzikler de ayrı bir güzel.
  • komedi diye başına oturanı ağlatan filmdir. ama gülmeden de duramazsın. öyle tatlı öyle karışıktır.
hesabın var mı? giriş yap