• hadislerden anlaşıldığı üzere toplamda yüzden az kişinin öldüğü bu haliyle savaştan ziyade çatışma olarak adlandırılması gereken olay.
  • kazdıkları 5 m genişliğinde boyunda hendek öyle mübarektir ki hani aklın olsa dersin 10.000 kişilik müşrik ordusunun her biri bir avuç toprak atsa hendek dümdüz olur. ama allah her şeye kadirdir.

    olan yine yahudilere oldu tabii.( beni kureyza ).kendileri leş, karıları kızları cariye oldu.

    boşuna ibadet etmişsin onca sene yahudi kardeşim, burda katledildin daha bir de cehennemde sonsuza kadar yanacaksın. hele köleler..

    hendekte şehit düşen 6 kişi için, 900 kişilik kabile kesildi. *
    daha komiği ne bilir misin? yahudiler hendek savaşında müşriklere yardım etti diye kesildi ama, yıllar sonra mekke feth edilince müşrikler affedildi. birde başlarda hendek kazımına yardım etmişler...
  • 31 mart 627 yılında, uhud savaşından (bkz: uhud savaşı) tam 2 yıl sonra mekkeli pagan araplar, yahudi beni kurayza kabilesi ile müslümanlar arasında medine ve sal dağı civarında gerçekleşmiş islamiyetin 3. ve son büyük savaşıdır.

    müslümanların komutanı: muhammed bin abdullah (abdullah'ın oğlu muhammed - islam dininin peygaberidir)
    mekkelilerin komutanı: ebu süfyan (tam adı ebu süfyan sahr bin harb bin ümeyye'dir. mekke'nin zengin ailelerinden harb bin ümeyye'nin öğludur. müslümanlara açıkca cephe almış savaşmış ancak mekke'nin fethi sırasında müslüman olmuştur)

    müslümanlar 3.000 piyade - mekkeliler 10.000 piyade ve 600 atlıyla savaşa katılmışlardır. savaşa mekkelilerin yanında ehabiş, kinane, tihame, gatafan, fezare, beni esed, ve necd kabilelerinden de paralı askerler katılmıştır. mekkelilerin bu büyük orduyla harekete geçtiğini haber alan müslümanlar selman-ı farisi'nin teklifiyle medine'nin stratejik yerlerine hendekler kazmaya başlamışlardır. sal dağında karargah kuran müslümanlar küçük gruplara ayrılarak hendeği korumaya ve muhtemel hendeği aşma girişimlerini engellemeye çalışmışlardır. mekkeli pagan arap ve yahudi beni kureyza'dan oluşan büyük ordu medineye gelmiş hendek etrafında kamp kurmuş, medineyi 27 gün boyunca kuşatma altına almıştır. 1-2 hendek aşma girişiminin dışında başka bir teşebbüste bulunmamışlardır. soğukların artması, yiyecek stoklarının tükenmesi ve çıkan büyük bir fırtına sebebiyle çadırların dağılması sonucu kuşatma etkisiz kalmış, askerler alanı bir bir terk etmiş, kuşatma büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmıştır. müslümanlar 6, mekkeliler 8 kayıp vermiş ve savaş müslümanların lehine sonuçlanmıştır.

    savaş adını şehrin etrafına kazılan hendeklerden almıştır.
  • yarım saattir oturmuş google earth içinde geziyorken şöyle bir mekke medine yapayım dedim. önce bir mekke'ye uğradım akabinde medine'ye geçtim. sağa sola bakınırken aklıma birden hendek savaşı geliverdi.

    dedim allah allah bu şehirdin her tarafı açık alan. bir de savaşla ilgili akademik makale okuyayım ve krokilere bakayım, akabinde google earth üzerinden bir kıyaslama yaparım dedim.

    günümüz medine'sinin uydudan görünümü bu şekilde.

    görsel

    bu da hendek savaşını anlatan bir kroki.

    görsel

    krokide bahsedilen ve medine şehrinin etrafını 3 taraftan kuşatan dağ var mı diye baktım. kuzeyden güneye doğru, şehrin batısında sela dağı, kuzey doğusunda ise uhud dağı mevcut. batıdaki dağların enlemesine uzunluğu 12 km'yi buluyor ve kesiliyor. medine'yi güneyden ve doğudan koruyacak başka her hangi bir ciddi yükseklik bulunmuyor. söz konusu dağlar ayrıca aşılması son derece mümkün olan dağlar. sağlam kayalardan oluşan tamamen volkanik tepeler.

    dedim acaba ben mi yanlış bakıyorum. krokide bahsedilen mescid-i nebevi ile kuba mescidinin arası gördüğünüz üzere epey uzak. gerçek harita üzerinden kıyas yapınca ise aralarındaki mesafe sadece 3km ve kuba mescidinin tasvir edildiği alan dağlık bir alan değil ve neredeyse düz diyebileceğimiz bir yer.

    sonra geliyorum bir diğer tuhaflığa, güneyden gelen mekkeliler, şehri sanki başka bir yerden şehre giriş yokmuşçasına kuzeyden kuşatıyorlar.

    şu uydu fotoğrafından da medine'den güney'e bakıyoruz ve şehire adeta sur işlevi verecek herhangi bir doğal engel bulamıyoruz.

    görsel

    hadi diyelim şehrin güneyinde o zamanlar dağlar vardı ve geçiş yoktu. bu sefer kuzeye sela dağından uhud dağına kadar bir hendek kazalım desek en basitinden 6 km yapıyor. hani istanbul surlarının haliçten marmaraya uzunluğu girinti çıkıntıları saymazsak 6 km. siz oradan hesap edin. aşırı büyük bir uzunluk.

    sonuca gelecek olursam tek bir cümle kuracağım.

    birisi sizi çok pis kandırmış olabilir.

    hele uhud savaşının yapıldığı alanla mescid-i nebevi arasındaki mesafe 4 kilometre. evet yanlış duymadınız 4 kilometre. yani müslümanlar savaş sonrası uhud dağına kaçarken, mekkelilerin zafer sonrası medineye girip '' gelin beyler bi medineye çay kahve içelim sonra dönüş yoluna çıkarız '' diyebileceği mesafe. hatta bundan 3-4 sene evvel 4km yi 16 dakikada falan koşuyordum öyle bir mesafe. üstüne üstlük savaş yine güneyden gelen medine'nin kuzeyinde oluyor. düşünsene, mohaç savaşındasın güney doğudan macaristana yaklaşıyorsun ama cephen batıda. öyle bir saçma durum söz konusu. ya harbiden günümüzde mekke diye bildiğimiz yer gerçek mekke değil ya da birileri bu savaşı yanlış anlatmış.

    birilerinin bu savaş konularına ciddi bir şekilde el atması lazım.

    zaten yukarıda bir arkadaş da benim fark ettiğimi fark etmiş tek değilmişim.
  • güneydeki mekke'den gelenlere karşı şehri savunmak için kuzeyde hendek kazılan savaş.

    birkaç islami siteye baktım, neden mekke'den gelenlere karşı şehrin güneyinde değil de kuzeyinde hendek kazılmış diye, "şehrin güneyinde oldukça sık bahçeler vardı. düşmanın buradan geçebilme ihtimali çok zayıftı." yazmışlar.

    arabistan değil sanki amazon ormanlarından bahsediyor mübarek.

    savaş alanının krokisi şöyle:
    https://www.dhbt.gen.tr/…uploads/2016/08/hendek.jpg

    not: haritada medine'nin güneyinde olan mekkelilerin saldırdığı uhud savaşı da medine'nin kuzeyinde yapılmıştı.

    çok ilginç olaylar bunlar aslında. hele the sacred city adlı belgeselden sonra araştırılınca gerçekten şok edici ipuçları...
  • dünyanın en saçma savaş bilançolarının olduğu savaşlardan biridir.

    3000'e 10.000 yapılan bir savaşta 6-8 kişilik bir kayıp olması süper bir oran gerçekten. savaşın ilk 3 dakikasından sonra efendi gibi* konuşarak tatlıya bağlamışlar bence.
  • adını savunma için medine şehrinin etrafına hendek kazılmasından alır. bu fikir ise iran asıllı bir sahabe olan selman i farisiden çıkmıştır.
  • 10.000 kişilik bir mekke ordusuna karşı 3000 müslümanın yaptığı savunma savaşıdır. o dönemler henüz müslüman olmamış savaş dehası halid bin velid, medine'nin içine giren bir gedik bulabilmiştir fakat mekke ordusu bitap düştüğü için geri çekilmiştir.
  • m.s. 627 yılında yapılmıştır...
hesabın var mı? giriş yap