• diğer adıyla, hba1c, glikozile hemoglobin, glycated hemoglobin.
    tanı değil takip testidir.

    hastanın 2-3 aylık kan glukoz düzeyi hakkında bilgi verir.
    %1 değiştiğinde hastanın glükoz düzeyi %30 değişmiş demektir.

    hba1c değerini kullanarak yaklaşık glukoz düzeyini tahmin etmek mümkündür.
    şu formül kullanılabilir:
    tahmin edilen şeker düzeyi = (28.7 × hba1c) - 46.7

    hba1c (%)…tahmin edilen şeker düzeyi (mg/dl)
    5…………….97 (76–120)
    6…………….126 (100–152)
    7…………….154 (123–185)
    8…………….183 (147–217)
    9…………….212 (170–249)
    10……………240 (193–282)
    11……………269 (217–314)
    12……………298 (240–347)
    *parantez içindeki değerler, %95 doğru olan şeker düzeyi aralığıdır.

    açlık kan şekeri 2,5 liraysa, bunun tahlili yaklaşık 20 liradır.

    -----------
    copy paste:

    kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. son yıllarda önemi ve halk arasında da bilinirliği artmıştır.geriye dönük olarak son 3 aylık dönemdeki kan şekeri düzenini gösterir. kan proteini olan hemoglobinin kan şekeri oranıyla orantılı olarak şekerle birleşmesi sonucu oluşur. doğal olarak eğer kan şekeri yüksek seyrederse hba1c de yüksek olur.

    hba1c tahlili ve diabet
    hba1c: kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. son yıllarda önemi ve halk arasında da bilinirliği artmıştır.geriye dönük olarak son 3 aylık dönemdeki kan şekeri düzenini gösterir. kan proteini olan hemoglobinin kan şekeri oranıyla orantılı olarak şekerle birleşmesi sonucu oluşur. doğal olarak eğer kan şekeri yüksek seyrederse hba1c de yüksek olur.

    hba1c nedir?
    kırmızı kan hücrelerinde glikozun bağlı olduğu hemoglobin yüzdesini gösteren bir ölçü birimidir. hemoglobin eritrosit dediğimiz kırmızı kan hücrelerinde oksijeni bağlar ve taşınmasını sağlar. kısaca hba1c son 2-3 ay içindeki ortalama kan glikozu düzeyini verir. hba1c tahlili doktorunuzca öngörülen periyodik aralıklarla ortalama ( 3-4 ayda bir) takip edilirse, vücudunuzun glisemik kontrolünüzün yıl boyunca nasıl olduğu konusunda bilgi verecektir.

    hba1c normal değeri nedir?
    normal değer % 4-6 arasındadır. %6.5’den küçük değerler kan şekeri düzeninin iyi seyrettiğini, % 6.5-7.0 arası değerler kabul edilebilir sınırları, % 7.0 üstü değerler kan şekerinin kötü seyrettiğini gösterir.bu hastaların dahiliye veya tercihen endokrin uzmanı doktorlar tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir.

    diabetliler ne kadar zamanda bir hba1c yaptırmalıdır?
    hba1c tahlili insülin kullanan diyabetlilerde yılda en az 4 kez, insülin kullanmayan diyabetlilerde ise yılda en az 2 kez bakılmalıdır.

    hba1c düşüklüğü hangi durumlarda olur?
    hba1c düzeyinin çok düşük olduğu durumlarda olabilmektedir bu kişilerde ortalama kan glikoz düzeyi çok düşük olduğundan hipoglisemi (kan şekerinin düşüklüğü) riski artacaktır. özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda beyin halen gelişimini sürdürdüğünden, düşük kan glikozu ile birlikte yineleyen ciddi hipoglisemi ve konvülsiyonlar(havaleler) beyne zarar verebilir. okul öncesi çocuklarda ciddi hipoglisemiden kaçınmak öncelikli hedef olmalı ve bu durumlarda hba1c tahlilinin önemi artmaktadır.
  • genel olarak bir anlam ifade etse de ortalamayı verdiği unutulmaması gerekir. zira 50 ile 250 ın ortalaması 150 olmaktadır. birisi hipoglasimi atağı yaratırken diğeri hiperglisemiye yol aldırır. (bkz: dikkat)
  • bir diğer adı glikolatlı hemoglobindir.

    glikoz kanda hemoglobin vasıtasıyla taşınır, bir hemoglobin ortalama olarak üç ay yaşar. dolayısıyla hba1c testi ile hemoglobinin üç aylık sürede glikoza ne kadar maruz kaldığını, hastanın üç aylık ortalama kan glikoz seviyesi hakkında fikir verir.

    sağlıklı bir yetişkinde kandaki değeri 5.7 den düşük olmalıdır. genç yaşlarda daha yüksek değerlerdedir.
    12-18 yaş arası 7
    6-12 yaş arası 7.5
    0-6 yaş arası 8
    değerinin altındaysa sağlıklı kabul edilir. bu değerlerin üstü diyabet tanısı konmasını gerektirir.
  • şeker hastasının karnesi.
  • günde en fazla 3 öğün beslenip aralarda bir şey yemezseniz bu değer de düşecektir. ağzınıza attığınız her lokma bir süre için şekerinizi yükselteceği için ortalamanıza da değiştirecektir.
  • kan şekerinin son 3-4 ayda (ki bir eritrosit ömrü kadar aslında) kontrol altında olup olmadığını anlamamıza yarayan glikozillenmiş hemoglobin. kan şekerine retrospektif bir bakış anlayacağınız.
  • hayatimin en onemli verisidir maalesef.

    ayrica kendisine hemo-goblin demeyi tercih ediyorum.
  • 7.2'den 6.0'a düşürmeyi hiç ilaçsız (teklif edildi ama reddettim) 3 ayda başardığım diyabetin kilit değeri. (trigliserid tetikler)

    aralıklar şöyle 5.7 altı sağlıklı, 5,7-6,4 gizli şeker, 6,5 ve üzeri diyabet.

    kendisi sadece sporla değil diyetle düşer. işin başında yakalarsanız diyabet olmayabilirsiniz ama 40'lı yaşlarda semptom göstermeye başlarsanız tarağı yersiniz.

    10 kilo verme (ideal kiloma geldim) ve diyabetik diyetle bu işi başardım gibi.

    3 ay sonra edit gelecek.

    şunu unutmayın tip ıı diyabet bir beslenme bozukluğudur.
  • hemoglobinin yaşam süresi 120 gün olduğu için aslında 3 aylık ortalama şekerinizi gösterir.eğer yüksekse üç aydır şekeriniz yüksektir.

    çoğu hastalıkta olduğu gibi diyabette de en önemlisi yaşam tarzı değişikliğidir.ilaçlardan mucize beklemek yanlış.

    aynı zamanda ne olursa bu değer ortalama bir değerdir.yani iki diyabet hastanının hba1c değerleri aynı olup birinin diabeti daha kontrollü diğerinde ise komplikasyonlar gelişmiş olabilir çünkü önemli olan glisemik variabilitedir.yani 2 ile 10 un ortalaması da 6dır 6 ile 6 nın da.sürekli bir yüksek bir düşük seyreden değerler komplikasyonların daha hızlı gelişmesine neden olur.bu yüzden özellikle insülin kullanan hastalar bu işin uzmanına gidip karbonhidrat sayımı yapmayı ve kaç ünite insülin kullanacağını hesaplamayı öğrenmelidir.
  • hemoglobin a1c, diğer ismiyle glikozillenmiş hemoglobin, şeker hastalığında tedavinin etkinliğini ölçmek, kimi zaman da şeker hastalığı tanısı koymak için kullanılan bir kan tahlilidir. hemoglobin a1c sıklıkla hba1c olarak da kısaltılır.

    hba1c, ölçümden önceki ortalama 3 aylık glukoz kontrolünü yansıtan, analitik stabilitesi yüksek, güvenilir bir indekstir.
    (bu sebeple, doktora gelmeden önceki son birkaç gün diyete dikkat etmenin sonucu etkilemeyeceği bilinmelidir.)

    testin uygulanması için hastanın aç olmasının gereği yoktur. diyet ve aktivitedeki son değişikliklerden etkilenmez.
    (açlık kan şekeri ölçümü gibi aç karnına kan alınması sonucu etkilemeyecektir; hastayı aç karnına çağırmak, hemşire arkadaşlarda sık karşılaşılan bir alışkanlıktır.)

    hba1c değerinin % 50'si son ayda, % 30’u ölçümden önceki ikinci ayda ve geri kalan %20’si ölçümden önceki üçüncü ayda oluşan glisemik değişiklikleri yansıtır.

    hba1c’de %1'lik artış ortalama plazma glukozunda 25-35 mg/dl artışa eşdeğerdir.

    hemogloglobinopatiler (talasemi, hbs, hbc, hbe, hbd), sferositoz, akut kan kaybı, retikülosit sayısında artış, fe eksikliği anemisi anormal eritrosit yarı ömrüyle ilişkili olarak hba1c değerini etkiler.

    vitamin c ve e kullanımı hb glikasyonunu azaltmaktadır. kronik karaciğer hastalığında ve hamilelik döneminde hba1c’nin azaldığı ve hipertrigliseridemi ve hiperbilirübinemi durumlarında ise arttığı görülmektedir.

    sadece hba1c > % 6.5 değeri ile diabet tanısı alan hasta sayısı, apg > 126 mg/dl değeri ile tanı konulan hasta sayısından 1/3 daha azdır.
    (ayrıca güncel yaklaşım, doğrulama amaçlı, apg’nin iki defa bakılmasını önerir.)

    hba1c ile diabetik mikrovasküler komplikasyonlar arasında lineer ilişki saptanmıştır. hba1c değeri ne kadar normale yakınsa tokluk glisemisinin katkı payı ön plandadır. aksine hba1c değeri arttıkça açlık glisemisinin katkısı daha çoktur.

    etnik farklılıkların hba1c’yi etkilediği ve her on yılda hba1c’nin % 0.1 lik artış gösterdiği bildirilmiştir.

    hba1c’nin > %6.5 ve apg >126 mg/dl değerlerinin diabet olarak kabul edilmesi ve hb a1’in ogtt’ye alternatif bir tanı yöntemi olarak benimsenmesi önerilmiştir.

    hba1c’nin %6 ve altında olması idealdir.
    hba1c’nin > %6.5 olması organ hasarları yönünden risk taşır.
hesabın var mı? giriş yap