• dogal gaz rezervlerinin hemen yaninda cikmaktadir.. dogal gaz da bilindigi gibi, petrol'un hemen yaninda cikmaktadir.. bu baglamda petrolden biraz uzakta çıkan bir gazdir helyum.. bunu ölçüp biçince, dünyanin en büyük helyum rezervinin cezayir'de oldugunu soylemek gerek.. mutsuzluk verici tabi. komsunda petrol var, ne bileyim dogal gaz var, senin milli maden'in beyaz show'da sesi inceltip komiklik yapmak, balon doldurmak için kullaniliyor.. insan söylemeye utanir..

    +ya haci işte bizim ülkede çok bor var.. uzay mekiklerinde felan kullaniliyor, gelecegin yakiti hatta o derece yani bu bor madeni...
    -bizde de helyum var.. balon falan sisiriyorlar. komiklik yapiyorlar soluyunca..

    çok fena çok.

    dev soyledi : her petrol olan yerde helyum çıkar diye birşey yok. petrol yataklarının yakınlarnda radyoaktif madenler varsa helyum bulunur.
  • (dünya üzerinde) gittikçe tükenen bir kaynaktır, elementtir. helyum uranyum'un bozulması ile oluşan yan ürünlerden biri olup atmosfere karışmayan kısmı petrol ve doğalgaz rezervleri içinde birikir ve bu kaynakların işlenmesi ile elde edilir. atmosfere karışan helyum ise atmosferin üst tabakalarına doğru yükselir ve bir daha geri gelmemek üzere uzaya kaçar. dünya'da önümüzdeki yıllarda ciddi bir helyum krizi yaşanacağı öngörülmektedir. konu uçan balonların nasıl uçacağından öte çok düşük sıcaklıklarda kullanılan en uygun malzemenin tükenişidir
  • özellikle göğüs silikonlarına basılsa acayip tutacağı kanaatinde olduğum havadan hafif gaz. "asla sarkmayacak!..", yeni ürünün sloganı da bu.

    hatta penis için bile yapılabilir yav.
  • evrende hidrojenden sonra en bol bulunan ve molekül kütlesi en düşük olan ikinci element.
    solunduğunda sesimizin tonunda insanlara komik gelen bir değişime sebep olur.
    bu durumun nedenini anlamak için ses dalgalarının nasıl oluştuğunu ve nasıl hareket ettiğini anlamamız gerekiyor. ses farklı ortamlarda, örneğin havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler. ses dalgaları havada yayılırken havanın basıncında küçük değişimlere neden olur. hava moleküllerinin yoğunlaştığı
    bölgelerde basınç yüksekken, seyrek olduğu bölgelerde basınç düşüktür.

    ancak ses dalgaları farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. örneğin 20°c’de havadaki hızı saniyede 344
    metreyken (yaklaşık 1240 kilometre/saat), aynı sıcaklıkta helyum gazındaki hızı saniyede 927 metredir
    (yaklaşık 3340 kilometre/saat). yani helyum gazı soluduğumuzda sesimiz havadakinden daha
    hızlı yayılır. ancak bu, dalgalarınfrekansının değiştiği anlamına gelmez. frekans belli bir zaman diliminde
    yayılan ses dalgalarının sayısı olarak tanımlanabilir ve genellikle saniyedeki titreşim sayısı yani
    hertz birimi ile ifade edilir. akciğerlerimizden gelen hava gırtlaktan geçerken titreşen ses telleri sesimizin
    oluşmasını sağlar. ses tellerinin saniyede kaç kere titreştiği oluşan sesin frekansını, frekans da sesin tiz
    mi, kalın mı olduğunu belirler.

    ---bilim ve teknik nisan 2015---
  • öss ye hazırlanan fen bölümü öğrencilerinin kimya derslerinde yakından ilişkide olduğu bir elementtir. ama bazı sivri akıllı kimya öğretmenleri sayesinde hep yanlış bilgilendirmelere konu olur helyum.. sorularla haşır neşir olanlar helyumlu düzenekleri bilirler. iki üç tane küre vardır, bunlar bir vanayla birbirine bağlıdır, musluğu açarlar helyumla öteki gazlar birbirine karışır tepkime olur vesaire. sonra da kısmii basınç falan filan. işin aslında böyle bir düzenek dünya üzerinde yoktur. sen manyak mısın kardeşim, millet saf halini bulacam diye kıçını yırtıyor, biz hakiki helyumu gidip başka gazlarla karıştırıp duruyoruz. özel şirkette yapsan o saat kapının önüne koyarlar valla. neymiş; öğrenci asal gazların reaksiyona girmediğini bilmeliymiş.. orta1den beri gayet de iyi biliyorlar..

    saf helyumu diğer gazlarla gönüllü olarak karıştırmak bir yana, elde bulundurmak dahi önemli bir meziyettir, özellikle savaş zamanlarında.. helyum yer kabuğundaki çatlaklardan yüzeye çıkan bir gazdır ve kaplıca, gayzer gibi odaklarda bulunur. a.b.d bu açıdan şanslıdır ve dünyada en büyük üretici konumundadır. nazi almanyası döneminde 30ların ortalarına doğru, zeplinlere koymak için amerikadan helyum istenmiş ancak bu reddolduktan sonra gaz bulamayan almanlar hidrojenli zeplinleri kullanmaya devam etmişler ve trajik sonuçlarla karşılaşmışlardır.

    helyumun dışında öss hazırlıkta saçmalanan diğer fen konuları da yok değil. 3000 timin 2000 adenin 500 fosfat diye giden biyoloji soruları da sivri zeka ürünü şeyler. kardeşim nasıl saydın, neyle saydın da koydun o molekülleri deney kabına.. damlalıkla mı damlattın, huniyle mi akıttın? var mı böyle bir yapılmış deney, bir örnek..

    fizikte ise sekiz on tane hereketli-sabit makarayı kurup ortamı şenlendirmeleri de aynı hesap.. ucuna ise genelde 10 newtonluk yük bağlıyorlar. 10 newton eder 1 kilo. o kadar düzenek kur ucuna 1 kilo yük koy. laz imam, laz müteahhit gibi kişiliklerin yanına bir de laz fizikçiyi eklemek gerekli bu durumda.

    helyumun kendisine, asıl yeri olan yıldızlara dönecek olursak bu gaz orta yaşlı yıldızlara özgü bir nişandır. yıldızın ilk dönemleride fazla bulunmaz, genç yıldızlar hayatlarının başında neredeyse tamamen hidrojenden oluşurlar ve bunları birleştirerek helyumu biriktirmeye başlarlar. yıldızın son dönemlerine doğru hidrojen azalmaya başlar, bu sefer helyum da nükleer reaksiyonlara daha fazla girer ve elementler sırasıyla üretilmeye başlar ta ki demir oluşana dek.. demirden sonraki basamaklar ise epey karışık bir konu içinde inceleniyor. (bkz: süpernova)
  • hellim peynirinden elde edilen gaz. peyniri bir poşete koyup püre haline getirirsiniz. sonrasında ise püre haline getirilmiş peyniri alttan ısıtmalı bir cam küpün içine koyarsınız. içerisi 78 derece olan bu küpün içinde peynir 10 gün aralıksız bekler. 10 günün sonunda poşeti açtığınızda elde ettiğiniz, helyum gazıdır
  • princeton'dan bir astrofizikci olan david spergel'in asagida bahsettigi gibi evrendeki en antika atomlardan biridir.
    "satin aldiginiz her bir balonda, bir kismi buyuk patlama'nin ilk birkac dakikasinda meydana gelmis atomlar bulunur."
  • sembolü: he

    atom numarası: 2

    atom ağırlığı: 4,002602(2)?g·mol-1 g/mol

    elektron sayısı: 2

    elemet serisi: asal gaz

    periyodik tablodaki yeri: 8a

    maddenin hali: gaz

    görünümü: renksiz

    helyum soy gazlardan (asal gaz) biridir. helyum gazı monoatomik, reaktif, renksiz ve kokusuz bir gazdır. helyum, basınçlı tanklarda kullanılabilir. helyum, evrende hidrojenden sonra ikinci en bol bulunan elementtir.

    helyum hidrojene göre daha ağır bir element olsa da çok daha güvenli olduğundan hava balonlarında kullanılır. zehirsiz bir gazdır. helyum soluduktan sonra beyaz show dan alışık olduğumuz o ses çıkar.

    helyum atmosferde çok bulunmasına rağmen pahalıdır. çünkü elde edilmesi zordur. sıvı havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilemez. bunun sebebi, helyumun atmosferdeki diğer bir çok gazın aksine joul-thompson katsayısının pozitif olmayışıdır. bu da onun sıkıştırılmak suretiyle sıvılaştırılmasını engeller ve de havadan elde edilmesini imkansız hale getirir. amerikadaki (abd) bazı doğal gaz yataklarında %7’ye varan oranlarda he gazı bulunmaktadır ki bu helyumun ticari olarak satılabilecek kadar üretilmesine imkan sağlamaktadır.
  • enteresan bir elementtir.
    son yörüngesinin doygunluga ulaşması için 8 elektron yerine 2 elektrona ihtiyacı vardır.
    hidrojenden sonra en hafif gazdır kendileri ve hidrojen buna çok özenir hidrojen helyuma benzemeye çalışarak doygunluga ulaşır(h2).
    eldesinde fraksyonlu destilasyon kullanılır.
    atom çapı 0.49a*dur
    8a grubunda bulunur ve soygazdır. bu sebepten reaksyon oluşturmaz.
  • ilk olarak 18 ağustos 1868 güneş tutulmasında, ingiliz astronom sir joseph n. lockyer ve ingiliz kimyacı sir edward frankland tarafından gözlemlenmiştir.
hesabın var mı? giriş yap