• priamos un 50 oglundan en buyugudur. babasinin yasi itibariyle ayni zamanda ordu komutanidir.
    ilyada da sonu gercekten cok aciklidir: troya nin koruyuculari ares ve afroditin yaralanip savastan cekilmesiyle yapayalniz kalir. onu goren ve can yoldasi (sevgilisi de oldugu soylenir) patroklos un intikamini almak icin yanip tutusan akhilleus hemen yanina kosar. hektor u hep koruyup kollayan zeus bu kez onu kendi haline birakir cunku altin terazide hektor un ecel gunu hades e daha agir basmistir. athena nin kendi mizragini akhilleus a verdigini goren hektor tanrilarin onu kaderine terk ettiklerini anlar ama onuruyla savasir. girtlagindan aldigi kilic darbesi ile olur. hektor un olmeden onceki tum yalvarmalarina ragmen akhilleus cesedini troya ya teslim etmez. akha askerleri “eskisine gore cok daha yumusak” bulduklari hektor u kilictan gecirirler. bununla da kalmaz akhilleus: cesedi tendonlarindan delerek arabaya baglar ve toz toprak icinde troya etrafinda surukler. bunu goren andromakhe bayilir, ordunun morali zaten yerle bir olmustur.
    bir sure sonra priamos akhilleus un barinagina gider ve ellerini operek ona oglunun cesedini vermesi icin yalvarir, ondan kendi babasini aklina getirmesini ister. kral olen oglu, guclu savasci babasi icin aglasir. akhilleus gozyaslari icinde hektor un bedenini yikar ve babasina teslim eder. hektor hak ettigi gibi bir cenaze toreniyle ugurlanir.
    kanimca ilyada nin asil kahramani akhilleus degil hektor dur. onun gibi unun pesinde kosmaz, sadece vatanini savunur. aile babasidir, guclu ve zekidir, duygularinin esiri olmaz. ayrica kendisine cok cok yazik olmustur. akhilleus tan nefret edisimin baslica nedenidir zaten.
  • troy filminde brad pitt'in şahsi karizmasından ötürü bazı dallamalar tarafından kendisi yerine aşil'in tarafı tutuldukça beni sinirden deliye döndüren, has anadolu çocuğudur hektor. aşil gibi anasının ve hatta tüm yunan pantheonunun torpiliyle kazanan, ölümsüzlüğüne güvenen şımarık ve kan dökücü bir ruh hastası değil, vatanını savunan usta bir savaşçı, iyi bir aile babası, fedakar bir ağabeydir. her şeyiyle gerçek bir kahramandır, ölümsüz ve öfkeden deliye dönmüş bir ölüm makinesinden korkup kaçmak onun kahramanlık vasfını yitirmesine neden olmaz, sadece insan olduğu gerçeğini hatırlatır bize.
  • soyadını hatırlamadığım, sanırım hafif deli çanakkale'li bir vatandaş.bu eleman kafayı truva savaşı ile bozmuş ve adını hektor olarak değiştirmek için mahkemeye başvurmuş.mahkemenin isim türkçe olmalıdır gerekçesiyle başvurusunu reddetmesi üzerine karara itiraz etmiş ve hektor'un bir anadolu kahramanı olduğu, bu yüzden hektor isminin 100% türkçe sayılması gerektiği üzerine belgeler sunmuş mahkemeye.
    sanırım hakimin kafasını yeterince şişirmiş olacak ki hakim "tamam lan adın hektor bundan sonra" olarak özetlenebilecek bir karara varmış.niye yazdığıma gelince adını hektor olarak değiştirmek isteyenler varsa sözlükte önünüzde bir engel yok yani.
  • kardesi paris`in uckur davasindan falan degil aslinda 3 cadaloz yunan tanricasinin (aphrodite, athena, ve hera) hangimiz en guzel kapismasinin bir sonucu olarak erken yasta vatan savunmasinda gocup gitmis olan anadolu kahramani, truva prensi. tarihin ilk guzellik yarismasinda (bkz: uc guzeller destani) zorla juri yapilmistir paris. 3 tanrica da farkli farkli rusvet(memleketin havasinda suyunda var birseyler ama...) sunarlar . dunyanin en guzel kadinini oneren aphrodite`i secer ama kadinin evli oldugundan falan haberi yoktur o sirada, cocuk yillardir bos yere agabeyinin olumu icin suclanmaktadir. asil suclu evli oldugunu bildigi kadini sirf guzelligi tescillensin diye elin adamina peskes cekmeye kalkan ask ve guzellik tanricasi (bu guzellik tarafini bu yarismaya borclu galiba) aphrodite ve en guzel secilmemeyi kaldiramayacak kadar ezik olan ve hinclari, nefretleri kimseye bir kotulukleri olmayan, insancil, uygar truvalilarin katliami ve guzelim sehirlerinin yakilip yikilmasiyla ancak gecen biri bas (!) tanrica (evlilik munasebetiyle), oburu bilgelik (!) tanricasi bu iki tanricadir. tanricaliginizdan, lakabinizdan utanin diyorum kendilerine buradan. pek feminist gecinen athena hanimin, truva yok olunca bu sefer de yunanlilara karsi donmesi, onlara musallat olmasi da bir ayri rezilliktir...
    yani, anne babasina iyi bir ogul, karisina mukemmel bir es, ogluna sevecen bir baba olan, olumlu olumsuz herkesin sevdigi, saydigi tanrisal hektor bir hic ugruna olmustur aslinda.
    akhilleus da kahraman falan degildir. annesi olumsuz olan bu yari olumsuz antik cag terminatoru cocukken annesinin ugraslari sonucu sadece tek topugundan yaralanabilir hale getirilmistir, buna ragmen tanri hephaistosun elinden cikmis essiz bir zirh kusanip da cikar savasa ve bir de athenanin uckagitlarina ve mizragini bizzat elleriyle yonlendirmesine ihtiyac duyar olumlu ana-babadan dogma, tek ozelligi vatan sevigisi, gorev duygusu ve gururu olan hektor`u oldurebilmek icin. sikiyorsa ayni sartlarda karsilasmaya kalksaydi hektorla bakalim kim yusuf yusuf oluyor, kim kimi olduruyor. ki aslinda 10 yil boyunca tum insan-ustu avantajlarina ragmen akhilleus tirsmistir hektorun karsisina cikmaktan, sakinmistir; taki patroklosun olumuyle kafayi siyirincaya kadar. hatta, hektor bu akhalilarin hepsinin gozunu o kadar korkutmustu ki olusune bile her biri mizrap saplamaya baslamadan once tereddut etmislerdi. oyle buyuk bir kahramandi yani, degerini bilmek gerekir, akhilleus daha iyi savasciydi falan gibi laflara da asla inanmamak gerekir. teknolojik ustunlugu vardi bir tek beyefendinin.
    az aglamadim hektor`un arkasindan, boynumda hala portresi olan bir kolye tasiyacak kadar fanatigiyimdir ayrica.
  • anadolu'nun işgalci güçlere karşı savaşan ilk kahramanı.
    hektor öldü. truva çöktü. anadolu'nun zenginliklerine göz diken. helen'i bahane edip savaş çıkartan, agamemnon ve diğerleri savaşı kazandı. birleşik akhalar'ın güçleri agamemnon, menelaos, odesseus, achilleus ve diğerleri muhteşem bir uygarlığı çöktürdü .
    ikibinbeşyıl sonra mustafa kemal ve anadolu gençleri bu kez hector'un ve truva'nın öcünü aldı.
    bu kez yenilen hector değil, kuyruklarını bacaklarının arasına kıstırıp kaçan işgalci güçler oldu.
    bu işin ironisi çanakkale savaşında ingiliz gemilerinden birinin adının agamemnon olmasıydı.
    rahat uyu hector senin savaşın ikibinbeşyüz yıl sürdü ve sen kazandın.
    anadolu'nun hektorları ikibinbeşyüz yıl sonra da olsa, yine işgalci güçleri bağrından söküp attı.
  • 10-11 yaşında ilk hikayesini okuduğumda zırıl zırıl agladığım, achilleusa küfürler savurduğum, hayallerimde yaşattığım, sezen aksunun yaktılar halimimi şarkısının bana her daim kendisini hatırlattığı, boynumdan hiç çıkarmadığım bir yüzü truva atlı, öbür yüzü kendisinin portresine sahip kolyemin, truva takıntımın ve dolayısıyla nickimin sebeplerinden biri, biricik kahramanım benim. bir diğer truvalı kahraman için (bkz: aeneas).

    achilleus cok iyi işleyen bir ölüm makinesidir, ama hektor gerçek kahramanıdır truva destanının. achilleus karı kız meselesine savaştan çekilecek ve silah arkadaşlarının hektorun önderliğindeki truvalılar tarafından öldürülmesine seyirci kalacak kadar kahramanlıığın ksinden uzak bir zatken, hektor o devasa yunan ordusu kentinin dibinde bittiğinden biri kurtuluşun olmayacağını, kendisinin de kentin de yokolacağını anlamasına rağmen sonuna kadar vatanını savunmuş, asla yılmamış, ölümü göze almıştır, yunanlılara kök söktürmüş, achilleus dahil hepsinin kendisinden çekinmesine yol açmıştır. sonunda da sadece ve sadece insan olan bu gerçek kahramanımız sadece topuğundan öldürülebilir olmasına rağmen kendisini tanrı ili zırhlarla korumaya alma gereksinimi duyan, yetmezmiş gibi bir de savaşırkan tanrılardan yardım alan bir zibidi tarafından kalleşce öldürülmüştür.

    yunanlılar ve achilleus kendisinden o derece tırsmış, bezmiş, nefret etmişlerdir ki, ölüsüne saygı göstermezler. achilleusun arabasının arkasında surlar etrafında ölüsünü sürüklemesi haricinde, kendileri de tekmeler, mızrak batirir "bu muymuş korktuğumuz adam" diyerekten. sonra da çürüyüp gitsin, olması gerektiği gibi gömülemesin de öbür dünyada huzur bulamasın, cesedini köpekler yesin gibi adice düşüncelerle bir kenara atıverirler hektoru. ama tanrıların karışması, babasının cesareti ile sonunda truvaya geri götürülür ve hakettiği cenaze törenine kavuşur. ilyada da burada biter zaten... truva savaaşında ne olup bittiğinin geri kalanını gene homerosun odysseiası başta olmak üzere farklı farlı mitlerden öğreniriz. bunlar gösterirki yunanlıların hektora hıncı ölüsüne saygısızlıkla dinmemiştir. truva şehri düşünce biricik oğlu bebek astyanaksı da annesi andromakhenin bağrından söküp surların en tepesinden asagi firlatirlar, param parca olarak ölür bebecik, büyüyüp de babasının öcünü almaya kalkmasın, babası gibi başa bela olmasın diye. bunu yapan odysseus da bir başka nefret ettigim zattır zaten. truva savaşı sonrası sürüm sürüm sürünmüş olması ek mutlu eder beni.
  • o değil de herif zaten achilles karşısında güçsüz kalan taraf, buna rağmen tanrıların çevirdiği antin kuntin işlerle ölüp gidiyor. hektor achilles'e mızrak atar ama sonra başka mızrak bulamaz zira tanrılar bunu kardeşi paris'in görüntüsüyle kandırmışlardır, kalır öyle sap gibi mızraksız. ama achilles efendi bi mızrak atar hoop o mızrak hemen eline döner falan filan. lan adam gibi dövüştürseniz achilles muhtemelen gene yenecek zaten, ekstra pisliğe ne gerek var. ne iğrenç adamlarmışsınız siz yunan tanrıları, boşuna değil artık kimse tapmıyor size.
    ccc hektor reyis <3
  • troy filminde aiasa attıgı kafayla anadolu insanı oldugunu kanıtlamıs karakter
  • troy filminde azicik daha kondisyonu olsaydi achillesin eline verecek olan kahraman, neymis savasacagin gunun aksami sevismeyeceksin.
  • kendisini unutmadik, unutturmayacagiz! (şimdi boyle degince 3000 yillik davalari aciyormusum gibi oluyor.. kinci bir ulus oldugumuzdan intikamimizi eninde sonunda, gidip once 400 sene yunanistani elde tutup sonrasinda bunlari sakarya ve bas kumandan muharebelerinde yenince kinimiz durdu zannetmis olabilir bu yunanlilar.. sikko bir türk milliyetciliginden öte anadolulu olarak, yani türk olmaktan öte anadolulu olmaktan gurur duyarak soyluyorum ki 3000 sene once kirilan kalpler düzelmiyor asla.. )
hesabın var mı? giriş yap