• hekate anadolu orijinli bir tanrıcadir, kültü ve miti daha sonra yunanistan'a yayilmistir. gunes soylulardandir. gunes tanrisi helios atasidir. babasi perses'tir. uc yuzlu olarak bilinmesi ayla ozdeslesmesinden ileri gelir. hekate aysiz geceleri ya da ayin son dordun evresini simgeler. genel anlamda artemis'in son yuzu oldugu soylenebilir.

    ay disilikle oldukca ilgili oldugundan, hekate'nin kadinlıgin son donemlerini de simgeledigi soylenir.

    (hilal ay: bakire, genc kiz -selene, artemis ki basinda bakireliginin simgesi olarak hilal tasir; dolunay: anne, diana -roma mitinde klasik artemis'i andirmasina karsin annelik ozelligi efes artemis'ini cagristirir- , selene ki aydinlik gecelerde hukum surer, kararan ay: olgun kadin, hekate, cerridwen)

    buyu ile iliskisinin disinda olum ve yasam tanricasidır. kararlarda ve donum noktalarinda buyuk onem tasidigina inanilir.

    orpheus'un dizelerinde adi siklikla gecer.
  • anadolu kökenli bir tanrıçadır. hekate’ye ait coğrafi çeşitliliğe dayanan farklı ritüellerin olduğu bilinmesine rağmen tek tapınağı muğla’daki lagina hekate kutsal alanı’dır. hekate, ay, büyü ve yol ayrımları gibi özelliklerin yanısıra yiyecek yetiştirme ve mahsüllerle de ilişkilendirilir. tarımın sırlarını sadece kadınların bildiği dönemlerde harmanlanan mahsül hekate’yi sembolize eder.

    denizlerin esintisi, gökyüzünün aydınlanması ve yeraltının sessiz ağıtları onun kontrolünde gerçekleşir. hekate’nin eşsiz ilahiliği doğurganlık, üretkenlik ve hayatın döngüsü ile ilişkilidir.

    feminen arketipin yüzyıllar süren baskılanması sonucu şeytanlaştırılan hekate oysa dengedir. farklı olanı kabul etmeyi öğretir ve adildir. karanlığı ve ışığı taşır. yol ayrımlarında siz hangi yoldan gitmek isterseniz öyle görünür.
  • kotu bir tanri olarak outcast edilmeden once

    demeter ve persephone ile bir trinity olarak gorulmekte idi ama lakin sonra tek basina ayri bir godess olarak yoluna devam etmistir artemis ile benzerlikleri ki gozden kacamayacak kadardir ve cogu zaman ikisi birbiri ile karistirilmistir tabii artemisin diger adlarinin hekatos ve hekatebelos vs olmasi ve zaman zamanda kalliste olarak da anilmasi cabasidir ayni sekilde hakate nin artemis olarak anilmasi veya diger adlari diktynna ve britomaris diye ayni sekilde kafa karistiricidir... ama zaten asil gece karanligin ve kotu buyunun tanricasi olarak romalilar tarafindan ciddi olarak tapinilir... fakat sonuc olarak selene ve diana yida unutmadan ayni sepete katarak hepsi moon indexlidir ve degisik point of view lara verilen isimlerdir ve bu point of view lardan hecate benim en hosuma gidenidir (bkz: smiley koydum)
  • ay tanrıçası büyücü kötü ruhlu hecate'dir aslen.. shakespeare ve diğer bazı yazarlar tarafından hekate olarak kullanılmıştır
  • ay, cehennem ve denizin, uc bicimli tanricasi. zeus ile demeter'in ya da titan perseus ile asteria'nin kizi oldugu sanilir. onun icin, kamer ayinin sonunda sunaklarin uzerine armaganlar konur, denizcilerin koruyucusu, yolculuklarin iyi gecmesini saglar. buna kar$ilik, insanlara gece yaratiklari, hayalet, hortlak turevi $eyler gonderir.

    ayrica, (bkz: cron)
  • hesiodos onun için söyle yazar:

    zeus herkeslerden üstün tuttu onu ,
    pahali armaganlar verdi ona ,
    payi vardir onun karalarda , ekinsiz denizlerde ,
    yildizli göklerde bile payi vardir,
    ölümsüzlerin saygisi büyüktür ona ,
    bugün yeryüzünde kurban kesen her ölümlü
    hekate’nin adini anar yakarislarinda,
    kimin dilegini iyi karsilarsa o tanriça
    onun elde edemeyecegi sey yoktur,
    ona bütün mutluluklari vermek elindedir,
    ünlü gaia ile uranos’un bütün çocuklari
    kendi paylarindan pay vermislerdir ona.
    kronosoglu ona karsi zor kullanmadi hiç,
    ilk titan tanrilar arasindaki yerini
    elinden almadi zeus hiç bir zaman,
    ilk tanrilik payi hekate’nin
    oldugu gibi kaldi elinde.
    tek kiz evlat oldugu halde bu tanriça
    yerde , denizde ve gökte paysiz kalmadi,
    tersine bol pay aldi zeus’un tutmasiyla onu.
    kim hosuna giderse hekate’nin
    yardim görür ondan , destek bulur onda .
    meydanlarda kalabaliklar içinde
    kimi isterse onu parlatir hekate
    diledigi savasçiya yardim eder ,
    diledigine verir basariyi , sani serefi.
    kurultaylarda saygin krallarin yanindadir.
    insanlar arasindaki yarismalarda
    tanrisal gücü ile ise karisir,
    zaferi kazanan alir ödülü
    ve seref kazandirir yakinlarina.
    binicilerden de diledigine yardim eder ,
    belâli engin denizlere açilanlara da
    bas vururlar hekate’ye ve yeri sarsan tanriya,
    bereketli av saglar onlara soylu tanriça
    ya da tam basaracaklari sirada
    avlarini alir ellerinden cani isterse .
    hermes’le sürüleri üretir agillarda :
    öküzleri , keçileri , ak yünlü koyunlari
    azaltir ya da çogaltir gönlünce.
    anasinin tek kizi oldugu halde
    ölümsüzler arasinda yeri büyüktür hekate’nin
    zeus gençligin besleyicisi yapmistir onu.”

    yunan mitolojisinde hekate’nin üç yüzden bakire olani, diger iki yüzü olan persephone esi olan kadini ve demeter da yasli kadini temsil eder. roma mitolojisinde ise diana (dolunay ve yeryüzü), proserpina (ayin evreleri ve cennet), hekate (yeniay ve yeralti) seklindedir.
  • gecenlerde 2000 yillik bir comlek uzerinde ciplak tasvirini gordugum, yanimdaki arkeologun "hekate de acmis be!" demesi uzerine gozumden dusen, hayal kirikligi yasatan tanrica. ulan dunya! sen ne adi seysin!...
  • hakkında ilginç bir flood'a rastladım bugün, troll mü bilmiyorum.
  • artemis ile bağlantılı bir tanrıçadır. asteria ve perses’in çocuğu, ve direk olarak titan soyundandır. iyiliğini tüm ölümlülere sunmakta olan hecate maddesel refah, toplumda sözü geçme, çarpışma ve sporda zafer bahşetmektedir. balıkçıların ağlarına bolca balık gelmesini, büyükbaş hayvanların daha büyük olmasını sağlayacak güce sahipti. gençliğin gelişmesine yardım etmesi için dualar edilirdi hecate’ye.
    hecate zamanla büyüyü yöneten tanrıça olarak görülmeye başlandı ve gölgeler dünyası ile ilişkilendirildi. büyücülere her iki elinde bir meşale ile, veya kısrak, köpek gibi hayvan formlarında görünürdü. büyüyü keşfettiğine inanılırdı ve efsaneler aeetes ve medea gibi büyücülerle ilişkilendirmiştir. daha sonra circe’nin annesi olarak da tasvir edilmiştir. bir büyücü olarak hecate’nin kavşakları yönettiğine inanılır ve buralara üç vücutlu veya üç kafalı bir kadın formunda heykelleri dikilir, bunlar genelde kırsal bölgelerde yer alır ve sunak niyetine de kullanılırlardı.
  • kelenderis kazısında yeni bir figürini ele geçmiş hekate'nin. helenistik döneme ait olduğu düşünülüyor. kazı başkanının açıklamasına göre kelenderis, lagina'da beş yılda bir, hekate onuruna düzenlenen yarışmalara katılan kentlerden biri ve hekate'yi kutsal kabul ettiğinden lagina'ya saldırmayacağına dair bir pakt da bulunuyor.

    figürin klasik hekate tasviri şeklinde, 3 başlı bir kadın. helenistik sanatın dökümlü kıyafetleri ile saç stillerini yansıtıyor ve konu döneme ait seramiklerle aynı tabakada bulunmuş.

    (bkz: #155512567)

    sütü çilekli
hesabın var mı? giriş yap