6 entry daha
  • dünya üzerinde ayakta kalmış tek hekate tapınağına sahip kült merkezi, kutsal kent. entry'nin neopaganizmle ve astroloji saçmalıkları ile ilgisi yok, baştan belirteyim.

    lagina türk arkeolojisi tarihi bağlamında çok önemli bir yere sahip zira osman hamdi bey'in kardeşi ile birlikte bizzat yürüttüğü kazılardandır.
    bilinen tarihi mö 3000'lere kadar gidiyor, protogeometrik/submiken dönemlerine ait de kalıntılar mevcut. lagina bir karia kenti; haliyle dor, ion ve roma sanatlarına dair komplike kalıntılar söz konusu.

    kentin çok yakınında bulunan stratonikeia siyasi merkezken, lagina bir kutsal alan olarak kalıyor ve iki kent arasında bir kutsal yol var. zaten tapınağın güneybatı kapısı bu yoldan gelenler için en gösterişli kapı olarak tasarlanıyor. tapınağın naos'unda, tanrıçanın yeraltı ile bağlantısına adına bothros aracılığı ile sunu yapıldığı görülüyor. kutsal alana girdiğinizde, eğer hekate'ye dair biraz bilginiz varsa, tüm o güneşe, cırcır böceklerine rağmen bir bunalma hâli geliyor. bana öyle oluyor her seferinde yani.

    bothros ve yeraltı demişken hekate, 12 olymposlu'dan önce var olmuş ve titanomakhia'da zeus'un tarafını tutmuş tek titan. homeros destanlarında karşımıza çıkmaz, kendisine dair en eski bilgi kaynağımız hesiodos'un theogonia'sı. titanların yenilişinin ardından, üç büyük tanrı denizleri, yeraltı ve gökyüzünü paylaşır ama hekate'nin bu üç nosyon üzerindeki hakimiyeti değişmez. hekate, hades'e ruhları taşır, bir anlamda hermes'in üstüdür. yol göstericidir.

    antik metinlerde hekate'nin bahsinin geçtiği her pasajda korkutucu, bunaltıcı bir hava ve yoğun bir karanlık tasviri söz konusu. sıfatları; köpeklerin lideri, yıkıcı, yok edici, yeraltının hanımı, dönüm noktası, üç vücutlu* kirletici azog*

    hekate yeryüzüne çıktığında, karanlıkta fısıltıların, derinlerden gelen çığlıkların duyulduğu; yılanların toprak üzerinde, ağaç diplerinde birbirlerine dolandığı anlatılır. köpekler geceleri havladığında ruhlar yeryüzündedir ve arkalarında hekate vardır, gibi anlatılar ay tanrıçasını, galadriel'in one ring'i frodo'dan almış haliyle eşleştiriyor beynimde. hekate'nin çoğu tasviri sırt sırta vermiş üç kadın ya da üç başlı kadın şeklindedir; üç yol ağızlarında bulunduğu tahmin edilen heykeller, tanrıçanın “yol gösterici” sıfatının betimlemesi olarak düşünülebilir. bir elinde meşale, diğer elinde bıçak tasvirleri görülür ve yanında genellikle köpekle tasvir edilir. homerik ilahilerde “her yol ağzında ben, hekate, ayı elinde tutan”, “toprağa sığmaz hekate” gibi bayağı korkunçlu anlatıları var. zaten hâlâ dünyanın her yerinden bildiğiniz “hac” görevi için gelen “inananlar” var. *
    tapınağı dolunay ışında izleme şansınız olursa sakın kaçırmayın derim.

    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap