• ordusunu somali ve cibuti seferlerine çıkararak, mısır'ın gücüne güç katmış firavun. luxor'daki mezarına gücünü sembolize eden resmini yaptırmış, kendini sakallı olarak resmettirmiş kadın. ya da tarihte yüzüne ilk kez bıyık sakal çizilen * karakterdir belki de...
  • i.ö. 1479-1458 arasında mısır'ın 18.hanedanı'nın yönetimini ele almış firavundur. barışa ve gelişime önem vermiş, tapınakların onarılmasını sağlamış, ticaret anlaşmaları yapmıştır. bu dönemde hemen her yere hatşepsut'u kral olarak gösteren tasvirler kazınmıştır. unutulma korkusu olduğu söylense de tarihe ismini yazdıran sayılı kadın firavunlardan biridir.

    not: söylenenin aksine ilk ve tek kadın firavun degildir. kayıtlara geçen kadın firavunlar sırasıyla; nitokerty, sobeknefru, hatşepsut, tavosret ve kraliçe olarak hüküm süren yedinci kleopatra'dır.
  • kendisine deli demenin büyük haksızlık olacağını düşündüğüm önce kraliçe, daha sonra firavun olan kadın. hüküm sürdüğü yıllarda halkı tarafından sevilmiştir, güçlü bir kadındır. üvey oğlu 3. tutmosis'in tahta geçmemesinin sebebi ise ordunun başında savaşmayı tercih etmesidir. aralarında taht kavgası olmamasına rağmen, hatşepsut öldükten sonra yerine geçen 3. tutmosis, 20 yıl hükümdarlığının sonunda yazıtlardaki hatşepsut figürlerini sildirmiştir. sebep olarak da bir kadının firavun olmasının geleneklere uymaması ve bunun tarihe geçmesini engellemek olduğu düşünülmektedir. ama hatşepsut yaptırdığı yazıtlarda kendisinin bu yazıtları yaptırarak gösterişe meraklı olduğunun sanılmamasını, babasının kızı olduğunu tarihe yazdırmıştır.
  • ismi "en asil kadın" anlamına gelen hapshetsut, i.tuthmosis'in kızı, mısır'ın ilk kadın firavunudur. günümüzde karnak tapınağında hala diktirdiği obeliski ve deir el-bahri tapınağı ile ismini yaşatmaktadır. yapımı ve karnak'a taşıması 1 aydan kısa bir süre alan bu obeliski karnak'a insan gücüyle taşıtmıştır ki bunun ne kadar meşakketli bir iş olduğunu amerikalılar göstermiştir zira amerikalılar bunun bir benzerini de central park'a götürmek istemişlerdir ancak obeliskin amerikaya inişinden ancak 4 ay sonra ulaştırabilmişlerdir ki amerikalıların demir yığınları ve iş makineleri ile hareket ettiklerini de unutmayalım. babasına* çok bağlıydı hapshetsut. üvey oğlu iii.tuthmosis suriye'de savaş eğitimi almış ve yaşının verdiği hiperaktifliğin, kanının kaynamasının etkisiyle savaşmak, orduyu komuta etmek gibi işler ona hep zevk vermiştir ki mısır'da oturup devlet işleri gibi sıkıcı işlerle uğraşmak istememiştir. bu yüzden tahta geçme gibi bir merakı yoktu. mısırlı işçilerin duvarlara yazdıkları resimler ve yazılar sayesinde mısırbilimciler, hapshetsut'un servan(sanırım böyle yazılıyordu) isminde bir sevgilisi olduğunu ve bu adamın danışman gibi bir görevi olduğunu, birbirlerinden genelde ayrılmadıklarını kaydetmişlerdir. hatta "krallar vadisi"nde* hapshetsut'un mezarı vadideki en derin mezarlardan birisidir ki servan'ın mezarına daha yakın olabilmek için yaptırdığı söylenir. servan gibi bir adamın krallar vadisinde elbet bir mezarı olamazdı ancak vadinin arka tarafından güney-doğu hizasında kazılarak vadiye ulaşılabilirdi ki öyle de oldu. hapshetsut tarihte, mısır tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. isminin fazla hatırlanmaması firavun niteliği taşımasına rağmen gelenek bağnazlığı yüzünden isimleri silinmiştir takma sakallı figürleri kazınmıştır duvarlardan. kadın olması ile mısırda bir devrim gerçekleştirmiştir ancak ona inanan,onu seven ve her dediğini yapan mısırlılar, kendi elleri ile onu ölümünden sonra zihinlerinde olmasada tarihten silmeye çalışmışlardır. bir firavun başa geçtiği zaman topraklarını genişletmeye çalışır, yapılar yapar ki mısır'ın ve kendisinin namı yürüsün, halkını mutlu etsin ki daha çok çalışılsın. o bunların hepsini yapmıştır, mısır en güzel zamanlarından birini yaşamıştır.

    edit: daha önce kayıtlara geçmiş bir kadın firavun olmadığı için ilk olarak hapshetsut kabul edilir.
  • http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/…=3739&p=12&rid=2 adresinde görülebilceği üzere bariz mutlu ölmüş kadındır. ne lan bu. korktum sabah sabah
  • kendisi bilinen ilk bitki toplayıcısı olarak literatüre geçmiş bir mısır firavunudur.
    krallar vadisi'nde yer alan deyrü'l-bahri tapınağının orta terasında, hatşepsut tarafından egzotik bitkileri toplamak amacıyla punt ülkesine(günümüzde eritre, etiyopya ya da somali sınırlarıyla çevrelenmiş, arabistan yarımadası'nın yaklaşık 2 bin kilometre uzağında küçük bir bölge.) gönderilen beş geminin seferini tasvir eden rölyefler bulunmaktadır. friz'de iki tekneyle karaya yanaşan denizciler ve onları karşılayan punt hükümdarı betimlenmektedir. diğer bir rölyefte ise gemiye, abanoz ağacı, maymunlar, köpekler ve panter derilerinin yanısıra tanrının ülkesinden tüm güzel kokulu bitkiler, tür reçinesi yığınları ve mür ağaçları.. yüklendiği görülmektedir. ayrıca 31 adet sığla ağacı mısır'a getirilmiştir.
    bu rölyeflerden ortaya çıkan sonuç tarihteki ilk bitki taşımaların yapılmış olduğudur. (m.ö. 15.yy.)

    not: kaş yakınlarındaki uluburun'da bulunan bir gemi enkazında yapılan araştırmalarda geminin yükünün; terebentin, mısır abanozu(dalbergia melanoxylon) kütükleri, çeşitli kaplar içerisinde nar, fildişi ve suaygırı dişi olduğu belirlenmiştir. yine araştırmalardaki bulgulardan geminin yaklaşık olarak m.ö. 1300 yıllarında batmış olduğu tahmin edilmektedir.

    kaynak: bitki avcıları (kew royal botanic garden) (iş bankası yayınları)
  • kendi adına muhtesem bir tapinak yaptirmis (kadin eli degdigi belli), guclu, ilginc bir kadınmış.
  • tarihte adı geçen ilk kadındır. ka'larının hepsinin erkek olduğuna inanılır. tapınak-mezarı ile atatürk'ün anıtkabri'ne ilham kaynağı olmuştur.
  • mumyası üzerinde yapılan testler sonucu obez ve şeker hastası olduğu ortaya çıkan, muhtemelen elli yaşlarında kemik kanserinden öldüğü sanılan dünyanın en kudretli kadın hükümdarlarından biridir.
  • hakkında pauline gedge tarafından child of the morning adında sürükleyici bir roman yazılmış olan etkileyici kadın.
hesabın var mı? giriş yap