• babasının adını (salih bey) isminin sonundan atıp dedesinin adını (asaf paşa) kullanması, küçük yaşta renklere ve tasvire gönül vermesi, ibrahim çallı ve feyhaman duran'ın öğrencisi olması, fikret mualla'nın aşkını karşılıksız bırakması ve ne yazık ki genç yaşta ölümü ile roman gibi hayatı olan ressam, gözümüzün tam içine bakan, korkusuz ve güzel kadın yüzlerinin çizeri, portreci.

    ayrıca bkz; efsanevi mihri müşfik hanım'ın yeğeni.
  • 1905'de doğan ve 1938'de henüz 33 yaşında paris'te ölen hale asaf'ın mezarı bir süre paris'teki islam mezarlığı olan thiais'de bulunduktan sonra niyeyse 9 yıl sonra kabri açılıp kemikleri nis'e gömülmüş.
  • sevgilisi antonio aniante'nin vaktinden evvel ihtiyarlamış bir gencin hatıraları adlı kitabında şöyle andığı sanatçı: "laenneck’ten çıktık, montparnasse’dan geçtik. arkadaşları oturuyordu. hepsi ayağa kalkıp onu selamladılar. hale, mahallesinden son kez geçiyordu. onun kutsal ateşini besleyen yerdi burası. sanatı, ki çok içtendi, onun ömrünü yedi yıl daha uzatmıştı..."
  • cumhuriyet kurulmadan önce, ta ki 1919 yılında roma'da teyzesi mihri hanım'ın yanında resim eğitimine başlamış, 1920 yılında bu eğitimini paris'te namık ismail'den aldığı derslerle sürdürmüştür.1921 yılında ise, berlin güzel sanatlar akademisi'ne girmiş ve 1924 yılına kadar ta ki babası, cumhuriyet'in ilanı sonrasında yurtdışına kaçınca ve kızıyla küsünceye dek babasının yardımıyla eğitim görmüştür. babasının yardımının kesildiği yıllar, almanya'daki son yıllarıdır,bir süre mısır hıdivi kendisine ve fikret mualla'ya yardım eder fakat bu para yetmez, o da alman çocuklarına fransızca dersi vermek suretiyle geçinmeye çalışır ama nafiledir, istanbul'a döner.kısa bir süre akademi'de çalışır ve cumhuriyet konkurlarıyla tekrar almanya'ya, ama bu kez berlin'e değil; münih'e gider. göğüs kanseridir, ameliyat olup türkiye'ye döner ve bu sırada çoğu arkadaşının paris'te olduğunu öğrenince oraya gider.1927 yılında gittiği paris'ten 1928 yılında dönse de 1931 yılı sonlarında yeniden oraya yerleşir ve son yedi yılını paris'te geçirir, bunun da yarısını sanatıyla uğraşarak yarısını da kanser nedeniyle ameliyatlar olarak ve hastalığını gizleyerek.
  • müstakil ressamlardandır*. berlin'deki eğitiminden sonra bursa'ya dönüp öğretmenlik yapmıştır.
    sanatında kübist* ve dışavurumcu*dur. resimlerinde dramatik eğilimler görülür.
    öldüğü gün açılışının olacağı ilk kişisel sergisinde resimleri talan edilmiştir ama hala kaybolmamış olanlar var ki onlar da istanbul resim ve heykel müzesi'nde sergilenmektedir*.
  • topal diye sevmediği kişi fikret mualla'dır.
  • türk ve ilk kadın ressamlarımızdan hale asaf 1905’te istanbul’da doğdu.

    istanbul güzel sanatlar akademisi’nde ömer adil bey’den ve feyhaman duran‘dan resim dersleri aldı. akademi’yi bitirince paris’e gidip (1927), matisse, raoul dufy gibi ressamların çalışmalarından yararlandı. türkiye’ye dönerek bursa’da resim öğretmenliği yaptı ve 1929’da ankara etnografya müzesi’nde ilk sergisini düzenledi.
    güzel sanatlar birliği’nin sergilerine katıldıktan sonra, müstakil ressamlar grubu’nun sanat anlayışını benimseyerek, türkiye’de empresyonizm sonrası yeni akımların temsilcileri arasında yer aldı. 1930’da paris’e yerleşti, zor koşullar altında, geçim sıkıntılarıyla boğuşarak (zaman zaman sergilerin yönetim işlerini üstleniyor ya da sanat dergilerine yazılar yazıyordu) resim yapmayı sürdürdü. ünlü sonbahar sergileri’ne de katıldı. ancak genç yaşta öldü. kısa süren yaşamının önemli bölümü paris’te geçmiş olmakla birlikte, sanatçının o dönemi ile ilgili çalışmaları tam anlamıyla bilinmemektedir. bu yüzden sanatçı kimliğini yansıtan resimleri, istanbul resim ve heykel müzesi’nde (daha çok akademi’deki öğrencilik yıllarına ve öğretmenlik yaptığı bursa döneminin eserleridir) bulunanlarla sınırlıdır. özellikle bursa evlerini konu alan manzara resimlerinde usta bir ressam olduğunu ortaya koymuştur. portre resimleri de sağlam kuruluşları, kalıcı sanat beğenileriyle dikkati çeker. kübist ve konstruktivist anlayış, aynı kuşağın öbür sanatçıları gibi sanatçının yapıtlarını da etkilemiştir. ama hale asaf değişik etkilerin sentezini yapmayı başarmış bir sanatçıdır. mihri müşfik, müfide kadri ve melek celal sofu gibi ilk türk kadın ressamları kuşağının, genellikle yarı akademik-yarı empresyonist çabası hale asaf’ın kişiliğinde yeni ve dinamik bir aşamaya kavuşmuştur.

    https://www.istanbulsanatevi.com/…yati-ve-eserleri/
  • fikret mualla'nın karşılıksız aşkı.
  • ntv radyo’da iz bırakan kadınlar isimli programda kendisi hakkında yapılan bölümü dinlemek için: https://soundcloud.com/…vradyo/z-b-rakan-kad-nlar-1
  • 1905-1938 arasında yaşamış ressam. ilk eğitimini roma'da teyzesi mihri müşfik'in yanında alır. sonra paris'te, sonra berlin'de, sonra inas sanayi-i nefise mektebi ve sanayi-i nefise mektebi'nde eğitim görür. 1925 yılında münih'e gitmiş, oradan paris'e geçerek andre lhote atölyesinde eğitim görmüştür. 1938 yılında, 31 mayıs günü, bir yandan bir hafta sonraki sergisinin hazırlıklarını yaparken, kanser nedeniyle geçirdiği 15'den fazla ameliyatın sonuncusundan kalkamamıştır.paris yılları, sevgilisi antonio aniante'nin vaktinden evvel ihtiyarlamış bir gencin hatıraları adlı kitabında yer almaktadır.
hesabın var mı? giriş yap