• beyazit'ta sahaflar carsisi arkasinda yer almaktaydi.

    "1889-1956 yılları arasında yaşamış olan (gazeteci-yazar, milletvekili) hakkı tarık us tarafından kurulmuş olan bu kütüphane, bünyesinde bulundurduğu eski harfli (osmanlıca) süreli yayınlarıyla ülkemizin diğer kütüphanelerinde bulunan eski harfli süreli yayın koleksiyonlarını tamamlayıcı özelliği yanında, hiçbir kütüphanede bulunmayan eski harfli ve latin harfli 2000’i aşan başlıktan oluşan süreli yayınlarıyla da diğer kütüphanelerden ayrılmaktadır."

    yukarida alintiladigim bilgiler kutuphane hakkinda genel bilgiler verse de daha da detaya girmekte fayda var.
    hakki tarik, biyografisinden de gorulecegi gibi bir gazeteci idi. bunun yani sira iyi de bir koleksiyoncu... hayati boyunca derlemis oldugu koleksiyonlar -ki bunlarin cogunu becayis yolu ile temin etmisti- onun olumunun ardindan bir kutuphanede arastirmacilarin hizmetine sunuldu.

    hakki tarik, vasiyetinde kutuphane ile ilgili tum ayrintilari da belirtiyordu. mudiresinin kim olacagi, kutuphanenin nerede acilacagi, kutuphaneyi kimin yonetecegi gibi... fakat maalesef kardesi ve ahfadi bu mirasa sahip cikmadilar... once vasiyet edilen yerde acilmadi kutuphane... sonra vakif paralari ile ilgili sansasyonlar oldu... bu sekilde uzun sure kutuphane calismaya devam etti.

    son muduru gencecik bir insan, tarik ozcelik'ti. ki bu kisi ismini hakki tarik us'tan almaktadir. bu genc kendi cabalari ile kutuphanenin bir sure daha ayakta kalmasini temin ettiyse de nihayet askere gidince kutuphane de kapandi. ardindan vakif yonetimi ile yasanan problemler neticesinde vakiflar genel mudurlugu kutuphaneden sorumlu vakfi kapatti ve kutuphaneyi de kultur bakanligina devretti. kultur bakanligi da yaptigi bir duzenleme ile hakki tarik us kutuphanesi'ni beyazit devlet kutuphanesi'ne devretti, su an kutuphaneyi hizmete acma calismalari suruyor.

    yanilmiyorsam japon bir ekip tarafindan gazete ve dergileri dijital ortama aktarma calismalari suruyor, ki kutuphane kapanmadan once leiden universitesi buna talipti. istedikleri sadece evraktan birer kopya almakti.

    calismalarin kisa surede neticelenmesi ile kutuphane yeniden acilacak. icerisinde bulunan az da olsa nadir eser, bir cok tek nusha olan dergi koleksiyonlari ve muhtelif basma eserler yeniden arastirmacilarla bulusacak.
  • günlerdir aradığım 1928 öncesi gazetelere ulaşmamı sağlayan muhteşem koleksiyon.

    ibb atatürk kitaplığı kadar pratik olmasa da, bazı sayfalar okunamayacak kadar düşük çözünürlükte olsa da yine de dijital ortama aktarılması harika olmuş.

    chrome'a djvu.js viewer eklentisini ekleyerek görüntüleyebilirsiniz.
  • tamamı internete dijital olarak aktarılmış olsa da düşük çözünürlükle aktarıldığından okunamamaktadır... yani şu işe bu kadar emek harcanıyor, hem de tokyo'dan falan işbirliği yapılıyor da nasıl bu kadar düşük çözünürlükle çekiliyor fotoğraflar, blurlanmış gibi hayret cidden.

    arşive ulaşamayanlar için edit: ciltlerin linklerine tıklayarak bilgisayara yüklediğiniz djview programıyla *açmayın*. linke sağ tıklayarak bağlantıyı kopyala diyin, djview uygulamasında file--->open location yolunu kullanarak linki yapıştırarak açabilirsiniz.
  • windows 10 sürümlerinde explorer a bu eklenti eklenerek dokümanlara ulaşılabiliyor.
  • turan türkmenoğlu, "sahaflar çarşısı'nda görüp işittiklerim"de bahsetmişti: çocukluğunda bu kütüphanenin önünden geçerken tabelası dikkatini çekermiş, zira isimler küçük harflerle yazılıymış hep. bunun sebebini babası adnan türkmenoğlu'na sorduğunda ise şu cevabı almış: " hakkı tarık bey, 'eski imlada küçük harf/büyük harf, özel isim/cins isim diye ayrım yoktu' der, büyük harfleri kabul etmezmiş."

    nurullah ataç kadar olmasa da merhumun da dil anlayışı/yorumu biraz nevi şahsına münhasırmış demek.*
  • web sitesindeki dosyaların - ki hepsi djvu formatındadır - bilumum djvu görüntüleyici programda boş sayfalar olarak görüntülendiği kütüphane.
  • müthiş bir süreli yayın koleksiyonuna sahip kütüphanedir. japonlar sağolsun internet ortamına aktarmışlar.

    http://www.tufs.ac.jp/…on/fs/asw/tur/htu/list1.html
  • web sitesindeki linklerden doğru djvu plugin'ini indirdiğiniz takdirde gazetleri okuyabiliyorsunuz. hatta bir gazetenin tüm sayılarını indirmek de mümkün. düzenli kullananlara tavsiyem, çalıştıkları gazeteleri bilgisayarlarına indirip djvu viewer ile açarak çalışmaları. daha hızlı ve kullanışlı oluyor.

    bu arada kolleksiyonda arayıp da bulamadığınız dergi ve gazeteleri düzenli aralıklarla tekrar arayın, zira kolleksiyon düzenli olarak güncelleniyor. geçen sene bulamadığım bir gazete bu sene kolleksiyona eklenmişti mesela.
  • internet sitesindeki koleksiyona windows 10 ve aşağısı sürümlerle ve sadece internet explorer ile ulaşılabilen tarihçi ve edebiyatçı cenneti.
  • süleymaniye kütüphanesinde tezime çalışırken hiç haberim olmadan çekilen fotoğraflarım, iznim de olmadan çok saçma bi şekilde bu kütüphane ile ilgili haber yapan bir gazete müsveddesi tarafından ön sayfaya basılmıştı. bu gereksiz bilgiyi hatırlatan başlıktır.
hesabın var mı? giriş yap