• kükürt, sönmemiş kireç ve petrolden yapıldığı düşünülen, püskürtülerek kullanılan ve en önemli özelliğinin her türlü ortamda yanabilmesi olan zamanının en etkili silahı. callinicus isimli suriyeli bir kaçağın, iskenderiyeli kimyacılardan (ç)aldığı bilgiyle bu silahı 673 yılında icat ettiği sanılıyor. ilk olarak 677 yılında istanbul'u kuşatan arap donanmasının , dekoratif aydınlatmaya dönüştürülmesinde kullanılmış. daha sonra istanbul, viking ve venedik donanmalarından çıkan ışıklarla bir kez daha aydınlanmış, halk kemiklerine kadar ısınmış.

    http://www.unf.edu/…/greekfire-madridskylitzes1.jpg
  • george r.r. martin, stannis kralın şehrini kuşattığında, tyrion lannister' ın savunmada kullandığı 'wild fire'ı rum ateşinden (grejuva) ilham alarak yazmıştır.
  • rum ateşi... her ne kadar bizans’a ait olsa da savaş tarihin en strajik buluşlarından biridir. islandığında ateş alan, bizans imparatorluğu 800 yıl boyunca kullandığı, karışımı halen bilinemeyen bi sıvıdır. ben karışımın ana maddesinin petrol olduğuna inanıyorum, lakin biz bizansı hep yeneriz abi.
  • benim bildiğim: saf sodyumu keçe ile sarıyorsun. üstünü zifte buluyorsun. ateşe verip bir gemiye attığında düşman elleşmezse ziftin yanmasından ötürü yakıyor gemiyi. söndürmek için üzerine su dökersen bu seferde keçe suyu emdiği için su, sodyumla tepkimeye girip patlıyor. yani gemi yine yanıyor. yapılması gereken atılan keçe topacı bir maşa vb yardımı ile alıp denize geri atmak. ama tabi o dönemde bunu bir gemi tayfasına anlatmak anlamasını sağlamak ve o heyecan ve fecir halinde iken sakince bir maşayla o topacı tutup denize atmasını sağlamak çok zor.
  • yunanlıların ilk defa peleponez savaşlarında kullandığı, zift, reçine, kükürt, nafta, kireç ve güherçile içeren bir çeşit erken dönem bombası.yunan donanması ayrıca bunu konstantinopolis'i savunurlarken kullanmışlardır.dönemin ahşap olan gemileri marmara denizinin ortasında içindeki savaşçılarla birlikte küle dönmüştür.günümüzde ise yunan ateşi tanımı kendisinden daha az ateşli olmayan yunan hatunları için kullanılmaktadır.
  • zamanında fener rum patrikhanesi'nin aziz ilan etmesi gereken silahmış. dünyada bir ülkeyi 800 sene düşmanlarından korumuş başka bir yerel silah yok.
  • grejuva kelimesinin etimolojisinden emin degilim, cok da kafa yormadim acikcasi -demem o ki, bilen varsa yazsin- ama donemin yunanca terimi "igron pir"dir; gunumuzde de neredeyse ayni sekilde geciyor (igro pir). anlami da asagi yukari islak ates demeye geliyor. icerigi hakkinda cesitli teoriler var:

    - petrol, potasyum nitrat, sulfur
    - nafta, sonmemis kirec, sulfur
    ya da
    - fosfor ve guhercile

    (icerigi uzerine tahminleri wikipedia'dan aldim)
  • mahallede güzelliğiyle ün salmış rum asıllı bir bayana takılması olası lakap.
  • zamanının napalm alevi denebilir. düştüğü yere yapışır ve yakar. suyla sönmez, suyun üzerinde bile yanar. koyu kıvamlı, erimiş katran kıvamlı bir madde olduğu söylenir...
  • grejuva ateşinin tarifi 10. yy. yazarlarından graecus tarafından şu şekilde verilmiştir: kükürt,tartar, reçine, petrol katran, çözülmüş potasyum nitrat ve çam sakızından elde edilen bileşim kaynatılır ve dubalara konularak ateşlenirdi. bu karşımın etkisiyle çıkan yangın sadece sirke yada kumla söndürülebilirdi.
hesabın var mı? giriş yap