• entry'sini sildi mi bilmiyorum ancak bir yazar arkadaş ''faizler artıyor altın, dolar yarra yiyecek haberiniz olsun'' şeklinde bir entry girmiş. profiline girdim, bir bahis sitesinden 50k dolandırıldığını yazmış. yarım saattir gülüyorum.

    aylar sonra gelen edit: malumunuz damat bakanın istifası, faiz artırımı gibi sebeplerle kısa bir dönem dolar 7'nin altını, altın da 400'ün altını gördü. bu aralıkta bazı arkadaşlar "ne oldu hani gülüyordun adam haklı çıktı" tarzında mesajlar attı. gün itibariyle ikisi de o fiyatların çok üzerinde. özellikle dolar çok sert yükseldi tekrar.

    şimdi bu arkadaşların anlamadığı şu: ekonomi artık bu tarz günü kurtarmaya yönelik çözümleri iplemiyor. daha temel çözümler gerekli. yazmaya üşeniyorum. gerçi yazsam ne olacak? dolar 10 kuruş düşse "ne olduu yarram" yazacak düzeyde komik insanlarsınız.
  • bu hafta çıktığı banda sokayım.
  • altın yukarı fırlarken; en güvenli liman, savaş/salgın gibi zamanlarda en geçerli akçe, asla para gibi pula dönmez diyenler şimdi altın dibe batarken bu sefer de millet nakite dönüyor, likit en geçerli akçedir diye argüman sıçıyor.
    tek gerçek şu ki hiç birimiz bir bok bilmiyoruz. rüzgarın yönüne göre açıklama yapmayı bırakın faydasızlar.
  • dolar bazında altın fiyatını belirleyen 4 temel faktör vardır.
    1. amerikan hazine bonosu faizi : faiz oranı ne kadar düşerse altının alternatif getirisi azaldığı için altın fiyatları yukarı çıkar. yükselirse tam tersi altın fiyatı olumsuz etkilenir.
    2. para arzı : altın gibi miktarı belirli bir meta amerikan doları gibi matbaada basılabilen bir ödeme aracı kanalıyla fiyatlandığı için normal şartlar altında amerikan merkez bankası (fed) para arzını artırırsa altın fiyatı da yükselir.
    3. dünya ekonomisine yönelik belirsizlik ve endişeler : dünya ekonomik sistemi düzgün işlemez, dünya ekonomisi ve finansal piyasalar için risk ve endişeler artarsa en risksiz yatırım aracı olarak altın fiyatı da artar.
    4. ekonomik sıkıntılar ve küresel fakirleşme : dünya ekonomilerinde aniden ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar ve küresel fakirleşme altın fiyatını özellikle kısa vadede olumsuz etkiler. çünkü zaten altın doğası gereği zor zamanlarda kullanmak için biriktirilen bir meta. zor zamanlarda ülkeler ve bireyler ellerinde bulunan altını satarak yaşamlarını devam ettirmeye çalışırlar.

    günümüzde yaşananlar nedir? amerikan hazine bonosu faizleri tarihsel diplerde, para arzı arttıkça artıyor, dünya ekonomilerine yönelik ciddi belirsizlik ve endişeler mevcut. ilk üç faktör birleşerek altın fiyatının ciddi ölçüde arttırması gerekir. ancak aynı zamanda dördüncü faktör de mevcut. şu anki ekonomik zorluklardan dolayı bir sürü ülke elinde bulunan altın stoğunu satarak nakite dönüyor. ilk üç faktör kısa, orta ve uzun vadede etkiliyken, dördüncü faktör kısa vadede çok etkili, orta ve uzun vadede etkisi sınırlı. benim tahminim dördüncü faktörün etkisinin gittikçe azalmasıyla altının dolar fiyatı ivmesi gittikçe artan bir oranda yukarı çıkmaya devam edecek. geçmiş fiyatlara bakıldığında 1980 yılında günümüzdeki dolar değeriyle altının onsu 2.250 doları görmüş. aynı şekilde günümüzdeki dolar kuruyla ağustos 2011'de 2.070 dolara çıkmış. altının onsunun şu anda yaklaşık 1.780 dolar seviyelerinde olduğunu düşündüğümüzde halihazırda dünya ekonomilerinde yaşanan sıkıntıların geçmişten daha ağır, para arzındaki artışın çok daha fazla olduğunu hesaba katınca altının onsunun geçmişin zirve noktalarından daha yukarılara gitmesi hiç de şaşırtıcı değildir.
  • insanlar paradan para kazanma derdinde değil... "param değer kaybetmesin." derdindedir.

    bunun faizsiz yolu da kabaca döviz, altın, gayrimenkul yatırımdır.

    borsadan çoğu insan anlamaz. anlayamaz... anladığını sananların bile %80'i aslında güvenilir kağıtları toplayanlar.

    faiz de pisliktir. uzak durmak isteyene saygım sonsuz.

    gidip bitcoine yatırıp, malı mülkü ite köpeğe kaptırmaktan da korkuyor insanlar. doğaldır.

    o nedenle..

    gram altın almaya devam eder insanlar.

    rasyoneldir.

    arsa alacak parası yoksa ne yapacak?

    altınla çok oynuyorlar son zamanlarda ama grafiğin ölçeğini küçültürsen hala stabil.
  • “350 oldu umursamadım, sonra 400 oldu yine umursamadım, 450 oldu dediler; bana ne dedim, 500 olduğunda alacak param kalmamıştı”

    1944, berlin, al satçı zihniyet
  • bankanın gram altınımı odeyemedigi senaryoda evinde fiziki tutanların normal bir şekilde kuyumcuda hiç bir şey olmamış gibi bozacagini dusununenleri içeren başlık.

    öyle bir senaryoda evinizden ilk adımı bile atamazsınız korkudan.
  • 380'den 2 kg aldım. kuyumcu, "2 kg daha tartıyım mı abi" dedi. "tart kardeşim" dedim. adam tam tartıyordu ki yoğun bir boğaz ağrısıyla uyandım. corona mıyım lan acaba diye düşünüyorum şimdi.

    tanım: imrendiren yatırım aracı. başlığı okudukça "ne güzel hayatlar var lan" diyor insan. aynı zamanda üzüntü verici olaylara da şahit olabiliyoruz. mesela, ziraat bankası günlük işlem limitini 500 gr ile sınırladığı için mağdur olan yazar arkadaşımız beni derinden yaraladı. acın acımızdır üstadım.
  • "ben aldım, artık düşer rahat olun" esprileri bin kere yapılmış olan meta. ve adamlar hala yapıyor.
    yeter lan, komik değilsiniz. ilk kez yapıldığında bile komik değildi, bininci kere yapılınca iğrenç birşey oluyor.
  • sayemde iyisiniz hadi, berat öncesi almıştım ekonomi düzelsin diye, gerekeni yaptım ve ben aldıktan sonra durak bilmeyen bir düşüşle ilerliyor. çünkü ben bir gudubetim.
hesabın var mı? giriş yap