• google arama sayfasında web sitelerinin öncelikli görünmesini isteyen şirketlerin kullanacağı reklam sistemi. şöyle çalışır:
    diyelim ki biz bir ayakkabı üreticisiyiz ve google'a reklam verecez. öncelikle google'a hangi kelimeler yazılınca bizim reklamımızın görünmesini istiyorsak o anahtar kelimeleri belirliyoruz (örneğin: spor ayakkabı, pabuc, terlik vs.) bu kelimeleri google'a yazan biri sağ tarafta bizim reklamımızı görüyor. ve bizim reklamımıza tıklayınca hesabımızdan kendi isteğimizle belirlediğimiz "tıklama başına ücret" düşüyor. yani reklamımıza tıklandığı kadar para ödüyoruz.

    * soru: peki o zaman aklımıza gelen bütün kelimeleri anahtar kelimelere ekleyelim ve tıklama başına ücreti en düşük tutalım, her kelime yazıldığında bizim reklamımız çıksın. bunu engelleyen sınır nedir ?
    * cevap: istediğimiz kadar anahtar kelime belirleyebiliriz, bunda bir sınır yok. ancak google reklam bölümünde ancak belli bir sayıda (8-9) reklam görüntülenebiliyor. ve aranan kelime sonucunda en fazla "tıklama başına ücret" önermiş şirketler sırayla listeleniyor.

    * soru: reklamımın görünmesi için ne kadar "tıklama başına ücret" (tbü) koymalıyız ?
    * cevap: bu tamamen aynı kelime için yarıştığınız şirketlere bağlı. örneğin "ayakkabı" kelimesi yazıldığında reklamınızın ilk 5'e girmesi için yüksek tbü belirlemeniz gerekirken,
    "ayakkabı bağı" yazıldığında görünmesi için daha düşük bir tbü belirlemeniz yeterli olacaktır. en düşük tbü 1 cent, en yüksek tbü ise duruma göre değişir, 1-2 dolar bile olabilir.

    (magnus'un uyarısı ile edit: reklamın görünmesi için konulan cpc (tbü) sadece bir parametre, reklamın gözüktüğü sıra rank = ctr (to) x cpc (tbu) formulu ile hesaplanır)

    * soru: diyelim ki benim belirlediğim tbü (tıklama başına ücret) o kelime için ilk 5'e girmeye yetmedi. ne olacak ?
    * cevap: hiçbir şey olmayacak. reklamımız görünmediği için kimse üzerine tıklamayacak, böylece para da ödemeyeceğiz.

    * soru: gün başına belli bir maliyeti geçmesin istiyorsak ne yapmalıyız ?
    * cevap: hesabımıza günlük kota koyabiliyoruz. diyoruz ki:" günde 2 dolardan fazla gitmesin hesaptan" ve öyle ayarlıyoruz. tıklamalar sonucu 2 dolar harcanana kadar reklamımız görünüyor. 2 dolar bitince reklamımız görünmez oluyor o günün sonuna kadar. ertesi gün tekrar görünür oluyor. ayrıca google hediye olarak %20 kredi veriyor. yani 2 dolar biter bitmez hemen kaldırmıyor reklamı biraz daha tutuyor ve bizden yine de 2 dolar alıyor.

    * soru: ya peki rakip firmamızdan biri sürekli olarak bizim reklama tıklayıp tıklayıp hesabımızdan düşürürse ? bu nasıl engellenecek ?
    * cevap: google, ip numaraları ve başka bir takım yöntemlerle bunları tespit edebildiğini söylüyor. üst üste bir kaç tıklamadan sonra reklamımız bu kullanıcıya görünmez oluyor.

    * soru: reklamımız sadece google arama sayfasında mı görünüyor ? daha başka avantajları yok mu ?
    * cevap: google bununla beraber eş bir sistem daha geliştirmiş. biz reklam vericiyiz, bir de reklam alıcılar var. o kişiler google reklamlarının sitelerinde görünmelerini istiyorlarsa sitelerinin bir bölümünü google'a tahsis ediyorlar.(google bunlara cüzi bir miktar ücret ödüyor). ve bizim reklam verdiğimiz alanlarla ilgili sitelerde de bizim reklamımız görünüyor. bunun için extra bir ücret ödemiyoruz. örneğin google reklamını sitesine kabul etmiş bir elektronik devre kartı üreticisinin web sitesinde sağ tarafta bizim reklamımız görünüyor.

    * soru: bu olayın hiç bir kötü yanı yok mu ? yoksa sen övmek için para mı aldın ?
    * cevap: en kötü yanı gereksiz olabilir belki, bazı şirketler için. başka bir şey aklıma gelmiyor. ayrıca övmek için para almadım, hava aldım. onu da soludum, bitti gitti.
  • türkler tarafından böyle kullanıldığına da şahit olunmuştur. işte internet reklamcılığı bu.

    (bkz: türk aklı)
  • uzun zamandir kullandigim fakat ozellikle son yillarda iyice kisir donguye girmis reklam mecrasi. her ne kadar kalite puani sistemini reklama tiklayan musteri deneyimini arttirmaya yonelik, alakali reklam girilmesini tetikleyen bir arac olarak lanse etselerde pratikte isin renginin oyle olmadigini anlamak cokta uzun surmuyor.

    peki bana gore kalite puani nedir?

    elbetteki sistemin algoritmasi open source olmadigindan tutupta rakamsal verilerle aciklayacak degilim. ama eli az cok adwords tutan herkes bilirki kalite puani sisteminde aciklanan acilis sayfasi kalitesi, gorsel ve/veya kurumsal web sitesi kimligi bu puani cokta etkilemiyor. hal boyle olunca kalite puani neredeyse esittir tiklama oranina denk geliyor ve zaten filmde burada basliyor. tamamen random sektor olaraktan bir arac kiralama sirketini ornek olarak inceleyelim. random diyorum cunku neyin reklamini yaptiginizin benim algoritmamda hicbir onemi yok.

    "arac kiralama" kelimesine reklam ciktiginizi (arama reklami) varsayalim. bu kelimede iyi bir performans yakalayabilmek icin adwords yardim sayfalarinda gecen yuzlerce gereksiz cumleyi okumadan (finansal carpikligin gizlenmesi icin tertiplenen anlasilmaz ekonomik terimler gibin) ozetlemek gerekirse bu reklama az odeyip cok tiklama alabilmeniz icin (yani kalite puanininizin 10 olabilmesi icin):

    * web sitenizin arac kiralama sitesi olmasi (kalite puani icin o kadar olmasada baska sebepten onemli)
    * reklam metninizin arac kiralamak isteyen birinin isteklerini karsilayacak sekilde olmasi ve tercihen "arac kiralama" kelime grubunun bu metinde yer almasi.
    * hepsinden daha onemlisi insanlarin bu reklama tiklamasi

    gerekmektedir.

    tiklama orani basta da belirttigim gibi onemli bir husus. tiklama oranininiz, reklaminizin tiklanma sayisinin goruntulenme sayisina bolumunden elde edilen bir yuzdedir. arac kiralama kelimesinin google da gunde 10.000 kez arandigini varsayarsak. butceniz yeterli durumdaysa bu o gun reklaminizin 10.000 kez goruntulenecegi anlamina gelir. reklaminiz o gun icerisinde 10 kez tiklanirsa tiklama oraniniz 10/10.000x100 = %0,1 olacaktir. %0,1 tiklama orani igrenc bir tiklama oranidir. kalite puaninizi yerlerde surundurur. reklam verdiginiz kelimeye ve rekabet icerisinde oldugunuz diger reklamverenlere bagli olarak 10 kalite puanini yakalayabilmeniz icin %5 lik bir tiklama oraninin altina dusmemeniz gerekmekte.

    peki tiklama oranini etkileyen ve nedense google'in makalelerinin hicbirinde rastlayamayacaginiz en onemli gizli faktor nedir? tabiki reklam siralamasi.

    peki nedir bu reklam siralamasi. hic bilmeyenler icin aciklayalim;

    google arama reklamlarinda 3'u meshur arama kutucugunun altindaki sari bolgede 8'i de sag sutunda olmak uzere 11 adet reklam gosterilmektedir. gun icerisinde bu 11 reklam diger baska reklamverenlerle yer degistirebilecegi gibi buradaki kurallar kafa karistiracagindan bu 11 reklamin gun icerisinde hic yer degistirmeyecegini varsayalim. soyledigim gibi detaylar onemli degil cunku pratikte hersey kabak gibi gun yuzune cikiyor. reklam siralamaniz basitce kalite puanininiz x belirlediginiz tbm ye (tiklama basi maksimum harcamak istediginiz tutar) baglidir. ornegin her ikiside 10 kalite puanina sahip iki reklamdan 3 tl tbm vermis olan 2 tl tbm vermis olanin uzerinde yer alacaktir.

    vurucu bolume giris yapmadan once ogrendiklerimizi hatirlayalim: tiklanma oranimiz kalite puanimizi belirler. kalite puanimiz ve odedigimiz parada reklam siralamamizi. kalite puanimizi 10'a cikarmak icin reklam metnimizde yapmamiz gerekenleri de siraladik. bu durumda geriye tek degisken kaliyor, tbm. odeyecegimiz para. yani? kim daha cok para oderse o en ustte yer aliyor. rekabet. rekabetin oldugu heryer gibi buradada sorunlar basliyor.

    bir arac kiralama sirketi olarak reklama odeyeceginiz maksimum tiklama basi tutarin 1 tl oldugunu varsayalim. bu su demektir, 1.1 tl odediginizde zarar ediyorsunuz. ve sizinle ayni kalite puanina sahip olan (veya olmayan farketmez) agresif bir reklamveren olaya dahil olup 8 kalite puaniyla 1,5tl odeyip reklam siralamasinda sizin uzerinize cikiyor. reklam siralamasinda en ustteki reklam diger reklamlara gore en cok tiklanan reklam olacagindan bu olaya dahil olan arkadasin kalite puani da kisa surede 10 oluveriyor. ve siz siralamayi kaybettiginiz icin otomatik olarak tiklama oraniniz ve buna bagli olarak kalite puaninizda dusuyor. haliyle bu durum gayet dogal bir sekilde her turlu kelimede ust siralara tirmanma yarisi, havalarda ucusan yuksek tbm ler ve google in acikladigi milyar dolar adwords cirolarina donusuyor. yani siz ne kadar didinirseniz didinin uzun soluklu stabil bir reklam cikamadiginiz gibi, meshur deyimle sonunda kazanan google oluyor.

    boyle bir durumda diyelim ki kendinizce akilli davranip google amcaya paralari kaptirmamak icin tbm tutarinizi 1tl de sabit tuttunuz. bu durumda reklamda siralama kaybettiginiz icin tiklama oraniniz dusecek. buna bagli olarak kalite puaniniz dusecek. tiklama ucretiniz sabit kaldi, kalite puaniniz dustugu icin tekrar siralamada geriye duseceksiniz. dustugunuz siralamada bir oncekine gore daha az tiklama alacaginizdan tekrar kalite puaninda azalma v.s. haliyle bu sekilde saglikli donusum edinebilmeniz icin tum rakip arac kiralama firmalarinin iflas etmesini beklemeniz gerekebilir.

    google adwords'un tanitimi yapilirken genelde adwords sertifikasina sahip firmalar veya bizzat google'in kendisi ilk olarak su cumleyle karsiniza cikar. "tiklama basina ne kadar odeyeceginizi, gunluk ne kadar harcayacaginizi siz belirliyorsunuz" him demek oyle. gunluk harcama butcesinin konuyla pek alakasi olmadigindan bi kenara koyarak, diyelim ki benim belirledigim tiklama basina ucret kendine sag sutunda 4. sirada yer buluyor? bu durumda ne olacak? az tiklama alacagim. peki okey alayim. ama kalite puanim da dusuyor ve buna bagli olarak sira kaybediyorum. yani tiklama basina maliyeti ilk 3 siraya cikacak sekilde arttirmassam kisa vadede reklam veremez hale gelecegim? var mi bir onlem? yok.

    rekabete dayali ve tek tarafli bu sistemin kendisi yetmezmis gibi bir de aciklariyla ugrasmak vardir ki tadindan yenmez. 0,01 tl tiklama basi ucret verip botnet saldirisiyla kendi reklamina tiklatan ve kalite puanini 10 yapan mi istersin, benzeri botnet saldirisiyla gunluk 3000 goruntulenmesi olan kelimeye 200 bin goruntulenme yaptirip o kelimeye reklam veren herkesin tiklama oranlarini %0,001 lere indirip kalite puanlarini 1 yapan mi?

    ahlakli ticaret mi? yatacak yeriniz yok.
  • zamaniniz yoktur, bilgisayarlarla araniz yoktur ya da paraniz coktur ve bu sebeplerle google adwords hesabinizi kendiniz yonetmek yerine bir ajansa hizmet bedeli karsiligi yonettirebilirsiniz. bunda hicbir sakinca yok.

    ancak eger hesabinizi bir ajansa yonettiriyorsaniz suna dikkat etmekte fayda var. bazi ajanslar adwords api'sini kullanarak kendi arayuzlerini gelistiriyorlar. gayet guzel, neticede google'in api'yi yayinlamasinin sebebi standart adwords arayuzune ek olarak ajanslarin musterileri icin ozellesmis bir arayuz de kullanabilmesi.

    bu noktada is ahlakindan yoksun bazi ajanslar google api'si araciligiyla cektikleri veriyi kendi arayuzlerine manipule ederek yansitabiliyorlar. ve bu degistirilmis veriler uzerinden musterilerine butce cikartiyorlar.

    bu sebeple bu tarz bir kandirilmaya gelmemek icin ajansin arayuzundeki rakamlar ile http://adwords.google.com/ adresinden hesabiniza giris yaptiginizda cikan rakamlarin karsilastirilmasi akillica olur. eger ajans kendi hesap bilgilerinize bakmanizi bir sekilde engellemeye calisiyorsa durup bir dusunmekte fayda var zaten...

    konuyla ilgili olarak:

    http://support.google.com/…r.py?hl=tr&answer=152979
  • (bkz: seo) üzerinde doğru bilinen yanlışlarla ilgili birşeyler karalamıştım. şimdi google'ın kalesi olan adwords uygulamasını basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

    google adwords nedir ?

    ürünlerinizi hizmetlerinizi internet üzerindeki kullanıcılara sunmanızı sağlayan reklam servisidir. daha basit anlatayım. iphone 7 plus yazıyorsun ya yukarıda <reklam> yazıyor. hı işte onlar reklam verenlerin sunduğu reklamlardır.. tabi bu reklamların türü var. anahtar kelime bazlı reklama arama ağı reklamcılığı deniliyor. görüntülü reklam ağı, alışveriş ve video odaklı reklamlarıda mevcut. o bölümlere girip kafanızı karıştırmak istemiyorum.

    bu adwords gerçekten işe yarıyor mu ?

    bu bölüm tamamen kendi deneyimlerimden oluşuyor. google adwordsu tanımlarken google'un kalesi olarak nitelendirmiştim. özellikle booking, amazon gibi firmalar bu pazarda bulunmak için 100m 'a yakın paralar harcıyorlar. bizim meselemiz tam olarak yapılan harcamalar değil.

    adwords konusunda deneyimleme yapmamış birisi hesap oluşturacağı zaman yanlış hedeflemeler seçebiliyor. örneğin sizin 100 tl bütçeniz var. cpc (tıklama bazlı) ücretlendiriliyorsunuz. sitenize birileri giriyor ama ne arayan var, ne soran. bunun bazı sebepleri olabilir ;

    - gelen ziyaretçiler hedeflediğiniz kullanıcılar olmayabilir.
    - siteniz kullanıcıya istediği bilgiyi vermeyebilir.
    - siteniz kullanıcıda güven sağlayamayabilir.
    - kullanıcı yönlendirmeniz zayıf olabilir.
    - eticaret siteniz varsa kullanıcı fiyatlardan memnun olmayabilir.
    - eticaret siteniz varsa ödeme sayfanız sorunlu olabilir.

    üstad güzel anlattın da ben bunu nasıl anlayacağım ki ?

    adwords ile yalnızca işiniz bitmiyor. birde analiz programı kullanmanız gerekiyor. google analytics bunlardan birisi olabilir. işler karışıyor der gibisiniz ama buna mecbursunuz. perakende bir dükkanınız olduğunu düşünün müşteriye bakınca, konuşunca, geri bildirim aldıkça işletmenizin yapısal modelini değiştiriyorsunuz. internet üzerinden müşteriyi analiz etmenin en etkili yolu bu tarz raporlar oluşturmak.

    her şey mükemmel görünüyor. az çok arayan soranda var ama ben adwordse çok para harcıyorum. ne yapacağım ?

    doğru anahtar kelimeleri seçmek gerekiyor. sizin gibi firmalar çok. burada müşterinizi tanımanız gerekiyor.

    - müşteri kitleniz saat 8 - 10 ve 12:30 - 13:00 saatlerinde internet kullanımı yapıyor olabilir. böyle bir durumda reklamlarınızı ona uygun ayırmanız gerekir.
    - kalite puanı diye bir olgumuz var. google diyor ki size sadece para vermen yeterli değil. aynı zamanda reklamın kullanıcının ilgisini çekmesi gerekiyor. reklam metnizin son derece kullanışlı olması gerekiyor.
    - negatif anahtar kelime diye bir olayımız var. saat kelimesine reklam verdiniz diyelim. saat kaç yazarak reklamınız tetiklendi. adamın saatin kaç olduğunu öğrenmek için sizin sitenize girdi ve sizin bütçeniz hızla eridi.

    bunlar en fazla yapılan hatalardan bazıları.. bazı kullanıcılarla tanıştım. hamhum bey bizim bütçemiz az ama internettede olmak istiyoruz. bize yol gösterin diye re-marketing benzeri reklamcılık modelleriyle işlerini geliştirmeye çalıştık.

    bu konu çok geniş bir konu farklı vakalar üzerinden konuşmak çok daha mantıklı. mesela ben hiç bir zaman tıklama başı maksimum fiyatlandırmayı google'a bırakmam ve devamlı optimize ederim. teknoloji kullanımına göre kullanıcıya farklı reklamlar kullanırım.

    danışmanlar var ? onlara güvenebilir miyim ?

    google diyor ki gel reklamını biz oluşturalım. sen yolunu bul. özellikle yüksek rekabetli kelimelerde bu paranızın çöpe gitmesi demek. bildiğim kadarıyla % 15 danışmanlık ücreti alıyor farklı firmalar. yani aylık ödediğiniz paranın % 15'ini hesap yönetim ücreti olarak alıyorlar.. çoğu analiz yapmadan yapıştırıyor. bide aylık rapor gönderiyorlar. ben nedense bu işi yapan çok iyi bir türk firması tanımıyorum.

    kişisel önerilerim :

    - analiz : en önemli adım bence. anahtar kelime gruplarınızı ve hedef müşterilerinizi analiz etmeniz büyük fayda sağlayacaktır.
    - kampanya oluşturma : burada uzmanlık gerekiyor. sizde ufak ufak kendiniz deneyimleyebilirsiniz.
    - raporlama : web site ve hesabınızın raporlayın. özellikle e-ticaret siteleri için dönüşümler ve e-ticaret özellikleri var. yani günün sonunda 500 tl verdim bunun karşılığında 1000 tl'lik satış yaptım. 100 tl kar var diyebilmek için bunu yapmanız gerekiyor. yoksa paranızı havayamı atıp atmadığınızı bilemezsiniz.
    - optimizasyon : raporlarınıza göre hesabınızı optimize edin. gerçekten kar sağlamadıysanız. farklı stratejiler denemenizi öneririm.

    not : danışmanlık yapmıyorum. sadece bilgi verme amacıyla yazıyorum. birde şey geyiği var. sertifikasyon :) bende her bir konu için var. teorik ile pratik arasında çok ciddi farklılıklar vardır. unutmayın.
  • daha hiç para vermediğim kuruluş, aslında buna ayda 20-25 gitmesi lazım.
  • faydalı bir platform.
    aylık 2500 tl +kdv ile bol sertifikalı bir ajansa teslim etmiştik.memnunduk.
    bir süre sonra kendimiz yönetmeye karar verdik.sebebi; konuyu öğrendikçe, sorduğumuz sorulara ajanstan cevap alamamak.
    şu an ofis asistanı, 900 tl bütçe ile dönüşleri ikiye katlamış durumda.
    ya ajans bizi çarptı ya da kız gerçek bir potansiyel adwords cevheri.
    satışa ne kadar dönüyor o tartışılır ama piyasanın durgun olduğu şu günlerde, bi dünya telefon geliyor.bu bile sevindirici.
  • anahtar kelimeleri iyi belirlemek çok önemlidir. eğer anahtar kelimelere her şeyi koyarsanız reklamın gösterim sayısı çok artıyor ve tıklama sayısı oranı binde 5 'in altına düşünce o anahtar kelime veya adword google tarafından riskli duruma alınabiliyor, hatta gösterimi durdurulabiliyor. raporlaması çok iyi. her şey sizin kontrolünüz altında. ihracat yapan firmalara tavsiye edilir.
    bi de "aaa şuna 50 defa tıklayalım da adamlara girsin" diye düşünenlere karşı çeşitli güvenlik önlemleri alınmıştır endişe etmeyiniz. öyle bir durumda bunları tespit ediyorlarmış. hatta reklamın o kullanıcı da gözükmesini bile engelleyebildiklerini iddia ediyorlar. ben onların yalancısıyım.
    türkçe dahil bir sürü dilde adword hazırlanabiliyor. hatta ülke odaklı veya dil (fransızca konuşulan ülkeler mesela) odaklı reklam kampanyaları düzenlenebiliyor.
  • soyle calisiyor :
    reklaminizin cikacagi anahtar kelimeleri belirliyorsunuz, tik basina gozden cikardiginiz miktari belirliyorsunuz, ayni anahtar kelimeler icin en cok tık başına parayı verenler en yukarıda olmak üzere listeleniyor. ayrıca günde $20'dan fazla harcamak istemiyorum gibi bir limit koyabiliyorsunuz. gun sonunda ne kadar harcanmissa kartinizdan cekiliyor.
  • sanıyorum para ödeme alacak seviyeye gelmeyen adsense yayıncılarına hayrına 100tl'lik kupon dağıtıyor bu aralar. bir tane de değil 2 tane göndermişler. 100tl'lik adwords kuponu bahane google mektubu görüp ahanda bu ne lan acaba demek şahane.
hesabın var mı? giriş yap