• göbeklitepe kültür ve sanat festivali

    1 eylül 2016'da ilkinin düzenlenmesi için hazırlık yapılan gelenekselleşmesini beklediğimiz festival.

    evet güneydoğu'da güzel şeyler de olabiliyor.

    öncelikle göbeklitepe'yi biraz tanıtayım: https://tr.wikipedia.org/wiki/göbeklitepe şanlıurfa yakınında yer alan, ilk tarımın yapıldığı ve bulunan en eski tapınağın yer aldığı antik yerleşim yeri. bu tapınak ingilizlerin pazarladığı stonehedge'den 7500, mısır piramitlerinden 6000 yıl önce inşa edilmiştir. adem ile havva'nın yasak elmayı yediği yer olduğu gibi efsanelere de konu olmuştur.

    festivale ünlü sanatçılar katılacak. organizatörler görüşme aşamasında olduğu için şimdilik isim veremiyorlar. ancak bu festivali sazlı-sözlü sıradan bir anadolu festivali olarak değerlendirmemek gerek.

    ana amaç göbeklitepe ve bölgenin kültürünü tanıtmak. festivalde mitolojik kahramanları ve yüzyıllardır dilden dile günümüze gelmiş kahramanlık hikâyelerini derlemek bu derlemeleri kısa ve uzun metrajlı filmler, fragman ve belgeseller ile arşivlemek, bu arşivleri görsel medya yolu ile paylaşmak amaçlanıyor. ayrıca otoğraf sergisi ve resim yarışması organize edilecek.

    festival ile birlikte sempozyum ve konferanslar da düzenlenecek. özellikle tarih ve arkeoloji alanlarında dünya çapında tanınan bilimadamları çalışmalarda bulunacak. ayrıca ilk tapınağın yera aldığı göbeklitepe'ye din adamları da davet edilecek. peygamberler diyarı şanlıurfa'da dinlerin buluşması amaçlanıyor.

    festivalin diğer amacı da şanlıurfa ve çevresini dünyaya tanıtmak. şanlıurfa’da bulunan (tarihin ilk rasathanesi, ilk üniversite, harran evleri, balıklıgöl, soğmatar, şuayip şehri) gibi diğer tarihi eserlerin de tanıtımı yapılarak, korumaya alınmaları ve turizme kazandırılması da bu festivalin temel amaçlarından bazıları.

    festival için güvenliği valilik sağlayacak. ayrıca özel güvenlik de olacak. politikadan tamamen uzakta, bilim, kültür-sanat ve din kardeşliği mesajlarının verileceği ses getiren bir organizasyon hedefleniyor.

    organizasyonla ilgili gelişmeler olduğunda sözlükte paylaşmaya devam edeceğim.
  • desteklenmek istediğim, ilgimi çeken, katılmaktan keyif alabileceğim bir festival olmasını umarım.
  • haberlerini beklediğimiz festival.
  • parçası olmaktan mutluluk duyacağım, üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmekten imtina etmeyeceğim festival…
    --- önce göbeklitepeyi tanıyalım* ---

    göbeklitepe ya da göbekli tepe, şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km. kuzeydoğusunda, örencik köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. bu yapıların ortak özelliği, t biçimindeki 10 – 12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları taş duvarla örülmüştür. bu yapının merkezinde daha yüksek boyda iki dikilitaş karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartma ya da oyularak betimlenmiştir. söz konusu motifler yer yer bir süsleme olamayacak kadar yoğun olarak kullanılmıştır. bu kompozisyonun, bir öykü, bir anlatım ya da bir mesaj ifade ettiği düşünülmektedir. hayvan motiflerinde boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, yaban ördekleri ve akbaba en sık görülen motiflerdir. bir yerleşim değil, kült merkezi olarak tanımlanmaktadır. buradaki kült yapılarının üretime geçiş aşamasına – tarım ve hayvancılığa- yakın olan son avcı grupları tarafından inşaa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. diğer anlatımla göbekli tepe, çevredeki oldukça gelişmiş ve derinlik kazanmış bir inanç sistemine sahip olan avcı – toplayıcı gruplar açısından önemli bir kült merkezidir. bu durumda bölgenin en erken kullanımının çanak çömleksiz neolitik çağ’ın a evresine (mö. 9.600 – 7.300), yani günümüzden en azından 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülmektedir. bununla birlikte göbekli tepe'deki en eski faaliyetleri tarihlendirme olanağı şimdilik yoktur, fakat bu anıtsal yapılara bakıldığında paleolitik çağ'a kadar uzanan, birkaç binyıl daha eskiye, epipaleolitike kadar giden bir tarihçesi olduğu düşünülmektedir. göbekli tepe'nin bir kült merkezi olarak kullanımının mö 8 bin dolaylarına kadar devam ettiği, ve bu tarihlerden sonra terk edildiği, başka ya da benzer amaçlarla kullanılmadığı anlaşılmaktadır.
    tüm bunlar ve kazılarda ortaya çıkarılan anıtsal mimari, göbekli tepe'yi eşsiz ve özel yapmaktadır. bu bağlamda unesco tarafından 15.04.2011 tarihinde dünya mirasları'na aday gösterilmiştir.
    tüm bu dikilitaşlar, stilize insan heykelleri olarak yorumlanmaktadır. özellikle d yapısı merkez dikilitaşlarının gövdesinde bulunan insan el ve kol motifleri, bu konudaki her türlü şüpheyi ortadan kaldırmaktadır. dolayısıyla "dikilitaş" kavramı, işlev belirtmeyen yardımcı bir kavram olarak kullanılmaktadır. esasen bu "dikilitaş"lar, insan vücudunu üç boyutlu olarak betimleyen stilize tarzda yontulardır.

    --- önce göbeklitepeyi tanıyalım* ---

    bu denli büyük bir tarih, bu denli arkeolojik olarak önemli bir coğrafya...
    göbeklitepe nefes alıyor, canlı bir tarih barındırıyor. bizim de onu yaşatmaya katkıda bulunmamız gerekmiyor mu?
    bu kadar kin ve nefret ortamında bile bizi birbirimize bağlayan esasın ortak kültür ve tarih olduğunu hatırlayarak, hatırlatarak …
  • şimdiden heyecanlandıran festivaldir.

    güzel bir programla öncesinde urfa ve çevresi gezilebilir ve klasik müzik konseriyle de harika bir şekilde sonlandırılabilir.
  • gözleri diktirmiş, haber bekleten festival hala. e, hadi artık!
  • klaus*hocanın ve eşinin 20 yıllık emeğinin üzerine konup üstelik kurulan düzeni de değiştirerek ehil insanları kadro dışı bırakıp festival düzenlemeye karar vermişler. bir iş düzgün yapılsa şaşarım. umarım böyle bir mirasın içine sıçmazsınız.
  • hala festivalden ses seda yok, halbuki çok heyecanlanmıştım. umarım bir aksilik yoktur.
  • korkarim ki, klaus schmidt hocanin korktugunun göbekli tepe'nin basina getirilmesidir:

    (bkz: klaus schmidt/@sekundant)

    bence ellerini korkak alistirmasinlar, topcu kislasini göbekli tepe'nin üstüne diksinler.
hesabın var mı? giriş yap