• göbeklitepe kültür ve sanat festivali

    1 eylül 2016'da ilkinin düzenlenmesi için hazırlık yapılan gelenekselleşmesini beklediğimiz festival.

    evet güneydoğu'da güzel şeyler de olabiliyor.

    öncelikle göbeklitepe'yi biraz tanıtayım: https://tr.wikipedia.org/wiki/göbeklitepe şanlıurfa yakınında yer alan, ilk tarımın yapıldığı ve bulunan en eski tapınağın yer aldığı antik yerleşim yeri. bu tapınak ingilizlerin pazarladığı stonehedge'den 7500, mısır piramitlerinden 6000 yıl önce inşa edilmiştir. adem ile havva'nın yasak elmayı yediği yer olduğu gibi efsanelere de konu olmuştur.

    festivale ünlü sanatçılar katılacak. organizatörler görüşme aşamasında olduğu için şimdilik isim veremiyorlar. ancak bu festivali sazlı-sözlü sıradan bir anadolu festivali olarak değerlendirmemek gerek.

    ana amaç göbeklitepe ve bölgenin kültürünü tanıtmak. festivalde mitolojik kahramanları ve yüzyıllardır dilden dile günümüze gelmiş kahramanlık hikâyelerini derlemek bu derlemeleri kısa ve uzun metrajlı filmler, fragman ve belgeseller ile arşivlemek, bu arşivleri görsel medya yolu ile paylaşmak amaçlanıyor. ayrıca otoğraf sergisi ve resim yarışması organize edilecek.

    festival ile birlikte sempozyum ve konferanslar da düzenlenecek. özellikle tarih ve arkeoloji alanlarında dünya çapında tanınan bilimadamları çalışmalarda bulunacak. ayrıca ilk tapınağın yera aldığı göbeklitepe'ye din adamları da davet edilecek. peygamberler diyarı şanlıurfa'da dinlerin buluşması amaçlanıyor.

    festivalin diğer amacı da şanlıurfa ve çevresini dünyaya tanıtmak. şanlıurfa’da bulunan (tarihin ilk rasathanesi, ilk üniversite, harran evleri, balıklıgöl, soğmatar, şuayip şehri) gibi diğer tarihi eserlerin de tanıtımı yapılarak, korumaya alınmaları ve turizme kazandırılması da bu festivalin temel amaçlarından bazıları.

    festival için güvenliği valilik sağlayacak. ayrıca özel güvenlik de olacak. politikadan tamamen uzakta, bilim, kültür-sanat ve din kardeşliği mesajlarının verileceği ses getiren bir organizasyon hedefleniyor.

    organizasyonla ilgili gelişmeler olduğunda sözlükte paylaşmaya devam edeceğim.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap