• michael e. gerber'in "girişimcilik tutkusu" adlı kitabında girişimci hakkında şunlar söylenir:

    "girişimci kişiliğe sahip bir kişi, çok önemsiz durumları bile çok önemli fırsatlara çevirir. girişimciler, içimizdeki vizyon sahibi kişilerdir. hayalci. insanın bütün faaliyetlerinin arkasındaki enerji. geleceğin ateşinin kıvılcımını yakan hayal kurma gücü. değişimin katalizörü.

    girişimci, asla geçmişte değil, gelecekte yaşar, ender olarak da günümüze gelir. en mutlu olduğu zamanı, rahat rahat "ya olursa" ve "olduğu zaman" hayallerini kurabildiği anlardır.

    bilim alanında, girişimci kişilik, parçacık fiziği, saf matematik ve teorik astronominin en soyut ve en az pragmatik sahalarında çalışır. sanatta, avant-garde'ın ender girilebilen arenasındadır. iş dünyasında ise girişimci kişi, yenilikçi, büyük stratejist, yeni pazarlara nüfuz edip bulmada yeni yöntemlerin yaratıcısı, dünyayı kucaklayan devdir -sears roebuck, henry ford, ibm'den tom watson ile mcdonald's'tan ray kroc bu yapıda insanlardır.

    girişimci bizim yaratıcı kişiliğimizdir -her zaman bilinmeyenle ilgilenen, geleceği kurcalayan, olasılıklardan olanaklar yaratan, kaosları uyuma çeviren kişidir.

    her güçlü girişimci kişilik olağanüstü bir denetim ihtiyacı duyar. güçlü bir girişimci gelecek günlerin hayal dünyasındaymış gibi yaşarken, hayalde yoğunlaşabilmek için günümüzdeki insanlarla olayları kontrol etmeye ihtiyaç duyar.

    girişimci, değişime ihtiyaç duyduğu göz önüne alındığında, projelerine katıldığı insanların gözünde büyük bir yıkım yaratır. sonuç olarak, kendisiyle başkaları arasındaki mesafenin hızla büyüdüğünü görür. kendisi ne kadar önde olursa, yandaşlarını yanına çekmek için harcaması gereken çaba o kadar fazlalaşır.

    sonunda girişimci bir dünya görüşü ortaya çıkar: hem fırsatların aşırı derecede bol olduğu, hem de ayak sürümekte olan bir dünya. problem, bu engellere takılmadan fırsatların peşinde nasıl koşulabileceğidir.

    girişimcinin genellikle seçtiği yol, zulme başvurmak, taciz etmek, suçlamak, pohpohlamak, yağcılık yapmak, feryat koparmak ve sonunda, hiçbiri işe yaramazsa, projenin yürümesi için gereken her şeyi yapmaya hazır olmaktır.

    girişimcinin gözünde, çoğu insanın değeri hayallerinin önünde duran problemler kadardır."
  • mal ve hizmet üretmek ya da pazarlamak amacıyla üretim faktörlerini [ki bunlar doğal kaynaklar,işgücü ve sermayedir] bir araya getiren,kâr amacı olan ve zarar olasılığını da düşünen,risk alan kişi
  • türkiye'de bakarsak her üniversitenin, her kurumun hatta her insanın bir girişimci derneği/kulübü/topluluğu açtığı, sabah akşam girişmek yerine seminer düzenleyen kişilerdir.

    yahu ben girişimci olmamama rağmen, girişmek gibi bir amacım olmamasına rağmen iki günde bir bana davetiye geliyor "dahileri kazanıyoruz! gelin beraber kazanalım! imza: x girişimci topluluğu" diye.
    eminim ki bu kişiler toplantı, seminer ya da konferans düzenlemek yerine girişseler bişiler çıkacak ama girişmek yerine sadece konuşuyorlar.

    sonra türkiye neden gelişmedi?
  • işim gereği bir çok girişimci arkadaş ile tanışıyorum toplantılarda, etkinliklerde falan. bizim türk girişimcisinin genel hedefi şirketi büyük bi firmaya satmak oluyor. 'abi şimdi şunu şunu yapalım bunu türksele bi çakarız iki milyon dolara sonra sabahlar olmasın' kafasıyla yaklaşıyolar. böyle olmaz bu ya. temelde bi zihinsel yanlışlık var.

    bi de bi tarz girişimci arkadaşlar da ısrarla "abi milyon dolarlık bi fikrim var" diye geliyor ama fikrini söylemiyor. fikrini söylemiyorsan nasıl yapacaksın? patentini alıcam diyor. lan fikrin patenti mi olur aq? fikrini çatır çatır söyleyeceksin, götün yiyorsa yap diyeceksin. zaten kolay yapılan bir şeyse sen piyasaya çıktığın anda taklitlerin çıkacak, sen piyasaya çıkmadan bunun farkında olsan fena mı olur? zor yapılan bir şeyse de kim oturup uğraşacak? burada da temelde bi zihinsel yanlışlık var. ama doğrusu nası olur inanın şu an yazmaya çok üşeniyorum.
  • sabah sabah yüzümü gülümseten, aşağıdaki e-maili ile günümü aydınlatan biridir.

    --- spoiler ---

    subject: bayiilik (ciddiye alınıp olumlu ve olumsuz bilgilendirme yapılırsa sevinirim)

    ......... üniversitesi fen-edebiyat fakültesi tarih bölümü okuyan fakat yanlış bölüm okudunu düşünen genç girişim ve ticaret zekası hırslı bir gencim.
    defalarca su bayiiliği çay bayiiliği almayı denedim fakat öğrenci olmamdan dolayı engeller çıktı.
    babam otomobil galericiliği yapmış ve bende yanında büyüdmden bu işlere çok meraklı ve istekliyim. daha önceki bayiilik başvurularım kabul edilseydi çok güzel planlarım vardı ve esnaf ve iş dünyası çevremdekilerin fikir ilhamı ile sizin şirketiniz aklıma yattı ve proje hazırlamayı düşündüm. burada istasyon için çok uygun yerler var.

    en yetkili kişiye bu isteğimi iletir durumu okuyan kişinin ciddiye almasını rica ederim 0-534... ....

    --- spoiler ---
  • çok şeker bir tabir. sanırsın ihale kapatıp devleti tokatlamıyor da vahşi batı'da mucize iksir pazarlıyor.
  • girişim nedir, nasıl girişimci olunur gibi temel konuları kısa bir video ile öğrenmek için
    atilla yeşilada - nasıl girişimci olunur?

    "türkiye düşük teknolojili bir ülke. daha hızlı zenginleşmek, “özgürleşmek” ve verimliliği artırmak için kendi ürünlerimizi geliştirmek zorundayız. bunun yolu da inovasyon, yani keşfetmekten geçiyor.

    daha fazla girişimci yetiştirmeli ve fikir aşamasından üretime geçmelerine destek vermeliyiz. bu videomda nasıl girişimci olunacağını anlattım.

    girişimcinin en önemli özelliği var olanla yetinmemek. kutunun dışında düşün.

    etrafına analitik gözle bak:
    hangi işlem pahalı?
    hangisi yavaş?
    hangisi zahmetli?
    daha ucuz, hızlı veya kolay yapabilir miyim?

    girişimin temel aşamaları
    harika fikirler düşünün. işletmelerin çoğu ilginç fikirlerle yola çıkarlar. insanların ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet, insanların yaşamlarını kolaylaştıracak bir ürün veya ikisinin kombinasyonu olabilir. unutmayın fikrin ne olduğunun bir önemi yoktur.

    aklınıza harika bir fikir gelirse bu fikrin gerçekçi olup olmadığını düşünün. maliyetleri, imalat süresini ve popülariteyi hesaba katın.
    farklı fikirlere karşı her zaman açık olun. daha önceden bu ürünü alan insanlarla görüşün.

    henüz bir fikir bulamadıysanız iyi bir başlangıç yapmak için öncelikle hedef kitlenizi düşünün. daha sonra hedef kitlenin alışveriş yaptığı yerler veya yapmaktan hoşlandıkları şeyler gibi özelliklerinin listesini yapın.

    listenizi maliyet, imalat süresi ve popülarite şeklinde üç bölüme ayırın. sunabileceğiniz en kolay ve gerçekçi ürünü bulun. iş planı yazın. iş planı detayları ve açıklamaları kapsamalıdır ve aynı zamanda her şey gerçekçi olmalıdır. her bölüm için zaman ayırın ve hesaplamalar yapın.

    iyi bir iş planının bölümleri:
    ürün tanımı: ürününüzü geliştirin. görüntüsü nasıl olmalı? hangi malzemelere ihtiyacınız var? göz alıcı ve dikkat çekici bir ürününüz olsun.

    pazar analizi: hedef kitleniz kim? nerelerden alışveriş yaparlar?
    nerelerde ikamet ederler?

    rekabet: rakipleriniz kimler? rakiplerinizin güçlü yanları ne? onları nasıl yeneceksiniz?

    pazarlama: ürününüzü nasıl pazarlayacaksınız?
    ne tür bir imaj çizmek istiyorsunuz? nerelere reklam vereceksiniz?

    satışlar: ürününüzü nerede satacaksınız? müşterilerin ürünü alması için ne yapacaksınız? ne zaman satacaksınız? geleceğe yönelik satış tahminleri ne?

    imalat: ürününüzü nasıl üreteceksiniz? bunu detaylı şekilde açıklayın. ürünü üretmek için hangi malzemeleri kullanacaksınız? nerede ve ne zaman imalat yapacaksınız? satılan malın maliyeti ne kadar olacak?

    finansman: başlangıç için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacak?
    brüt karınız ne kadar olacak?

    türkiye’de girişim sermayesi şirketleri
    kobi girişim sermayesi yatırım ortaklığı a.ş
    iş girişim yatırım ortaklığı
    endeavor türkiye
    türk teknoloji geliştirme vakfı
    istanbul girişim sermayesi fonu
    venture capital
    ilab ventures
    turkven private equity
    aksoy internet ventures
    rhea girişim sermayesi
    esas holding
    borsa istanbul özel pazarı
    early bird venture capital
    revo capital"
  • lakabı her şeyi açıklar.

    iyi girişimci, her yere girer ve girdiği yeri işler.
    kötü girişimciye ise ssk bir yandan bağ kur bir yandan, alacaklılar bir yandan topluca girişir; anasını şey ederler. zor meslek azizim!
  • heyecansız yaşayamayan insandır. girişimci tarih okumayı da sever, fiziğe de ilgi duyar. hayaller kurar, gerçekçiliğini sorgulayarak o anın keyfini bozmaz. örneğin, bir gün ışınlanmayı bulabileceğini düşünür. gelecek planlarına fizik masterı yapmayı dahil eder. genelde lise ve üniversite yıllarında girişimcilik ruhu ortaya çıkar. bir kulüp kurarak ülke çapında adı duyulsun isteyebilir. mezun olduğunda girişimcilik ruhunu henüz keşfedememiş olanlar çoktur. fakat, her ne kadar akranları gibi sıradan bir hayat yaşamaya çalışıp, şirket şirket iş değiştirseler de asla aradıklarını bulamazlar. zamanla kendilerini daha iyi tanıdıklarında, özgür olmak ve her istediğini yaparak keyifli bir hayat yaşamanın, tüm riskleri almaya değer olduğuna kanaat getirirler. eğer iş disiplinleri yüksek ve çalışmayı da seviyorlarsa mutlaka ilk buldukları girişimcilik fikrine sarılarak, başarılı olmak için çok yoğun çalışırlar. gelecekte yapmak istedikleri fizik masterı, yaz aylarını tatil bölgesinde geçirme istekleri, bir kulübe gittiklerinde paralarının hesabını yapmayacak konuma gelme arzuları sayesinde asla yorulmazlar. bunca farklı heyecanı aynı anda yaşıyor olmaları girişimcileri kişiliksiz değil, birden çok kişilikli yapar. onlar için 40 yaşına kadar aynı işte çalışarak direktör olmak ve şirketin onlara vereceği sınırlı zamanda kazandıklarının keyfini çıkarmak bir hedef değildir. kurdukları bir işte başarısız olsalar bile, karşılarına çıkan ilk fırsatta yeni bir fikrin peşine düşerler. parasız kaldıklarında o işi kurabilmek için geçici işlerde çalışmak onlar için vakit kaybı değildir, çünkü mutlaka bir gün kendilerine gerekli olan paraya sahip olacaklarına inanırlar. eğer çalışmayı çok seviyorlarsa ve egoları normal bir girişimciye göre daha yüksekse, yeterli parayı yaptıklarında da fazlasıyla çalışmaya devam edebilirler. bazıları da, 50 yaşına kadar iyi bir şirkette çalışsa ne kadar kazanacağını hesaplayarak, giriştikleri işten bu parayı yapmak ve sonrasında hayatın her yönden keyfini çıkarmayı düşünür.
  • kar elde etmek için fırsatlar yaratan ya da hali hazırdaki fırsatları gören/ değerlendiren, bu fırsatları üretim faaliyetleriyle bir araya getirerek her türlü riske katlanan kişi.
hesabın var mı? giriş yap