• türkçe'ye "beyaz ineğin türküsü" diye çevrilen, şeriat rejiminde kadın olmak, idam cezası ve rejim eleştirisine dair muhteşem iran filmi.

    --- spoiler ---

    açılış sahnesindeki "musa, kavmine ineklerini kesmelerini emrediyor" demişti. onlar da "sen bizimle alay mı ediyorsun, dediler." ( kur’an- ı kerim, bakara suresi) yazısıyla filmdeki hapishane avlusunda duran beyaz inek birbiriyle ilişkiliydi. kadının kocası da şeriat rejiminin kurbanı olmuştu.

    reza'nın kendisini bu kadar suçlaması yersiz geldi bana. neticede ortada bir kusur varsa kendisinin değildi bu kusur, sanık da suçunu ikrar etmişti. bütün deliller (tanıklar) sanığı gösteriyordu. karar verirken eldeki veriler, ceza verilmesini gerektiriyordu. idamdan sonra gerçek suçlunun ortaya çıkması, verilen ve infaz edilen cezanın telafisinin olmaması hususu onun dışında bir şeydi. idam cezasının infaz edilmesinden sonra geriye dönüşün olmaması ayrı bir meseleydi, bu rejimin ve yasalarının bir neticesiydi. bu rejimde hâkimlik yapmak istemeyip istifa etmesi anlaşılabilir bir durum, ancak suçluluk psikolojisiyle hareket etmesi ya da suçlanması üzücüydü.

    ülkemizdeki idam savunucularına mutlaka izletilmesi gereken bir film.

    kocası ölüp de şeriat rejiminde yalnız kalan kadının yaşadıkları ürdün yapımı "inşallah erkek olur" adlı filmle benzeşiyordu.

    kadının, kocasının katiline (rejime) aşık olup, ruj sürüp onunla yatağa girmesi, kurbanın cellada olan aşkı, bizim topraklardan da tanıdığımız bir psikoloji.

    kadının, arabada reza'nın, kocasının kalemini kıran hâkim olduğunu ögrendiği andan sonra arabada çalan müziğin sözleri mükemmeldi.

    filmin son sahnesinde ise zehirli sütü içen reza, halının üzerinde iki büklüm felçli kaldı. sonunda insan ruhunun yasaları karşısında, rejimin yasaları felç, kötürüm, ölü kalmaya mahkumdu.

    --- spoiler ---
  • maryam moghadam'ın yazdığı, yönettiği ve oynadığı çok başarılı bir iran filmi. kocası idam cezasına çarptırılan mina işitme engeli olan kızıyla yalnız kalmıştır. kocasının ailesi ve özellikle de kocasının erkek kardeşi mina'yı sürekli rahatsız ederken karşılarına reza diye bir adam çıkar ve olaylar gelişir.

    izleyiniz. punanım 8.8/10
  • omurgasına idam cezasının geri döndürülemezliğini alıp oradan dul kadının sosyal yaşamdaki yerine, adalete, vicdan ile suçluluk duygusuna ve elbette kurban meselesine dek dallanıp budaklanan, katmanlı ve etkileyici iran filmi.
    hikayesi, oyunculuğu, sadeliği ve realistligi bir kez daha iran sinemasına hayran bırakmıştır.
    sinemayı bir sanat olarak ayakta tutan nadir ülkelerden birisin iran. iyi ki varsın:)
  • idamın ne kadar sakat bir ceza olduğunu, hele iki şahidin bir insanı bu kadar kolay ölüme götürebileceği bir ortamda ne kadar yanlış olabileceğini göstermesinin yanında müthiş bir iran fotoğrafı da çeken filmdir.
  • iran sineması gerçekçi bir anlatımı tercih eder genellikle. bu film de aynı noktadan çıkıyor fakat bilinçli boşluklar var ve bu boşluklar maalesef filme esrar katmak yerine inandırıcılığını yitirmesine sebep oluyor. oyunculukları ben çok beğendim, ancak ortalamanın biraz üstü film.

    --- spoiler ---
    eğer son sahnede kadının kurguladığı şey gerçek olsaydı iki puan daha az alırdı benden. neyse ki o hataya düşmemişer
    --- spoiler ---
  • “idam gelsin yaaauv” diyen beyin yoksunlarına izletilmesi gereken iran yapımı film.
  • bestash sanaeeha ve maryam moghaddam'ın ortaklaşa yönettiği 2020 yapımı dram filmi. konu hatalı bir idam kararı ve bu kararın domino taşları gibi etkilediği hayatları anlatıyor.

    hayat çölde esen bir yel gibi geçip giderken iyi veya kötü bir şekilde bizi savurabiliyor. ıstırabı, umudu, merhameti vs. bu savrulmalar üzerinden yorumlarız. işte ıstırabı yoğun bir şekilde resmeden bu tip filmler, bize bu gerçekleri hatırlatmakta başarılı olabiliyor. evet, çaktırmadan umudu hatırlatan ama en sonunda acının resmini iyi çizebilen bir film. film benim gözümde savrulmayı ama en sonunda yıkılmamayı anlatan bir film. iyi ki izledim.
  • t: idam cezası, kadının toplumdaki yeri ve vicdan konularını anlatan gayet başarılı bir filmdi. idam cezamız olmadığı için çok mutluyum.
  • maryam moghaddam ve behtash sanaeeha'nın yönettiği 2020 yapımı film. ingilizcesi ballad of a white cow türkçesi beyaz inek için balad. bir üstteki yazar konuyu özetlemiş. malum sahne üzerine merak edip izledim. açıkçası o kadar da bayılmadım. 6.5 puan yeter.

    https://www.imdb.com/title/tt11773484/

    fragman
  • geçenlerde izlediğim rüzgârın satrancı'ndan sonra izlediğim bir başka iran filmi: beyaz ineğin türküsü.

    etkileyici bir düş sekansıyla açılan kasvetli bir film bu da. idam cezasının çıkmazından, geri dönüşünün imkânsızlığından başlayarak dul kadınların sosyal hayattaki dramı, ekonomik yetersizliklerin insanları sürüklediği olumsuz koşullar, iran gizli polisinin orwell'in 1984'ündeki gibi insanları takip edip belli etmeden haklarında rapor tutmaları, sınıflararası çelişkiler... çok daha fazlası vardı filmde. iran bürokrasisinin sert yüzünü de görme olanağı buluyoruz. çok etkilendiğimi söyleyebilirim.
hesabın var mı? giriş yap