• ne kadar gerekli olduğu her gün ortaya çıkan, şanlı başkaldırı. kendinden başkasını düşünmeyenler bugün hala bok atmaya çalışırken,
    başbakanın imam hatipten arkadaşının inşaatında bugün 10 işçi hayatını kaybetti.
    bu kadar adaletsizliğin, bu kadar insan katliamının yaşandığı bir ülkede, her gün gezi yaşanmaması ayıptır!
  • 8 yaşındaki yeğenimi taksim'e götürdüğümde,
    -gezi parkı nerede teyze?

    diye sorduran direniştir.
  • bir yıl sonra sağlam kafayla düşününce "vay be ne görkemli bir başkaldırıydı hakkaten " diyor insan. ülkenin dışındaki gençleri bile birleştirmişti. yıl sonra yine dinledim ve ağladım lan mutluluktan.
    new yorklu çapulcular
  • siyasi otoritedeki demokratikleşme sürecinin gidişatı ve akabindeki siyasi gelişmeleri düşününce, bu topralarda çıkabilecek en büyük çapta halk hareketi oluşu zihnimde yerini almış olan tarihsel nitelikli olay.

    bir açıdan bakınca, bizim sınırlarımızı öğretti bana. şehir merkezinde kalan son yeşil parça için başlayan mücadele, zamanla bütün antidemokratik uygulamalara karşı oluşturulan bir haykırışa dönmüştü. resmi bir hükmü olmadığı için hükümet tarafından muhatap alınmadı ve ötekileştirildi, provakatif gruplar tarafından yer yer terörize edildi, kimilerince dimdirek vatan hainliği olarak görüldü. bütün bunlar bir tarafa; gezi parkı direnişi tek bir şekilde açıklanacaksa bu ülkedeki tek 'harbi' muhalif hareket olarak açıklanabilir.

    devamında ise cumhuriyet tarihimizin en büyük yolsuzluk operasyonu yapıldı, akıl almaz telefon konuşmaları ve reza zerrab tarzı tipler hayatımıza nüfuz etti. ardından yerel seçimlerde yakın dönem güney amerikasında ve mevcut orta doğuda görülen angaryalar yaşandı. demokrasi yerle bir olduğu gibi 'ayakkabı kutusu' bir ülkede ilk defa siyasi simge olarak görüldü, hükümet partisinin mitingi olan bir günde, şehirde bir ayakkabıcı, elinde kalan boş ayakkabı kutularını tanesini 1 tl'ye sattığı için göz altına alındı.

    bütün bunlar olurken; 'gezi ruhu' geziye çıktı. insanlarda o dönemde oluşan 'siyaseti sahiplenme' hali yerini yine derin bir uykuya, pasif agresifizme bıraktı.

    milletin genetiğinde olan ve 'su akar türk bakar' sözü yine su yüzüne çıktı. yüzyıllarca kabul görmüş olan şu meşhur 'biat kültürü' yine bu topraklarda başarılı oldu. bütün bunların sonunda birileri çıkıp 'halk büyük oyunu yemedi' diyor. onun doğrusu aslında 'halk yine uyanamadı', ancak çeşmenin başındakiler politikanın en bilinen feykini atarak ellerindeki sonsuz medya gücüyle manipülasyona devam ediyor.

    ne diyelim; biz küçükken burak kut diye bir adam vardı. en bilinen şarkısında da 'yaşandı bitti, saygısızca. doğru söylesen kimin umurunda' diyordu.

    aynısı yine oldu.
  • bazılarına göre çeliğe su verilmesidir. ben hiç bu kadar iyimser olmadım ama gelecek gösterecek.
  • sen ister darbe de ister direniş de; o park orada sapa sağlam duruyor mu? o gün bu gündür en ufak olayda tomaları yığıyor musunuz? daha önceleri çoğu insanın geçmiş olsun deyip geçtiği işçi ölümlerinde gezi direnişinden beri binler sokağa dökülüyor mu? taksim meydanında ne olur ne olmaz diye sürekli toma ve çevik kuvvet bekletiyor musunuz? bu sorulara aklı mantığı yerinde olup da hayır cevabını verecek adam yoktur herhalde.

    sen şimdi istediğin kadar yok seçimde babayı aldınız, yok gördük darbe girişimini de. gezi parkı direnişi bu ülkenin son 20 yıldaki en büyük kazancıdır. nitekim 80'lerden beri uyumakta olan toplumu tekrar uyandırmıştır. artık en ufak bir olayda bile binler, onbinler sokağa çıkıp protesto ediyor. hem de polis denen tayyip köpeklerinin kudurmuşçasına saldırılarına rağmen. bu korku da size yeter.
  • dunya'da hatiri sayilir sosyal hareket ornekleri arasinda coktan yerini almistir.
  • tamamı hakiki ve tarihi olabn direniş. bu kadar büyük bir ayaklanmaya tabiki ajanı otu boku sızmaya çalışacak. ne yapacak insanlar, ajan var evimize mi gidelim diyeceklerdi. türkiye tarihinin en onurlu işlerinden biridir bu direniş.
  • infografik ekibi tarafından 2. yıl dönümü bir animasyon ile anılan hareket.

    [http://iyikidogdungezi.com/ http://iyikidogdungezi.com/]
  • yavaş yavaş sonuçlarını vermeye başlayan toplumsal hareket. iktidardaki oluşumların kendi içinde çatırdayıp çözülmeye başlamaları, liderlerin karizmalarını kaybetmeleri bunların büyük çöküşten önceki son çırpınışlar olduğunu belli ediyor. yeni bir düzen geliyor ve bu gücün karşısında hiçbir iktidarın kalıcı olmayacağı o kadar açık ki. ufak çapta bir kaos bile kimsenin sesini yükselten halktan daha güçlü olamayacağını anlatmaya yetti de arttı.
hesabın var mı? giriş yap