• ölüm nedeni ilginçtir. kendisi gibi matematikçi olan eşi, hastalıkları iyileştirmenin yolunun hastalığı yaratan koşulları yeniden yaratmak olduğuna inanmaktadır. boole, ders anlatmak için okula giderken 2 mil boyunca yağmura yakalanmış ve ıslak kıyafetleriyle ders anlattığı için ağır hastalanmıştır. eşi ise çözüm olarak eşi yatarken yatağına bolca buzlu su dökmüş ve ölümüne sebebiyet vermiştir.
  • george boole.. matematikci, sembolik mantigin kurucusu.

    (bkz: boole cebiri)
  • matematiksel mantığın kurucusudur.
    "george boole yoksul bir kunduracının üstün zekalı oğluydu. ekonomik zorluklar nedeniyle ilkokuldan sonra ne öğrendiyse kendi kendine öğrendi. doğum yeri olan lincoln kentinin gazetesinde latinceden tercüme ettiği bir şiir yayımlandığında, "bu çocuk bu yaşında bu çeviriyi yapmış olamaz, aşırmıştır!" suçlamasına maruz kalmıştı. boole 16 yaşında matematik öğretmeni olarak çalışıp evin geçimini sağlamaya başladı, 19'unda da kendi okulunu kurdu."
    50 soruda yapay zeka kitabından alıntıdır.
    kendisi 0 ve 1'in müthiş gücünü tam olarak anlamamızı sağlayan biridir. bunda sonra size aynı kitaptan şu metni bırakayım yaptığı işi biraz daha iyi kavramış olursunuz.

    "gri kediler tırmalamaz.
    prenses gri bir kedidir.
    demek ki prenses tırmalamaz.

    oysa ki matematiği doğal dil gibi çifte anlamlılık, muğlaklık vs. sorunları olmayan, çok daha sıkı kurallara bağlı, neredeyse mekanik görünümlü bir dille yapıyoruz, söz gelimi

    x+4=7
    demek ki x=3

    bu işleri bir makineye yaptırmak isteyen biri için ikinci dilin birinciden daha uygun olduğunu görüyor musunuz? leibniz'in rüyasının gerçekleşmesi için atılan ilk adım böyle bir biçimsel düşünce dilinin ortaya konulmasıydı. boole mantıkla cebiri evlendirerek bunu başardı.
    boole işe kelimelerin anlamlarını düşünerek başladı. besbelli ki yukarıdaki akıl yürütmede geçen "gri kedi" öbeğinin anlamı, onu oluşturan iki kelimenin anlamlarını bir tür işleme tabi tutarak(diyelim ki "çarparak") hesaplıyorduk. peki ama "gri" ve "kedi" sözcükleri neyi anlatıyordu?
    "gri"deyince aklınıza ne geliyor? gri olan her şey gelebilir, gri olmayan hiçbir şeyin kastedilmediği de çok açık. bu durumda "gri", "gri olan bütün şeyler topluluğu"na karşılık geliyor. ifadelerimizde cebir geleneğine uyarak kelimelerin ilk harflerini kullanalım, iki anlam arasındaki işlemi de çarpma için kullanılan "." sembolüyle gösterelim. yani "gri kedi", "g.k" diye gösterilecek.
    bu işlem ne yapıyor? "gri kedi", yukarıda anlaştığımız şekilde "bütün gri kediler topluluğu" anlamına geliyorsa, "." işleminin, sonuç olarak üzerinde çalıştığı iki topluluğun da üyesi olan varlıkların oluşturduğu topluluğu (yani günümüzde alışık olduğumuz terimlerle, aldığı iki kümenin kesişimi olan kümeyi) verdiği ortada. boole bu işlemin doğasını araştırırken akıllıca bir soru sordu: aynı şeyi kendi kendisiyle bu işleme tabi tutarsak ne olur? "gri gri" veya "kedi kedi" ne demektir mesela? bu durumlarda anlamın aynı kaldığını göre boole, şu sonuca vardı: herhangi bir x kavramı için, x.x=x'tir.
    ve dahice olan yere geldik. "gerçek sayılar arasındaki çarpmada x.x=x eşitliğini sağlayan x değerleri hangileridir?" diye sordu boole. cevap kolay: sadece 0 ve 1 sayıları karelerine eşittir. demek ki mantığı cebir dilinde yazarken sadece 0 ve 1'i kullanacağız.
    peki 0 ve 1 tam olarak ne anlama geliyor? yine cebire danışalım. biliyoruz ki, her x sayısı için 0.x=0 ve 1.x=x'tir. işlemimizi kümeler arası kesişme işlemi olarak somutladığımıza göre 0, hangi kümeyle kesişirse kesişsin değişmeyen küme olmalı. yani boş küme. aynı mantıkla 1 de dikkate aldığımız her şeyi içeren " evrensel küme"
    olmalı.
    boole bir cümlenin(teknik terimle, önermenin) doğru olduğu anlar kümesi boşsa yanlış, değilse de doğru olduğundan hareketle mantıktaki "doğru" ve "yanlış" kavramlarını 1 ve 0'la gösterebileceğimizi ortaya koydu. mantığın matematikselleştirilmesinin öyküsüne sonraki soruda devam edeceğiz, ama sadece sayıların değil, aslına bakarsanız her şeyin 0 ve 1'lerle gösterilebilmesinin önemini biraz düşünelim. başta şaşırtıcı gelebilir, ama sadece 0 ve 1 "harf"lerinden oluşan bir alfabe ile çok daha kalabalık olan türk veya çin alfabelerindeki sembollerle ifade edebileceğiniz her şeyi ifade edebilirsiniz. duymuşsunuzdur: bilgisayarlarımızda yer alan elektronik devreler(0 olarak yorumlanabilen"voltaj düşük" durumu ile 1 olarak yorumlanabilen"voltaj yüksek" durumu gibi) iki farklı durumdan birinde bulunabilen basit sistemlerin birbirine bağlanmasıyla inşa edilir. bilgisayarınızda tuttuğunuz her aşk şiiri, her güzel resim, her müzik parçası bir dizi 0 ve 1 halinde saklanıp sonra dilediğinizde yine alıştığınız biçeme dönüştürülebildiğine göre,bu minik alfabenin gösterim gücünden bir yana bir ekikliği yoktur( işin sırrı örneğin türk alfabesinde tek sembolle, sözgelimi a harfiyle ifade ettiğimiz bir bilgiyi ikili sistemde biraz daha çok harfle, mesela 01000001 dizisiyle temsil etmekten ibaret).
    "yüksek" sınıftan olmadığı için 19.yüzyıl kafasındaki vatanı ingiltere'de üniversite hocalığına alınmayan boole, 34 yaşında irlanda'da yeni kurulan cork üniversitesi'nin ilk matematik profesörü oldu. kasım 1864'te evinden beş kilometre uzaktaki üniversiteye yürüyüşü sırasında şiddetli yağmurda sırılsıklam olan giysileriyle ders verirken üşütüp zatürreye yakalandı. "çivi çiviyi söker" söker diye özetlenebilecek bir kocakarı tıbbı inanışındaki karısı mary, yataktaki adamcağızın üzerine kova kova su dökmekten ibaret bir "tedavi" uyguladı. durumu iyice kötüleşen boole, bir ay geçmeden hayata gözlerini yumdu. 49 yaşındaydı."
    bu arada java dilinde gördüğünüz "boolean" veri tipi george boole'un adına izafe edilmiştir.
  • vikipedia da hakkında yazılan ifadeler şunlardır

    --- spoiler ---

    george boole, ingiliz matematik eğitimcisi, matematikçi filozof.kendisi çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan esnaf kardeşimizdir.ayrıca pompacıdır

    --- spoiler ---

    http://i.hizliresim.com/qw8q3g.jpg
  • (bkz: boolean)
  • sevgili eşi mary'nin kocakarı inanışına kurban gitmiş zavallı hayatı boyunca yüzü gülmemiş matematik profesörüdür. babası fakirmiş kendi imkanlarıyla öğrenmiş bir arkadaş. 19 yaşında kendi okulunu açmıştır. matematikteki doğru ve yanlış kavramlarını 1 ve 0 ile ifade edilebileceğini ortaya koymuştur. boolean değişkeninin babasıdır. bir önerme yanlış ise boş küme yani 0, doğru ise evrensel küme yani 1 ile ifade edilmektedir. kısaca no flu no cry :) neyse ölümü beni çok şaşırtmıştır. sen okadar uğraş hayat mücadelesi ver sonra oh tamam artık rahatım dediğin anda kocakarı inanışına kurban git. boole sıradan birgün yine okula ders vermeye gidiyor sene 1864 çok yağmur yağıyor sanırım yanında şemsiye yok çünkü şemsiyenin tarihi çok öncesine dayanıyor. m.ö. 2000 yıllarında asur medeniyetine ait kalıntılarda kral ninova’nın başının üzerinde hizmetçisi tarafından tutulan şemsiyeyi gösteren kabartmalar bulunmuştur. 1715'te parisli şemsiyeci marius ilk otomatik erkek şemsiyesini yapmıştır. bu arkadaş şemsiyeyi evde unutuyor işe yürüyerek gidiyor yaklaşık 4-5 km uzaklıkta ünv neyse ıslanıp gidiyor derse, veriyor dersini anlatıyor sonra zatürree yakanıyor. karısı çivi çiviyi söker diyerek alıp adamın üzerine kova kova su döküyor. adam hayatının baharında 49 yaşında ölüp gidiyor. hayır karısı da matematikçi bilemedim niye böyle bir şey düşündüğünü. buradan da anlaşıldığı üzere çivi çiviyi sökmez.
  • ingiliz matematikçi acı ölümüyle dikkat çekici yaşamıyla ve matematikteki başarısıyla övülmeye değer bilim insanıdır.hakkında dikkatimi çeken konulara azıcık değineceğim;tarını tek bir varlık olduğuna inanan ve incile mantıksal analiz uygulayarak bunu kanıtlamaya çalışmıştır.ve de şeytanın kökeni hakkında şunları yazmıştır ;”1)eğer tanrı her şeye kadirse her şey onun isteğiyle oluyor demektir 2)”eğer tanrı tamamen iyi ise ve her şey onun isteğiyle oluyorsa mutlak şeytan yoktur3)”eğer tanrı her şeye kadirse ve yaptığı her şey iyilik içinse o zaman acı var olamaz sadece iyilik için bir aracıdır4)acı yoktur’..
  • kendisi gibi esi de matematikcidir.
    (bkz: mary everest boole)
  • 143 yil once, bugun olen matematikci, filozof. ozellikle an investigation of the laws of thought calismasina goz atilmalidir:

    http://www.gutenberg.org/etext/15114
  • son wikipedi güncellemesi şu şekilde olan esnaf abimiz.

    george boole, ingiliz matematik eğitimcisi, matematikçi filozof.kendisi çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan esnaf kardeşimizdir.ayrıca pompacıdır. boole, yirmi yaşına gelince bir özel okul açtı. burada matematik öğretmesi gerekiyordu.

    yapmayın şöyle şakalar. gerçek bilgi verin bize...
hesabın var mı? giriş yap