• alman sosyolog tönnies tarafından geliştirilmiştir. (tönnies'in öncülük ettiği diğer konsept ise gesselschafttır) cemaat, toplum/cemiyet dışı sosyal yapılanma. gemeinshaft, sanayi toplumu öncesi, pre-kapitalist bir döneme özgü toplumsal ilişkiler ağıdır. bu sosyal kategoride ortak yasam deneyimlerine sahip insanlar, bir cemaat duygusunu/küçük bir topluma aidiyet hissini birlikte ve bir arada yasarlar. toplumsal yapının böyle bir yapılanması içinde sosyal iliskiler "samimi" ve "içtendir"dir. senli benlidir yani. yabancı yoktur. "bizim oglan" naber gibi hitapların yaygın oldugu enseye şaplak tarzı ilişkilerin kanıksandığı bir yapılanmadır gemeinschaft. "dayanısma ruhu" ve "ortak bir irade"nin mevcudiyeti söz konusudur. aile gemeinschaft'ın temelidir. zaten bu sosyal ilişkiler ağına bağlı cemaat üyelerinin her biri kendilerini genelleştirilmiş büyükçe bir ailenin fertlerinden biri olarak görür. yine, köy toplulugu kendini genis bir aile olarak hisseder. miras alınan statüler söz konusudur. otarşik yaşama biçimi muteberdir. bu nedenle gemeinschaft statik bir toplumdur; dolayısıyla toplumsal dinamizm sınırlıdır. gemeinschaft üyeleri arasında güçlü bir dayanısma ruhu mevcuttur. görevler/roller/statü ve sosyal iliskiler birbirinden ayrılamaz.
  • biz beş arkadaşız, bir gün peş peşe evin birinden dışarı çıktık; ilk çıkan kapının yanında durdu, ardından ikinci çıktı, daha doğrusu bir cıva topağı gibi kaydı ve ikincinin yanında yerini aldı, sonra üçüncü, dördüncü ve beşinci çıktı. sonunda hepimiz bir hizada durduk. insanlar bizi fark etmeye başladılar; bizi gösterip “şu beşi o evden çıktılar” dediler. o zamandan beri birlikte yaşıyoruz; eğer bir altıncı sürekli aramıza katılmaya çalışıyor olmasaydı huzur içinde yaşayacaktık. bize bir kötülük etmiyor, ama sinirimizi bozuyor ve bu da yeterince kötü; neden istenmediği yere girmeye çalışıyor? onu tanımıyoruz ve aramıza katılmasını istemiyoruz. bir zamanlar, elbette, biz beşimiz de birbirimizi tanımıyorduk, hâlâ da birbirimizi tanıdığımız söylenemez, ama beşimiz için caiz ve hoş görülebilir olan o altıncı için caiz ve hoş görülebilir değil. her hâlükârda, biz beş kişiyiz ve altı kişi olmak istemiyoruz. ve zaten sürekli birlikte olmanın anlamı nedir ki? bunun beşimiz için de bir anlamı yok, ama işte biz bir aradayız ve bir arada kalacağız; öte yandan, tecrübelerimize dayanarak, yeni bir kaynaşma istemiyoruz. ama bunu altıncıya nasıl açıklayacaksın? uzun açıklamalar onu neredeyse aramıza almamızla sonuçlanacaktı, o yüzden açıklama yapmamayı ve onu aramıza almamayı tercih ediyoruz. suratını nasıl asarsa assın onu dirseklerimizle itiyoruz, ama ne kadar itersek itelim geri geliyor.

    franz kafka, gemeinschaft
  • 3-4 dakika bir film.

    --- spoiler ---

    dışlamak, direnmek, heple hiçi bir tutmak, hepken hiç olmak, reddetmek, reddetmek, reddetmek ... biz olmak

    --- spoiler ---
  • osmanlı istanbulundaki toplumsal yapılanmayı tanımlayabilecek kelime. hukuki sorunlarını bile kısmen kendi içinde halleden, kendi kent parçalarında yaşayan, bir ölçüde meslek bağlamında kendi etnodinsel gruplarıyla bağlantılı ekonomik aktivitelerde bulunan, mobilitesi düşük gemeinschaft'ların oluşturduğu döneminin kent yapısı istanbul. grup içi dayanışma güdüleri çok yüksek tıpkı şimdiki cemiyetlerde olduğu gibi.
  • the bourne identity'de jason bourne'un kıç lobundan çıkan küçük elektronik laser tüpünde yazan banka hesabının bulunduğu zürihteki bir banka adı. hala faaliyetlerine devam ediyor mu bilemiyorum.

    misal jason bourne'un hesap numarası 000-7-17-12-0-1-1-26'dır bu bankadaki. tabi bloklandı bu hesap, bugün gidip çekeyim paraları alayım pasaportları akayım alemlere deseniz sktri çekerler yekten.

    - verpiss dich!!
    - natürlich.
  • ilişkilerin kendi hatırları için desteklendiği, duygusal olduğu ve geleneklerin egemen olduğu, daha çok mekanik dayanışmanın görüldüğü toplum.(bkz: toennies)
  • sonunda, buradan http://madebyozlemakin.blogspot.com/…einschaft.html
    veya suradan http://www.vimeo.com/4906874
    izlenebilen kisa film..
  • (bkz: toplum)
  • 45. antalya altın portakal film festivali'nde kısa film ödülü'nü alan özlem akın'ın filmi. ( gemeinschaft )
hesabın var mı? giriş yap