• (bkz: g force)

    adını kütle çekimi anlamındaki 'gravitational' kelimesinden alır.

    formülü
    g = maximum hız /süre / 9,81m/s²

    minimal dozlarda g kuvvetine maruz kalmak isterseniz
    (bkz: lunapark)*
  • genellikle havacılıkta kullanılan bir tabirdir fakat hıza ve manevaya dayalı haraketler için de kullanılabilir.

    kısaca; ''insan vucudunun santimetrekaresinde oluşan basınç'' olarak açıklanabilir.

    her bir g kuvveti vucut ağırlığımız kadardır.

    örnek olarak; 70 kg ağırlığındaki bir kişi, hızına ve haraketine bağlı olarak 10 g' lik bir kuvvete maruz kalır ise; bu durum, o kişinin vucudundaki her bir santimetrekarenin 700 kg' lık bir basınca maruz kalması şeklinde örneklendirilebilir.
  • adam g kuvvetini anadolu jette yaşamış tebrik ediyoruz kendisini. ayrıca hava boşluğuda çok mühim.
    (bkz: hava boşluğu)
    ahahahaha
  • g harfinin gücüne yakışmayan bir tamlama.
    bak g harfinin gücü diyoruz mesela. g guvveti olmalı. g, gudretli bir harf. gocaman.
  • f1 pilotu (bkz: max verstappen) 2021 ingiltere gp'de geçirdiği kazada tamı tamına 51 g kuvvetine maruz kalmıştır.

    hamilton sen tam bir ibinesin
  • g yerçekimi ivmesidir. birimi de m/s^2'dir.

    lisede yanlış öğrenmişsin.
  • kadının g kuvvetine daha çok dayanmasının sebebi, ortalama olarak boylarının daha kısa olması sebebiyle beyin-kalp arası mesafenin daha kısa olması ve buna bağlı olarak bilincin açık kalmasını sağlayacak gerekli kan basıncının kafa bölümünde daha uzun süre korunmasıdır.

    yıllar önce okuduğum bir bilgi olduğu için kaynağını bulamadım.

    hayatın her saniyesinde yaşadığımız bir kuvvettir.
  • yerçekimi ivmesidir.
    mesela 80 kg'sınız. 7 g çektiğinizde vücudunuzun heryerine binen yük 80x7=560 kg olur. vücudunuzun üst kısmındaki kan aşağı kısmına iner. beyine kan gitmez. bunu sonucunda :
    etraf grileşir, yavaş yavaş görüş gider ( tünel görüşü ) ve sonunda bayılırsınız. g koşulları normale girdiğinde hemen ayılırsınız.

    normal bir insanın dayanma sınırı 3-5g'dir.
    yolcu uçağında kalkış esnasında bir yolcu 1.3-1.5 g çeker.
    muharip jet pilotları 9g.
    bir f-16 pilotumuz 10.3g çekmiştir.

    bunu engellemek için pilotlar g-suit denilen bir tulum giyerler. temel mantık şişerek, sıkıştırarak kanın aşağıya daha geç gitmesidir. genelde g-suit g dayanma sınırına +1 ekler.
  • g noktasina uygulanan kuvvet mi
  • f=m.a'ya göre eğer çok yersen göbeğin büyür kilon artar ağırlaşırsın, fakat çok süratli bir mekanizmanın içinde aniden dönüşe girersen üzerindeki ivmenin üzerine bir bir eklenir yememene rağmen kilo almış gibi olursun. eğer bu dönüş sağ viraja giren bir arabada sola yapışık oturuyorsan göğsünün sıkışmasıyla sonuçlanır, ha yandan yer çekimi seni etkilemediği için çok da tınlamazsın. eğer aşağıdan yukarı doğruysa kan beyinden ayaklara doğru inmeye başlar siyah görürsün (bkz: black out). tam tersi olursa veya baş aşağı durumdayken uçağın burnunu göğe kaldırmaya başlarsa bu sefer kan beynine nüfuz eder kırmızı görürsün. (bkz: redout)
    üzerinde g suit denilen, g durumunda karından şişen ve kanın nüfuzunu bir nebze engelleyen ekipman yoksa üzgünüm, ebenin hörekesini tersten görürsün.
    1g = şu anda üzerinde taşıdığın bildiğin sen,
    -1g = amuda kalkmış bir adet sen, 9g = 1 tane sen + sırtında 8 tane sen.

    makine mühendisliğinin ilk derslerinde bir arabanın baya baya güzel bir süratte şarampole belli bir açıyla çarptığı ve bu çarpma etkisiyle şoförün üzerinde oluşan g'nin değeri sorulur. üzerinden yıllar geçti hatırlamam mümkün değil fakat 50-60 küsür g'ler gördüğümüzü, iç organların patlamasının buna bağlanıp sınıfta makara yapıldığını hayal meyal hatırlıyor gibiyim.
    bir f-16'da ise uçak limitleri dahilinde görebileceğiniz değerler min,max(-3,9)g'dir. fırlatma koltuğu senaryosunda bu değer 12-14'lere çıkar. 1970 zamanlarında ise bu değerler 20-22g bandındaydı.
    pilot üzerindeki g etkisini azaltmak için yeni nesil savaş uçaklarında koltuklar açılı tasarlanır ki kuvvet 2 eksene bölüştürülebilsin. eski uçakların kokpitlerine bakarsanız, sandalye gibi konulduğunu görürsünüz.
hesabın var mı? giriş yap