• matematik doganin dilidir falan diyoruz, sonra bir doga olayini anlatmaya gelince kirk kusur entrydir turkce cumleler, cumleleri takip eden linkler, linklerden ulasilan resimler, oradan wikipedia girdileri. ohooo. bak ben nasil yapiyorum: z = z^2 + c
  • dünyadaki en karlı işin yol, boru hattı ve çit gibi işlerin müteahhitliğini yapmak olduğunu anlamayı sağlayan geometri.

    ne kadar hassas uzunluk ölçümü yapılırsa ölçülen uzunluk o kadar artar. yapılan yol (veya boru hattı, çit, vesaire) ölçümden daha düşük bir hassasiyetle yapılırsa kırılacak paranın da haddi hesabı yoktur.

    bu bağlamda tayyip erdoğan ve taifesini 15,000 kilometrelik duble yol macerasında daha dikkatli olmaya davet etmek boynumuzun borcudur.

    (bkz: fraktal inşaat)
  • oyle bir obje olsun ki elimizde,bu objenin hangi noktasini alirsak alalim,buyutup baktigimizda tekrar baslangictaki sekille karsilasiriz.abuk biseydir yani,deli eder adami..biz bu isleme ne kadar devam edersek edelim,yine ayni olay tekrarlanir,basa doneriz,kudururuz,kufurler savururuz bu sekle..iste,fraktal dedigimiz mevzu bu garip olaydir ki,kendine benzerlik kavrami diye bisey cikarmistir ortaya.
  • fraktal; kendine benzeme veya oransal kırılma özelliği gösteren karmaşık geometrik şekillerin ortak adıdır. ben matematikçi değilim. beni bilimsel tarafından çok fraktalların mistik tarafı çekiyor. ilginçtir bazı uyuşturucu maddeleri kullananlar fraktal geometri örüntülerini renk cümbüşü içerisinde görüyor. aynı şekilde bazı mistikler de meditasyon sırasında bu tarz geometrik kalıpları gördüklerini söylüyor.

    fraktallar sanatta da mevcut. şiirde düzensiz tekrarlayan sözcüklerde fark edebilirsiniz. müzikte tekno trans tarzı beste yapmak için hesaplama yapan programlar vardır. belli bir matematiksel fonksiyona göre aldığınız sonuçları notalara map edilerek beste yaparsınız. bach'ın da buna benzer bir hesaplama yaptığı iddiası var.

    duvarlara fraktal desenleri olmayan bir ibadethaneye ve ya türbeye rastlamadım . bkz1. mesela islamda girih örgüler popülerdir. hatta bazı hindu tapınaklar fraktal geometriye göre inşa edilmiştir.bkz2

    fraktallar bana makrokozmoz ve mikrokozmosu hatırlatıyor. bütünün içerisindeki yapı taşları farklı ölçeklerde ve düzensiz bir şekilde birbirini tekrar ediyor. yani aslında adem ve alem birbirinin kopyası. aklıma bir tükürük ve ya saç kılındaki dna ve parçada bütünün bilgisinin mevcut olması geliyor.
  • (bkz: #272832)

    (farklı bir versiyon)
    sonsuza kadar kesilen üçgenlerin alanlarını topladığınızda sonsuza değil, belirli bir sayıya ulaşırsınız zaten. yani
    alanlar sonsuza gidiyor diye, toplamları sonsuza gitmek zorunda değildir... bir limite gider yani bir sayıya doğru giderler. demek istediğim şu, eğer bir üçgeni alıp içerisinden ona 1/3 oranında bir üçgen alıp onun içerisinden de 1/3(yani ilk üçgene 1/9) oranda bir üçgen alıp, bu şekilde sonsuza kadar devam edersek, bu aldığımız üçgenlerin alanlarının toplamı lim x=1+1/3+1/9+1/27... olur. bu bir geometrical sequence dir, yani her sayı belirli bir sayı ile(r) (söz konusu örnekte r=1/3) küçülür.
    x=1x(1-r^n)/(1-r) dir. şimdi r^n=0 olur sonsuza kadar küçüleceğinden, r ise 1/3dür. bu durumda, x=1x(1-0)/(1-1/3) yani, x=1x(1/(2/3)) yani, x=1x3/2 yani, x=3/2 çıkacaktır tabii ki..
  • mandelbrot'un keşfi. öklit geometrisi evrenin yapısını anlamaya yetmiyordu işte bu noktada sonsuz sayıda tekrar eden ve benzer olan yapıya ihtiyaç vardı. fraktal geometrisi evrenin yapısını anlayan bir yapıdadır. eğrelti otu , galaksilerin yapısı ve kar tanesi fraktal yapılara güzel örneklerdir.
  • bir anatomy atlasinda sadece damar sistemini veya akcigerlerinizdeki
    hava kanallarini (bkz: brons) gosteren bir resim buldugunuzda ayni
    zamanda guzel bir fraktal ornegi de bulmussunuz demektir...
    (bkz: oldugun gibi gorun gorundugun gibi ol)
  • erez lieberman-aiden ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre dna yapısı da bir fraktal globül örneği.
  • insan'ın evrendeki boğulmuşluğunun açıklamasıdır. journey to the edge of the universe'de geçen bir cümledir: "kocaman bir kara deliğin içinde yaşamadığımızı kim bilebilir; bütün evren'in şu anda, başka bir evrendeki bir kara deliğin içinde olmadığını?"

    ayrıca (bkz: man in black)

    çocukluk-ilk gençlik çıldırmalarının ilacı olmuştur ayrıca. böyle bişeyin literatürde var olduğunu görüp rahatlamak tarif edilemez bir duygudur.

    ayrıca (bkz: spore)

    edit
hesabın var mı? giriş yap