• vakıf üçlemesinin başarısı üstüne yıllarca asimov'un başını yiyen fanlar ve yayıncısı tarafından ikna edilmesiyle asimov'un kaleme aldığı roman. orijinal üçlemedeki hikayelerden farklı olarak tek bir hikaye (ve gayet de uzun bi hikaye) içeren, asimov'un diğer alametifarikası (ismi lazım değil) ile ufak bi birleşmenin ilk ipuçlarını veren, orijinal hikayenin üstüne inşa edildiği mefhumdan keskin bi değişmeyi getiren, bu yüzden kimilerince vakıf üçlemesini bitiren, kimilerince de geliştiren bi kitap.

    asimov yeni bi vakıf romanı yazmadan önce eski üçlemeyi tekrar okuduğunda beğenmemiş o eski kitaplarını, millet bunda ne buldu da bu kadar yıllardır başımın etini yiyorlar devam etmem için diye sormuş hatta.. sonra bi eleştiri okumuş vakıf'la ilgili, vakıf'ın üstün noktasının karakterler arasındaki satranç hamleleri, permütasyonlar ve fikir değişimleri, entrikalar olduğuna dair bi cümle görmüş, haa tamam benden bu mu isteniyor, peki o zaman alın size permütasyon ve entrika diye yazmaya oturmuş.. ve gerçekten de tuğla gibi kitapta sürekli karakterler arasında altı hamle sonrasını hesaba kattıkları satranç hamlelerinden mütevellit, üçte ikisi diyalogdan oluşan bi hikaye yazmış. okuması zevkli ama yine de insan asimov keşke o eleştiriyi görmeseydi diyor. çünkü bütün hikaye bunun üstüne kurulunca bazen ifrada kaçmış gibi bile hissettiriyor.

    yine de üçlemeye eklenen yeni kitaplar arasında, yeni kitapları beğenmeyenler bile kabul ediyor ki foundation's edge en başarılı olanı.. ki bu başarı kitabın satışlarında da kendini göstermiş. asimov'un eski hikayeleri önce dergilerde, sonra da kötü bi yayınevinin üstüne doğrudüzgün reklam yapmadan basmasıyla okuyucuya ulaştığından hiç ani bi başarı grafiği göstermemişler, yıllarca sürekli okuna okuna efsane büyümüş. bu seferki kitap yıllardır bekleyen insanların birden hücum etmesi sonucu asimov'u hayatında ilk defa bestseller listesine sokmuş. asimov buna o kadar şaşırmış ki, eski üçlemeden sonra yeni kitap yazması için otuz sene boyunca ikna edilmeye uğraşılması gerekmişken, bi sonraki kitabı sadece dört sene sonra yazmış (bkz: foundation and earth).

    sırada serinin beşinci kitabı var*, onu da okuyup bi şeyler karalarız.
  • isaac asimovun bu çok çok mühim kitabı vakıf serisinin 6. kitabıdır.

    birinci vakfın*yeniden büyümesi (galaksinin 1/3 üne hükmetmektedir), 2 vakıf arasındaki çekişmeler, birinci vakfın ikinci vakfı* ve arzı araması anlatılır.

    kitabın önemi çok önemli konuların bu kitapta tanıtılmasından gelir. bunun nedeni bu kitabın daha önceden yazılmış ilk 3 vakıf kitabında anlatılmamış konuları anlatarak robot, vakıf ve gaia serilerini bağlamaya çalışmasıdır.

    kitapta trevize, gaia, ben biz gaia kavramı, üçlü birleşme, yaşayan galaksi tanıtılır. arz, robotlar ve gaia ile ilgili efsaneler anlatılır.
  • kitap aynı zamanda hep asimov çok yaşa ile sadece üçleme çizginizi belirleyen kitaptır.
    foundations edge de birinci vakıf, ikinci vakıf ve imparatorluğa ait olmayan bir şey gelir.
    "dünya nedir?" sorusuna cevap aranır.
  • bu kitabın* bir kapağı vardır ki insanı hayran hayran baktırır.

    kitap kapağı
    sadece görsel
  • kafamda kurduğum foundation evrenini başka başka yerlere götürmüştür. şikayetçi miyim? sanki ilk 3 kitaptan aldığım hazzı almadım ama yine de gayet güzel bir kitap. evrene dair farklı bakış açılarının olması hoşuma gitti. sonu beni pek tatmin etmedi beklediğim seçenek gelmedi ama tabi bu seçenek bambaşka kitaplarla devam etmesini sağlamış zaten.

    kısaca sevdiğim bir kaç cümleyi kitap içerisinden buraya aktarayım

    never let your sense of morals keep you from doing what is right

    do nothing unless you must and when you must act - hesitate

    if b follows a then there is at least a possibility that a caused b

    therefore, it is said, it was the robots who established eternity somehow and became the eternals. they located a reality in which they
    felt that human beings could be as secure as possible - alone in the galaxy. then, having done what they could to guard us and inorder to fulfil the first law in the truest sense, the robots of their own accord cesaed to function and ever since we have been human beings - advancing, however we can, alone
  • vakıf serisi mutlaka yazım sırasına göre okunmalı. bu sebepten 4. kitap olarak tanımlayanlar çok haklı.

    serinin tümü gibi muhteşemdir.
  • ithakinin instagram sayfasında basılacağını haber verdiği vakıf serisinin yazım sırasına göre 4. kitabı. heyecanla bekliyoruz.
  • ön siparişle .%40 indirimli alınabilecek, serinin 4. kitabı.
  • ithaki yayınları'nın nihayet ön sipariş'e açtığı kitap. kapağa bayıldım.
  • şimdilik vakıf serisinde, okurken sonunu en çok merakla beklediğim kitap olmuştur.

    --- spoiler ---
    bir ben var benden içeri der gibi, kitap büyük çoğunluğunda birinci vakıf ve ikinci vakıf'a, sirius'a ve dünyaya odaklanmışken sonunda bambaşka bir gerçekliği ortaya döküyor. bana mı öyle geldi bilmiyorum ama, ilk yarısında hikaye dünyanın geçmişinde neler olup bittiğine odaklanacak diye beklerken ikinci yarısında epey bir ters köşe yapıyor.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap